C7-12 Stroboskopický osciloskop

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
fredis

C7-12 Stroboskopický osciloskop

#1 Příspěvek od fredis »

Zdravím vespolek! Nepřišel někdo do styku s tímto krásným strojem? Dostal jsem jej, origoš plomby, skoro jako z fabriky, modrá báň...Zatím jsme si nějak neporozuměli.Budu mít i návod a příslušenství. Byl nový, nepoužitý, jen se rozbalil. No jestli si nepadnem do oka, tak půjde do, vlastně na aukro.Dík předem!!
radekrd
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od radekrd »

Kdysi jsem na tom cosi měřil. Je to ruský vzorkovací osciloskop. Temná modrá obrazovka. Těžká potvora. Ale mělo to šířku pásma kolem 6GHz (jen vertikál), synchronizace asi 500MHz. Vstupy mají (pochopitelně) 50ohm. Neumožňuje odběr synchronizace přímo z měřeného signálu, což měření komplikuje - je třeba to zprávně zapojit. Je to použitelné jen pro speciální měření rychlých dějů. Vstupy snesou jen cca +/-5V a jsou choulostivé na přetížení ! Obsahuje i zpožďovací linku pro měření rychlých hran signálu.
fredis

#3 Příspěvek od fredis »

Dík Radku, je to ono! Stáhnul jsem dokumentaci a je to tak. Píšou, že se to dá použít jako snímač charakteristik nebo jako Wobler atd.
Crifodo

#4 Příspěvek od Crifodo »

radekrd píše: mělo to šířku pásma kolem 6GHz
cože??
to mají přívody k vychylovacím destičkám víc než je vlnová délka a než paprsek doletí na stínítko, už by měl dvakrát zhasnout!
radekrd
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od radekrd »

Je to vzorkovací osciloskop - na obrazovku se dostává signál s opakovacím kmitočtem max. 500kHz. V tom spočívá podstata takových osciloskopů - dochází k frekvenční transformaci.
Jinak existovaly i klasické analogové osciloskopy až do 1GHz. Obrazovka takových osciloskopů (cca nad 100MHz) má pak vychylovací desky rozdělené na maličké segmenty a zabudované do zpožďovacího vedení, tak že rychlost průchodu signálu mezi deskami je stejná jako rychlost průletu elektronů. Na jedné straně je zakončené jmenovitou impedancí, na druhé je budí zesilovač.
Naposledy upravil(a) radekrd dne 02 bře 2011, 12:23, celkem upraveno 1 x.
fredis

#6 Příspěvek od fredis »

No píšou tam 300 MHz a "jen" 1 GHZ.... :D
radekrd
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od radekrd »

To závisí na těch zásuvných jednotkách. Já měl tenkrát k dispozici 6GHz (měli to i v papírech). Ale určitě jich existovalo víc.
fredis

#8 Příspěvek od fredis »

Tak jsem ho tak lehce testnul. 400 MHz zvládá levou zadní, stopa jak na Teku, ne-li lepší, no paráda. Ale musí mít vnější synchronizaci.
Erny

#9 Příspěvek od Erny »

Tak tento osciloskop změnil majitele :D
Je to paráda, přikládám obrázek zobrazení 1 GHz při 0,2 ns/dil a to ještě má časovou lupu x10.
Sháním k němu však vstupní konektory. (další foto) Je podobný N konektorům, má však jiný závit.
Kdyby někdo měl, tak je rád odkoupím.
Díky
Přílohy
IMG_0145.jpg
(150.29 KiB) Staženo 215 x
K2.jpg
(159.53 KiB) Staženo 205 x
K1.jpg
(148.33 KiB) Staženo 184 x
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“