VUT obory
Moderátor: Moderátoři
VUT obory
Mohli byste mi poradit jestli je lepší uvažovat o "Automatizační a měřicí technika" nebo "Elektronika a sdělovací technika"? Podle příruček se mi zdá, že tam mají paradoxně více programování (sw i hw) a více elektroniky ne z pohledu elektrotechnologie.
Za prvé, hromada předmětu je volitelných, takže si člověk vybere přesně co mu sedí, co chce a co neche. Samozdřejmě tam jsou povinné předměty, které je třeba absolvovat.
Za druhé, těch technologii tam není zas tak moc jak všichni straší. V prváku je jeden předmět, ale je stejně pro všechny obory (tomu se nevyhneš), pak ve druháku zase něco, něco málo ve třetáku. Určitě to není nic nezvladutelného, když člověk chce tak se to dá bez problému zvládnout, a myslím si že se to rozhodně hodí a není to na škodu.
Je pravda že je tam toho celkem dost ohledně výroby čipů, desek, pouzdření,... ale od toho to je mikrolektronika.
Mikrokokontroléry, FPGAčka, obvody atd. toho si užiješ dost, záleží zase jeké předměty si vybereš.
Nedávno jsem se bavil s kolegou na sdělovačce a říkal že mu tam chybí přesně co píšeš že chceš, že tam sice měli FPGAčka, ale jenom pár týdnu, vlastně se nic nenaučili a letěli dál...
Jako za mě, jednoznačně pojď na mikro. Ani tu není takové množství studentů, a ten přístup je pak takový přátelštější. Já jsem s tímhle oborem maximálně spokojený, nikam jinam bych nešel.
Takže doufám že se uvidíme
Ono ale nečekej že na jiných oborech se budeš učít od počátku něco na úrovni. Bohužel budeš mít mnoho spolužáků kteří neznají ani Ohmův zákon, takže si budeš muset chvíli počkat než se oni vzdělají natolik, aby mělo smysl je učit odborné předměty (druhák, spíš třeťák).
Co vím tak na sdělovačce hodně lidí nadává právě na ty antény a VF, asi stejně jako někteří u nás na ty materiály a technologie, takže si člověk moc nevybere. Vždycky se najde něco co člověka moc nebaví, je ale potřeba se k tomu umět postavit a najít si v tom aspoň trochu zalíbení, pak to jde v pohodě. Jinak vím že pořád stahuju k tomu mikru, ale není problém si stáhnout skripta/přednášky z jiných předmětů mimo z oboru a projít si to sám.
Každopádně se pořádně podívej na všechny předměty, těch volitelných je fakt moc a odevšud (teďka mám něco z biomedicíny, zrovna zítra jdu měřit intencemi řízený myofeedback
Ať se rozhodneš jak chceš, tak ať se ti daří !
PS: a máme uplně novou budovu, ty laboratoře jsou luxusní