správný výpočet IGt tyristoru

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
bu2520

správný výpočet IGt tyristoru

#1 Příspěvek od bu2520 »

mohli by jste mi někdo poradit? mám zařízení které přes opto spíná dva tyristory, jako usměrňovač. Zařízení nespíná, nebo jen přerušovaně usoudil jsem na tyristor , ale po výměně už nespíná vůbec . ( jde o stejné typy které tam byly ) jakým způsobem se určuje hodnota rezistorového děliče na Ig http://2i.cz/b6aad0fa29 zde je zapojení
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Uber odpor na R42/43 (ty omezují zapínací proud do Gate tyristoru), případně přidej odpor na R35/36 - ty vytvářejí s těmi předchozími odpory napěťový dělič, omezují tak napětí mezi Gate a katodou tyristoru. Při otevřeném optronu by toto napětí bez připojeného tyristoru mělo být vyšší než přibližně 0,7V (otevírací napětí PN přechodu), aby řídicím přechodem tyristoru směrem ke katodě protékal po připojení tohoto děliče ke Gate tyristoru zapínací proud. Minimální Igt pro každý typ je v datašitu.
Pokud optron nebude schopný propustit proud dostatečný pro otevření tyristorů (Igt se může lišit i kus od kusu), bylo by nejlepší přidat k němu ještě jeden tranzistor do Darlingtonu a zvětšit kapacitu kondíku u zenerky - z 0,47uF klidně na dvojnásobek. Odpor R38 bych pak nahradil kondíkovým "srážecím odporem" - něco jako se používá u "LED na 230V", aby se ten kondík dokázal dostatečně rychle nabíjet na potřebný náboj pro otevření tyristorů.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
bu2520

#3 Příspěvek od bu2520 »

dík za tip, zkoušel jsem bezúspěšně , nebo s částečným úspěchem zvýšit právě R35,36 a ubrat R38, dokonce jen pro test jsem zkratoval CE u opto, abych vyloučil jeho chybu, zkusím to s tím kondíkem a těmi rezistory v gatech
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Hlavně asi dochází k tomu, že vinou spínání indukční zátěže nenaroste proud tyristorem dost rychle na to, aby se udržel otevřený. Zkus prodloužit dobu trvání zapínacích impulsů - jednak ze strany řídicí elektroniky, druhak navýšením náboje v tom kondíku. Pro otevírání tyristoru je nejdůležitější stejně začátek zapínacího pulsu - když bude jeho trvání dost dlouhé, aby proud tyristorem překročil PŘÍDRŽNÝ PROUD, udrží se tyristor otevřený, samozřejmě to zase nesmí přelézt do další půlperiody, aby se to "neproklemovalo"... Zkus změřit proud Igt potřebný pro otevření těch tyristorů nebo použij citlivější typ - já si vybavuju, že v jedné regulovatelné lampě jsem musel vybírat tyristor asi ze 6 kusů, než jsem našel takový, který by měl dostatečnou zapínací citlivost = spínal při tak malém Igt, který mi tam poskytoval "zapalovací" obvod.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
procesor

#5 Příspěvek od procesor »

S tou zámenou R38 za kondenzátor by som si dovolil nesúhlasiť. Za usmerňovačom to tak nefunguje. Veľkosť C1 by som nezväčšoval, treba sa pozrieť či má takú kapacitu ako má udané. Zväčšením by došlo k zmenšenie uhla otvorenia. Ak by sa u tých BT151 dali vybrať citlivejšie, (nepozeral som datasheet), bolo by lepšie. Ten napájací obvod má tau=5ms, takže zväčšovanie je kontraproduktívne.
Edit: Igt je pri BT151 v pohode, typicky 2mA max. 15mA.
Ak tie nové zapínajú oveľa skôr (sú citlivejšie), môže dôjsť k zapáleniu skôr a nenabehne ani pridržný prúd. Nato, aby sa to tak nedialo je tuším ten R45=1M.
Skús ho postupne zmenšovať.
bu2520

#6 Příspěvek od bu2520 »

kondík jsem měřil a preventivně dal nový , Ig jsem u nových tyristorů neměřil ty původní ( které ovšem nespolehlivě spínaly) měli jeden 3mA a druhý 3,5mA zkusím je ještě vybrat , ale nevím mám jen čtyři .
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

Je D1 ještě diodou ?
bu2520

#8 Příspěvek od bu2520 »

jj dioda D1 je stále diodou
mtajovsky

#9 Příspěvek od mtajovsky »

Pokud je problém s příliš krátkou dobou zapalovacího impulsu při indučkní zátěži, může pomoci jednoduché přemostění zátěže odporem, který má takovou velikost, aby jím protékal přídržný proud. Nebo menší, někdy stačí je trochu pomoci s náběhem proudu.
bu2520

#10 Příspěvek od bu2520 »

zátěž jsem nahradil žárovkou , opto je sepnutý ale do výstupu nejde nic , pokud nabrumím na bázi toho darlingtnu v optočlenu tak se žárovka rozsvítí. Zkusím tam dát Tic106 ty mají Ig 0,2mA otázka je jestli ty původní BT151 před tím mnoho let fungovaly protože byly vybírány na Ig teď mají jeden 3 a druhý 3,5mA a nebo se změnilo něco jinýho
Atlan

#11 Příspěvek od Atlan »

je to tak jednoduché zapojenie že by to malo chodiť... optočlen bol už menený ? Ta zenerka je dobra nieje načatá ?
bu2520

#12 Příspěvek od bu2520 »

přesně tak přijde mi to jako jednodzché zapojení, akorát , že mi nefunguje. Optočlen není měněný, ale CE jsem propojil jinak pokud je na jeho diodě 1,1V je na přechodu CE 0,5V pokud je dioda bez napětí je na CE 11,93V ale tu zenerku jsem preventivně dal jinou.
procesor

#13 Příspěvek od procesor »

0dmeraj R45... možno má viac ako 1M.
CE optočlenu premosti nie skratom ale odporom 2k2.
bu2520

#14 Příspěvek od bu2520 »

R45 má 1M ten jsem měřil , prošel jsem už všechny rezistory s tím rezistorem to zkusím.
EKKAR

#15 Příspěvek od EKKAR »

procesor píše:S tou zámenou R38 za kondenzátor by som si dovolil nesúhlasiť. Za usmerňovačom to tak nefunguje. ....

Já samozřejmě myslel nahradit celou zdrojovou část - vyhodit ty diody s odporem a dát tam kondík, který by kapacitně omezoval proud, usměrňovací diody a zenerku s filtračním / zásobním kondíkem až za něj.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“