Kontaktní vazelína v hliníkových spojích

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
milan222

#16 Příspěvek od milan222 »

ze hlinik tece by me nevadilo, ale kdyz se zahreje, tak se lame jen pohledem...
bez elektronek se neobejdu!
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
E8723

#17 Příspěvek od E8723 »

tak už to mám. prodavač ve velkoobchodě mně sice tvrdil, že nic takového nemá, ale přesvědčil jsem ho. Pán vedle mě se ptal, na co je to dobré. Proč to nikdo nemá, nezná , nechce??? Zarazilo mě, že stříkačka nemá žádný nápis, návod nic. Takhle balená chemie se snad ani nedá prodávat, ne? proto to třeba wago.cz moc neprosazuje. Jinak 20ml za 57kč. Na 17 vodičů jsem spotřeboval 3ml. Snad nebude pasta vadit měděným vodičům v sousedních "šachtách" wagosvorek.
Myslíte, že by se pasta hodila i na podporu očkových spojů?
Artaban001

#18 Příspěvek od Artaban001 »

Zdarec.
Co se týká hliníkových vodičů, mám takovou zkušenost, že ty "svině" ne a ne ukápnout, Zkuste někdo zahřát tenkej hliníkovej drát třebas kapesním hořákem. ten drát se obalí vrstvou oxidů, která ho drži pohromadě a uvnitř je tekutej. teprve až se podaří přehřát tu vrstvu, tak se drát rozsype. Navíc má hliník velký součinitel roztažnosti. Takže není problém mít záhadnou elektroinstalaci, která funguje pouze tehdy, pokud je teplota v místě třeba nad 20°C. Hledejte pak přerušený spoj. POkud to jen trochu jde, je lepší se hliníku zbavit a nahradit mědi. A to ještě nejmenuju takový zhovadilosti, jako je hliníkový vinutí cívky All - setkal jsem se s tím u měniče k zářivce a u startéru ze škodovky..
Crifodo

#19 Příspěvek od Crifodo »

Co si od té chemie slibujete? Možná vyřeší povrchovou korozi, ale těžko tečení objemu a křehnutí teplem včetně izolace.
V malých proudech přežije hliníková instalace roky a na velké je to bez pravidelných prohlídek harakiri, takže co tady řešit okolo wago svorek.
Výrobce, který uvede závazně podmínky za kterých za výrobek ručí, si řeže větev a to se dneska nenosí, naopak spíš mlžit a někam dozadu drobným písmem dodatek, že za škody po roce používání neručí.
E8723

#20 Příspěvek od E8723 »

všecko souvisí se vším: zamezím povrchové korozi= zmenším (stabilizuji) přechodový odpor= zamezím vzniku tepla. tečení hliníku u pružného spoje není tak důležité jako u pevného spoje. Mně jde o to, že když ten přípravek existuje a není drahej tak proč ho lidi do wagosvorek nedávají a pak hořekují nad vypálenýma wagosvorkama.snažím se sehnat nějaký tech. list té pasty. asi obsahuje nějaké abrazivní částice. kontroloval jsem "zásun" al. vodiče do wagosvorky. Jeden drát jsem silou vytáhl. byl na něm vidět černý šlem v pastě-jak když chcete vyleštit hliník silichromem
ps:docela odvážné je tvrzení výrobce, že s použitím pasty můžeme spojit měď a Al. bez kupálu. tak zazračnej prostředek a skoro zadara:)
Jindra2

#21 Příspěvek od Jindra2 »

Ta vazelína má pouze tu funkci, aby šel měkký Al vodič snadněji zastrčit do Wagosvorky, vliv na samotný spoj nemá. Vazelína je nějaká obdoba silikonové vazelíny, tedy velký izolační odpor a není agresicní na PVC izolace.
Jindra
E8723

#22 Příspěvek od E8723 »

to si myslíš, nebo víš?
Jancis1

#23 Příspěvek od Jancis1 »

