Čítač TESLA BM 641 - nesvítí jeden segment displeje

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
JanikPetr

Čítač TESLA BM 641 - nesvítí jeden segment displeje

#1 Příspěvek od JanikPetr »

U tohoto čítače mi nesvítí střední vodorovný segment " g " třetí číslovky
z prava LED displeje.Po vyjmutí desky zobrazovací jednotky jsem kontrolou zjistil,že uvedená číslovka je v pořádku a přivedením napětí na
společnou anodu a segment " g " se tento rozsvítí.Displej z LED číslovek
pracuje v multiplexním režimu a tak předpokládám,že jako u číslicových
hodin pracujících rovněž v multiplexu by při závadě nemělo svítit,nebo naopak trvale svítit celé číslo při závadě spínání čísel.Obdobně při závadě spínání jednitlivých segmentů by neměl svítit,nebo trvale svíti některý
segment na všech pozicích displeje.
Setkal se někdo s touto závadou u jinak celkem jakostního čítače BM 641
PavelFF

#2 Příspěvek od PavelFF »

Může být načatá sedmisegmentovka. Vydolováním z tišťáku se mohla teplotním či mechanickým vlivem zase spojit přerušená část.
Mám čítač se segmentovkami VQB71(?), nedávno se tu probíraly - a ten touhle chybou vyniká. Ze šesti míst jsou už tři místa vadná - ale nejednoznačně - někdy segment svítí, někdy ne.
JanikPetr

#3 Příspěvek od JanikPetr »

U tohoto čítače je dvojitá číslovka typ VQE24D a nebyla vypájena z
plošného spoje.Měl jsem jen vyndanou celou desku zobrazovací jednotky a zkušební napětí jsem přiváděl na příslušné piny číslovky na desce.Vše je v pořádku a segment svítí.U sestaveného čítače však při měření segment " g " třetí číslovky z prava stále nesvítí.Jinak funkce čítače v pořádku .Přesnost kontrolována termostatovaným kmitočtovým normálem.
PavelFF

#4 Příspěvek od PavelFF »

Další ze série záhadných jevů, na které naše smysly a schopnosti nestačí :-)

Stejně bude nejspíš chyba v načatém segmentu. Možná má zkušební "propískávací" zdroj vyšší napětí, než je potom v zapojení naživo. Přeci jen se tam uplatňují dva spínače v sérii(a mají nějaký úbytek) - jeden je v integráči(segment) a druhý spíná celý zobrazovač. Někdy bývají sviticí segmenty jaksi záhadně poškozené a chovají se divně.
To je podobné, jako když tu někdo popisoval podivné chování "žárovky" vyrobené z mnoha ledek. Něco jako že jedna z mnoha v ledek sérii nesvítí, zatímco zbylé ano. Nebo že je přerušená a ostatní ledky přesto svítí(to je blbost, já vím). Už nevím jak to bylo přesně, ale podstatné bylo, že to taky nedávalo smysl, ač se to zjevně dělo.
WLAB

#5 Příspěvek od WLAB »

Zajimave, VQExx jsou celkem "robustni", na rozdil od tech mrch VQB71 obvykle funguji bez problemu. Zkusil bych ten dvojdisplej vymenit.
de omnibus dubitandum est
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“