Manažerská antičeština
Moderátor: Moderátoři
Zatím to nepřekládá jen sem tam něco, hele:
Sendyx píše:To je přece service point s logistickým zázemím a integrovaným informačním procesingem.
Váš badžet neumožňoval dostatečný team education pro navýšení kvality interfiremní komunikace ?
Překlad (anglicky > česky)
Chcete-li JE přece servis s logistickým zázemím integrovaným informačním procesingem.
Vas badžet neumožňoval dostatečný tým vzdělání pro navýšení KVALITY interfiremní komunikace?
Vlastně by to mělo být opačně, vždyť se původní text tváří jako čeština...
...a z Ekkarovy ukázky to pro změnu přeloží ještě méně.
Ovšem, pokud mi neunikl smysl dotazu: v práci se vesměs dokážeme domluvit normálně česky, a to i s Italem, který se naučil velmi slušně, donedávna jsem měl kolegu, který česky trochu rozuměl, ale hovořil jen německy, a teď tam máme dva, kteří hovoří anglicky a navštěvují večerní školu češtiny, zkrátka hlásím, že si nemám nač stěžovat. A domluvíme se nejen kvůli normálnímu jazyku, ale hlavně kvůli podstatě věci samotné.
Předpokládám, že jsem Sendyxovu otázku zodpověděl správně....
Nicméně toho o čem tu mluvíte se většinou dopouštějí lidé kteří hodně často mluví/píšou v angličtině. Já sám to na sobě taky občas pociťuji - například napíšu českou větu, která český zní jak od tatara jelikož je poskládaná po "angličtinářském stylu".
Je to taková deformace z povolání.
Z personální evidence razičů (pro názornost vybírám předáky a vrtmistry part na jednom konci jedné trasy, bez případných akademických titulů, zato s ročníkem):
Čapek Josef (1945), Čapek Karel (1938), Dvořák Emil (1983), Jirotka Zdeněk (2003), Horníček Miroslav (2003), Nekuda Luděk (1988), Poláček Karel (1945), Vančura Vladislav (1942), Werich Jan (1980)...
Seznam je daleko delší, ale pro ukázku to snad stačí.
- pocitujlasku
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
mtajovsky píše:U nás ...
... jsme na "mítinku" nebo presentaci, kde jsou jen češi a tudíž je povoleno se dorozumívat česky.
Mám tomu rozumět tak, že někdy někde je nepovoleno?
naposledy to direktivně určoval, mám ten dojem, Musssolini ve Slovinsku.
"Tady je všude Itálie. V Itálii se mluví italsky".
Nepokládám za opovržení hodné proložit řeč latinským citátem, španělským sprostým slovem, ruským vtipem nebo francouským kuchyňským terminem. Opovržení hodné to je v tom případě, když to slouží jako zavrtění ocáskem před šéfama nebo machrování před podřízenýma.
A kutilmile - nelituju tě
A jedna věta z rozhovoru mezi dispečinkem a technikem. "Volal kustouš, že mu to neprintí a kdy přijede technik, tak máš na kejsu správný párt nambry, pak to klouzni a díly dej givbek."
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Crifodo píše:Nepokládám za opovržení hodné proložit řeč latinským citátem, španělským sprostým slovem, ruským vtipem nebo francouským kuchyňským terminem. Opovržení hodné to je v tom případě, když to slouží jako zavrtění ocáskem před šéfama nebo machrování před podřízenýma.
A jaký si myslíš, že je na prezoškách poměr citátů a vrtění ?
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]