Měnič napětí 12V DC / 24V nebo 36V AC

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Bobrik

#1 Příspěvek od Bobrik »

Zdravím uživatele elektro fóra a prosím o radu, zda je možný nákup případně výroba měniče uvedených parametrů : 12V DC / 24 nebo 36V AC. Potřebuji použít pro mlhovač do auta s palubním napětím 12V, který je napájen střídavým napětím 24V nebo 36V, podle výkonu (podle počtu keramických rezonátorů). Výstupní proud od 4A při daném napětí 24V, nebo 36V, tzn. výkonově od 96W při 24V, nebo od 144W při 36V střídavého výstupního napětí. Jako méně vhodnou kombinaci, případně bude nutné použít měnič napětí 12 - 24V / 230V a následně použít klasické trafo 230V / 24V/36V. Děkuji za Vaše návrhy a rady.
mi-ro

#2 Příspěvek od mi-ro »

Vyrobit lze cokoli, jde jen o to kdo a za kolik to udělá. Jen možný tip, na trhu jsou zvyšující měniče z 12V na 18V pro NB, možná by se to dalo malou úpravou donutit na 24V.
..to bude jen ňákej odpůrek
medulin

#3 Příspěvek od medulin »

Při použití měniče pro notebook by to napětí musel potom ještě rozstřídat.
Jakou to mám mít frekvenci a průběh (obdélník, sinus)? Jaké keramické rezonátory? DC proud nelze použít?
Bobrik

#4 Příspěvek od Bobrik »

Frekvenci předpokládám klasických 50 Hz, když v zakoupeném originálu je ultrazvukový mlhovač napájen klasickým transformátorem 230V / 24V, 36V, případně 45V AC (u nejvýkonnějších modelů). Viz. příloha. DC napětí asi nepůjde použít. Neznám konstrukci a zapojení mlhovače. Výrobce : Foshan Nanhai Keri Electronic Co., Ltd.- Číňa, není ochoten schéma zaslat. Už jsem před několika měsíci s exportním odělením dopisoval. Z uvedeného důvodu řeším náhradní napájení ve vozidle.
Děkuji za užitečné příspěvky a návrhy.
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

Nebylo by jednodušší použít běžně dostupný měnič 12VDC/230VAC a za něj zapojit normální trafo 230V/36V, jak navrhuješ v prvním dotazu ?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Artaban001

Re: Měnič napětí 12V DC / 24V nebo 36V AC

#6 Příspěvek od Artaban001 »

Bobrik píše:Frekvenci předpokládám klasických 50 Hz, když v zakoupeném originálu je ultrazvukový mlhovač napájen klasickým transformátorem 230V / 24V, 36V, případně 45V AC (u nejvýkonnějších modelů). Viz. příloha. DC napětí asi nepůjde použít. Neznám konstrukci a zapojení mlhovače. Výrobce : Foshan Nanhai Keri Electronic Co., Ltd.- Číňa, není ochoten schéma zaslat. Už jsem před několika měsíci s exportním odělením dopisoval. Z uvedeného důvodu řeším náhradní napájení ve vozidle.
Děkuji za užitečné příspěvky a návrhy.

kdyby jsi chtěl, tak schéma ultrazvukovýho generátoru mlhy mám a někdy jsem ho sem posílal. Je to modul ze zvlhčovače vzduchu. Je to sólooscilátor na 2.5MHz
Přílohy
ultrasonic_nebulizer.png
(2.71 KiB) Staženo 237 x
Bobrik

#7 Příspěvek od Bobrik »

Pánové, děkuji za Vaši snahu pomoci. Z hlediska nákupu hotového
výrobku a jeho špatné rozebíratelnosti (vodotěsné provedení), asi zvolím
řešení : měnič 12 - 24V DC / 230V AC a následně běžný síťový transformátor s převodem : 230V AC / 24V, 36V, 45V AC. Dvojnásobná přeměna napětí (1x měnič, 1x trafo) je méně efektivní, ale nevadí, když není lepší jednodušší řešení. Přeji pěkný den.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“