Zapojení 14ti reproduktorů na jeden zesilovač

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od ZdenekHQ »

Crifodo píše:Na přehlušení by snad stačil zvuk kataraktu.

Teď nějak nechápu, co má šedý zákal společnýho s průjmem... :D
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Crifodo

#32 Příspěvek od Crifodo »

nevím co se ti zakalilo, ale dle mě se hodí jako stimulující faktor pro hladký průběh :roll:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Katarakt_(typ_vodopádu)
nemusíš platit nějaké výpalné za nosiče, nemusíš řešit repertoár :wink:
Philip_Fry

#33 Příspěvek od Philip_Fry »

K tématu - zapojovat 14 repro okruhů na jeden zesilovač je podle mého pitomost, byť by to šlo jako sério-paralelní kombinace. Rovněž je pitomost používat na podobné věci AV receiver, protože ne každý umožňuje provoz "dual stereo", což v praxi znamená, že správně budou hrát jen front kanály a z efektových (center, rear, side) polezou právě jen ty "dolby efekty".
Rozumnější je 100V rozvod, dají se obvykle koupit pěkné interiérové reproduktory s převodním trafem a některé i s regulátorem hlasitosti, nicméně kvalita zvuku je otřesná. Nejlepší řešení je zónový zesilovač s několika oddělenými okruhy. Ale samozřejmě to není řešení "za co nejmíň". V každém případě, nemít jasný rozpočet (a nepočítej, že to bude v řádu jednotek tisíc, to spíš tak 20-30000Kč), já bych do podobné akce nešel, už jsem to několikrát zažil a je to o nervy.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od ZdenekHQ »

Philip_Fry píše:Rovněž je pitomost používat na podobné věci AV receiver, protože ne každý umožňuje provoz "dual stereo", což v praxi znamená, že správně budou hrát jen front kanály a z efektových (center, rear, side) polezou právě jen ty "dolby efekty".

Není to tak docela pravda, většinou mají x-kanálový vstup pro externí dekodér a chová se to potom jako běžný x-kanálový zesilovač. Samozřejmě je rozdíl, jestli je to Yamaha nebo Sencor.
]
Sendyx

#35 Příspěvek od Sendyx »

To sice někdy ano, ale prakticky vždy je chlazení a zdroj dimenzováno tak, že se počítá s velmi malým současně odevzdávaným výkonem, a často jsou všechny efektové zesilovače značně odrbané. Po pár hodinách provozu na zóny se to většinou upeče. :wink:
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od ZdenekHQ »

Vždy určitě. ne.

Moje Yamaha má 5 STEJNÝCH koncáků a trafo 600W. Tento výkon samozřejmě nedá trvale (do 2 kanálů ovšem bez problémů 2x100W), ale to nebude potřeba ani v té restauraci, nakonec ventilátor to vyřeší, i když to za chvíli bude plný prachu.
]
Philip_Fry

#37 Příspěvek od Philip_Fry »

ZdenekHQ píše:Není to tak docela pravda, většinou mají x-kanálový vstup pro externí dekodér a chová se to potom jako běžný x-kanálový zesilovač. Samozřejmě je rozdíl, jestli je to Yamaha nebo Sencor.

To máš samozřejmě pravdu, ale potíž je v tom, že pak z celého zařízení můžeš plnohodnotně využívat právě jen ten vícekanálový vstup. A vysvětlit obsluze, že z vestavěného tuneru jim to správně hrát nebude, je obrovský problém :)

Sendyx píše:To sice někdy ano, ale prakticky vždy je chlazení a zdroj dimenzováno tak, že se počítá s velmi malým současně odevzdávaným výkonem, a často jsou všechny efektové zesilovače značně odrbané. Po pár hodinách provozu na zóny se to většinou upeče.

Ano, i toto je velmi dobrý důvod, proč je lepší AV receivery v podobných podmínkách neprovozovat.

ZdenekHQ píše:...ale to nebude potřeba ani v té restauraci...

To by ses divil, jaké věci se někdy dějí v restauracích zejména po zavírací hodině :)
Sendyx

#38 Příspěvek od Sendyx »

Hlavně ty trafa v AV receiverech mívají sice zdánlivě velký výkon, ale reálně špatné chlazení, takže přerušení tepelné pojistky bude hned po první "uzavřené společnosti".

Pokud někdo uvažuje reálně o 100V aplikaci, možná pustím do světa pár strojů z 90. let - RBC a Philips, jsou to dvoukanálové 200+200W s možností napájení z aku a 400W nebo 600W (ty jsou ovšem class D). V nouzi stačí i zušlechtěné AUJ, na horách jich pár běhá u vleků pro nouzová hlášení.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od ZdenekHQ »

Philip_Fry píše:To by ses divil, jaké věci se někdy dějí v restauracích zejména po zavírací hodině :)

Proto taky píšu, aby opilci měli svůj zes. :D

Sendyx píše:Hlavně ty trafa v AV receiverech mívají sice zdánlivě velký výkon, ale reálně špatné chlazení, takže přerušení tepelné pojistky bude hned po první "uzavřené společnosti".

Býval jsem tak blbej, že jsem to vozil na silvestry, krmili jsme s tím bedny s 12" basáky. Yamaha přežila.
]
Philip_Fry

#40 Příspěvek od Philip_Fry »

Ale jo, zas musím uznat, že z té řady "ozvučovacích systémů" v restauracích, které jsem měl tu "čest" v poslední době servisovat, jeden jediný receiver dokázal odolávat dlouhé roky a důvod, proč vypínal, byly přidřené a zkratující cívky v připojených reproduktorech. Byla to starší, ještě zřejmě velmi poctivě udělaná Yamaha. A je fakt, že konkrétně v tomhle podniku si na kravál v pozdních večerních hodinách opravdu potrpí. V konkurenčních podnicích, kde mají Sony, Onkya a Pioneery, jsou oddělané konce a zdroje téměř na denním pořádku. A všichni svorně tvrdí, že "to nahlas nepouštějí".
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“