Tuto som sa tiež na to pýtal http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... light=wago ,je tomu vyše 2 roky, nakoniec som nepoužil pastu, lebo ju nikde u nás nemali. Vymieňal som zásuvky, tuším sedem za sebou ich bolo zapojených v byte a spájal som to Wago svorkami a doteraz s tým nebol problém a viem že v zime používali aj elektrický ohrievač 2kW v izbe kde je posledná zásuvka.
E8723

#24 Příspěvek od E8723 »

jo jo, to jsem kdysi taky četl. Pan hill tam tvrdí, že do wagosvorek pasta nepatří. Je to pravda, nebo rada jedna baba povídala?
tomasjedno

#25 Příspěvek od tomasjedno »

Já bych se držel toho, co o použití pružinových svorek Wago na Al vodiče říká pan WAGO.
Přílohy
Aluplus.jpg
(120.73 KiB) Staženo 270 x
tomasjedno

#26 Příspěvek od tomasjedno »

EKKAR píše:No ono právě už to není co to bejvalo - "hlína" se z obytných a veřejných budov pomalu ale jistě vytrácí díky předpisům o povinném provedení NOVÉ nebo REKONSTRUOVANÉ instalace na takových místech z mědi ...Jediná oblast, kde je povoleno vytváření a používání NOVÝCH instalací z hliníku, je průmysl.

Omyl. Je to tak, že min. povolený průřez PEN v Al je pro nové nebo rekonstruované rozvody 16 mm2, a AYKY se vyrábí od průřezu 10 mm2. Tím z toho vypadávají rozvody po bytě, ale přípojka se v hlíně dělat může.
E8723

#27 Příspěvek od E8723 »

ale přípojku nebudeme dělat Wagosvorkama:) já jsem zdědil takovýto nulovací můstek. co teď s tím? napadlo mě to očistit, napatlat pastou a utáhnout
Přílohy
rozvaděč.jpg
(25.77 KiB) Staženo 137 x
Naposledy upravil(a) E8723 dne 01 bře 2011, 22:56, celkem upraveno 1 x.
tomasjedno

#28 Příspěvek od tomasjedno »

Jestli dobře koukám, tak nejtlustší drát je tam 4 mm2. To je nějak málo na přípojku, ne?
I ty měděné dráty jsou pěkně vyžíhané.

Optimální způsob opravy by nejspíš doporučili praktici na diskuse.elektrika.cz

Edit: já jsem nedávno podobný případ řešil pomocí svorek RSA 16 přechodem na měděný drát. V těch svorkách se nerve šroub do drátu, ale je tam plochý díl, přes který se to utahuje, a svorka navíc malinko pruží. A stejně jsem to tím Alu-plus opatlal.
http://www.elektrobecov.cz/clanky/535-r ... -16-a.html a výrobce přímo zmiňuje použití pro hlínu 2,5 až 16.
Naposledy upravil(a) tomasjedno dne 01 bře 2011, 22:59, celkem upraveno 3 x.
E8723

#29 Příspěvek od E8723 »

přípojka to není, je to podružný rozvaděč.
tomasjedno

#30 Příspěvek od tomasjedno »

Nabízí se taky možnost ty 4 tenké hliníky naprat do jedné Wago 222-415
http://www.wagocatalog.com/okv3/index.a ... ertermin=0 ,
a převést to na jednu Cu 4 mm2 v páté díře, a RSA svorkami (anebo dalšími 2 Waginami - jednou dvouděrovou a jednou tříděrovou) řešit ty 3 tlustší hliníky (1x 4 mm2 plus 2x 2,5 mm2 jestli dobře koukám).

Edit:
P.S. kdyby se mě někdo zeptal, proč nevezmu jednu pětiděrovou Waginu a nenacpu do ní ty 3 tlustší hliníky plus tu Cu 4 mm2 z první Waginy a neodvedu to všechno do můstku jednou Cu 4 mm2, tak bych mu odpověděl, že bych se bál. Ta Cu 4 mm2 v můstku je zjevně na hranici, a ve Wago svorce bych očekával trochu horší chlazení i přechodový odpor než ve fest utaženém můstku.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“