rozdíl mezi keramikou a svitkem

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
555

rozdíl mezi keramikou a svitkem

#1 Příspěvek od 555 »

prosím vás můžu použít místo keramického kondu 104 (čili 100n) použít svitek 2A104J? (100n)

je to v zapojení pro blokování vstupu a výstupu stabilizátoru 7809.
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Svitek má proti keramice velkou vlastní indukčnost a na blokování se moc nehodí - neříkám že to nastane ihned a okamžitě, ale MŮŽE se to rozkmitat a pak ten stábl nebude stabilizovat ....
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
WLAB

#3 Příspěvek od WLAB »

Ono taky zalezi, co je to za svitek.... ale obecne maji svitky vetsi indukcnost.
de omnibus dubitandum est
Davidus
Zablokován
Zablokován

#4 Příspěvek od Davidus »

obecně se to nedá říct, dneska mají svitky hodně potlačenou indukčnost, a nebo se jim říká svitky i přesto že už to svitky nejsou.
Dneska se spíš setkávám s tím, že keramiky mají horší parametry než svitek :roll: hlavně ty větší kapacity
přibližné srovnání materiálů kondenzátorů
https://picasaweb.google.com/lh/photo/5 ... directlink
WLAB

#5 Příspěvek od WLAB »

Ja tedy nevim, ale diskove bezvyvodove keramicke kondezatory moc velkou indukcnost mit nebudou....
Tabulka je zajimava, ale chybi tam pro radne srovnani podstatne udaje, napr. ztratovy cinitel, obecne impedancni vlastnosti... Keramika take neni jedna a NP0 a Y5V je v nekterych ohledech celkem rozdil.
de omnibus dubitandum est
555

#6 Příspěvek od 555 »

děkuji všem za pomoc.aspon konečně vím v čem se liší tyto typů kondenzátorů.bylo mi jasný právě nezáleží jen na kapacitě.proč by někam na jednu DPS cpali svitky a keramiky když by mohl být třeba jen svitek.

tak jsem se zeptal zde radši zkušenějších.nakonec jsem vyštrahal keramiky 100n tak jsem použil.

jinak ta to co jsem dal davidus je zajímavé.já sem zatím se svitkama ani keramikama nesetkával s výměnou.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“