Svařovací usměrňovač s VF zapalováním
Moderátor: Moderátoři
Svařovací usměrňovač s VF zapalováním
- Přílohy
-
usm.png- (1.34 KiB) Staženo 128 x
Přeci právě oblouk (nejen svařovací) je průvodním jevem ve vypínači při přerušení poudu v obvodu s indukčností. Pokud může oblouk vzniknout, chová se sám jako ochranná "zenerka". U polovodičového spínače oblouk vzniknout nemůže a tam se to musí řešit jinak - ochrannými RCD obvody.
Neumím to srozumitelně popsat. Možná je to blbost.
Mám doma podobnou svářečku (využitelnou i jako zdroj napětí), dokonce možná s navlas stejnou tlumivkou a nikdy mě nenapadlo, že by na výstupu vznikaly kilovoltové špičky. Asi by to zničilo regulátor U, protože snímám napětí odporovým děličem přímo z výstupu zdroje.
Pokud je v tlumivce nahromaděná energie, tak záleží na rychlosti přerušení proudu. Čím rychlejší odtrh, tím vyšší napětí, neb se prostě musí vybít časový integrál napětí, což je mag. tok. Spočítat to je obtížné vzhledem k vlastnostem oblouku, ale napětí tam nějaké bude, protože to dokáže na krátkou dobu održet oblouk i na více než 1 cm a někde jsem četl, že se vřele doporučují izolační rukavice. To je právě velká výhoda oproti invertoru (když se vám třepe ruka stářím
Pokud by se to přemostění vynechalo, tak:
- jednak budete tím vf-vn napětím namáhat tlumivku a mohla by se někde mezi závity prorazit
- za druhé potřebujeme to napětí na elektrodě a ne na tlumivce
Nejlepší bude pokus a změřit, na kolik se M1 nabije (nebo probije).
http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? ... 2007030801
Dalším problémem je to, že nelze zapojit elektrodu na jiný pól, než ve kterém je vložen VF transformátor, protože pak by bylo VN mezi obvody svářečky a svařencem s potenciální možností proražení přes zem.
- Přílohy
-
uvn.png- (2.31 KiB) Staženo 131 x