Súkromná zbierka TESLA, webstránka užívateľa vintagehifi

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Hill
Administrátor

#76 Příspěvek od Hill »

Nestačí. Musíš mít SQ dekodér (aspoň základní vylepšený zavedením pevného přeslechu 10%-40%, když už ne s vlnovou a předozadní logikou).
Uvědom si, že jsou do dvou kanálů uložené čtyři signály, které se musí zase nějak rozdělit. Zadní kanály se při záznamu přidávají k signálům předních kanálů tak, že každý se přidává do obou předních - jeden se vzájemným fázovým posuvem +90° a druhý se vzájemným fázovým posuvem -90°.
Znamená to, že signál pouze v jednom zadním kanálu nepohybuje hrotem po přímce kolmé na bok drážky (jako přední kanál), ale že hrot opisuje elipsu, protože je tento signál uložený na obou bocích drážky s různou amplitudou, ale v celém rozsahu, kde dokážeš rozlišit směr, odkud zvuk přichází, s tím 90° fázovým posuvem. Jeden kanál točí hrotem vlevo, druhý vpravo, přičemž delší osa elipsy je kolmá k ose elipsy kanálu prvního.
A, protože při stejném signálu v zadních kanálech se elipsy navzájem vyruší na vodorovný přímý pohyb, je vpředu uprostřed totéž, co vzadu uprostřed.
Tomu se právě odpováhá zavedením přeslechu uměle, vlastně se zhorší separace předních kanálů, ale zlepší se separace kanálů předních od zadních.

Co bys taky chtěl: ze soustavy dvou rovnic nevypočítáš čtyři neznámé, ani když jsou do těch rovnic jejich vzájemné vztahy už zahrnuté.

Je tedy možné, že pro tento gramofon měly být normální přenosky vybírané na přesnější souběh kanálů a menší zkreslení, třeba i se speciálním značením, ale vystavovaný vzorek pracoval s normální krystalovou přenoskou VK4201.

Dekodéry se nejjednosušeji dělaly s obvodem Motorola MC1312P (ECG799) v základním zapojení a pevným přeslechem (tzv.10-40 Blend) nebo pak s úplnou sadou obvodů logiky wave match a variable blend.
Katalogové listy si stáhni třeba ECG799 nebo MC1312P, MC134P, MC1315P.

Jinak různě složitá zapojení dekodérů SQ i QS vyšla v AR-B 3/76 a měřicí a testovací přípravky k jejich kontrole a nastavení v AR-B 4/76.
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#77 Příspěvek od CZJKP1 »

takže chceš říct, že postačí VM2202 + dopastlit dekordér a SQ je hotovo?
Oldradio
Kontaktovat uživatele:

#78 Příspěvek od Oldradio »

Vzhledem k tomu, že CZJKP nebyl schopen pochopit činnost SQ dekodéru a sám si vymyslel čtyřsystémovou vložku, tak už jsem mu jen doplnil typ :D Docela mu to vydrželo dlouho.

Jinak k nerealizovanému třímotorovému magnetofonu B135 a B83, B135 se snad nedostál dál než k sádrovému modelu, B83 existuje v několika kusech, prý jeden z důvodů nerealizace bylo i to, že díky přerozdělování práce v rámci RVHP se kolektorové motorky pro magnetofony vyráběly pouze v Polsku a odtud nebyli schopni dodat požadovaný typ. Na tom uvíznul i vývoj čs. kazetových magnetofonů, poslední tuzemský motorek byl v A3/A5, pak už jen polské.
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#79 Příspěvek od CZJKP1 »

CZJKP 1 :D
Hill
Administrátor

#80 Příspěvek od Hill »

Však jsem ti to tu už dvakrát zopakoval: jakýkoli stereofonní gramofon. Pokud má dynamickou přenosku, tak napřed korekční předzesilovač a za něj dekodér. Samotný základní dekodér MC1312P měli v Havířově v D.V.A.Systems ( http://www.dvasystems.cz/pdf/io.pdf ).
Jinak se dá udělat s 12 tranzistory BC238, KC508, prostě s normálními univerzálními NPN křemíkovými tranzistory.
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#81 Příspěvek od CZJKP1 »

Hille dík, dík. Kvadro bude. Až bude nálada. Ted dělám měnič dle ekkara(na 78ot pro synchry), a už jsem se zahřál při kupování tranzíků ted. klepal jsem se že neseženu BD366, to je záludná věc, stejný ekvivalent neexistuje. Nakonec EPA zabodoval za 39kč kus ve verz B. MH taky měl. Jen zenerka je problém. Ekkar píše že tam má bejt zenérka 48V/3W. Ale v EPA měl jen zenérky do 1,5W. V GME mi dali na 47v/5w a 120V/5w, vše jsem sice koupil dvakrát (taky to stojí pár babek) ale obávám se, že nepoužiju ani jednu, protože ta spotřeba bude velká.

Jirka
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#82 Příspěvek od CZJKP1 »

Tak jsem zakoupil další SQ desky, mooc bych chtěl slyšet úvodní desku kvadrofonní techniky (nemáte někdo doma) i kdyby jste to měli pořídit jen mobilem, rád to uslyším, propásl jsem to na aukru, teda přihodil, ale do toho zazvonil pošták a přivezl tlampače, kochal jsem se až jsem na sledování aukce zapomněl.

PS Hille proč jsou zakázány BMM, mam pocit, že ta komprese zabírá málo místa oproti JPEG.No nevím
OK2STO

#83 Příspěvek od OK2STO »

Poslech Quadro gramodesky přes mobil ? :roll: :roll:
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#84 Příspěvek od CZJKP1 »

Dit říkám, že by mě to stačilo mono, zajmá mě jen, co na tom je
Hill
Administrátor

#85 Příspěvek od Hill »

V mono ti je kvadrofonně nahraná deska k ničemu. Ta je nahraná právě tak, aby efekt co nejvíce vynikl, což u monofonní nahrávky samozřejmě nepoznáš.
I když ti ji někdo přesype do mp3 nebo amr ve stereo, ale s nízkou bitrate, vzniknou tam fázové posuvy, které dekodér vyhodnotí blbě.
Protože kvadrofonní dekodér určuje umístění zvuku právě podle fázového posuvu signálu mezi levým a pravým kanálem. Jinak vlastně nedělá nic.

Co je to za formát BMM? Nějak o něm nemůžu najít nic bližšího.
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#86 Příspěvek od CZJKP1 »

No mě jde o to, jen abych slyšel, co je na té desce nahráno, a jaký testy tam jsou. Jeslti je tam nějáký bubínek, nebo pískání, nebo povídání o kvadrofonnii?

Omlouvám se, zase jsem se upsal samozřejmě sem měl na mysli BMP
Hill
Administrátor

#87 Příspěvek od Hill »

A není ti blbý požadovat formát, který má uložený každý bod zvlášť a je tudíž hned po vícevrstvém PSD nebo TIFu největším žroutem místa na disku?
JPG je sice ztrátový, ale při vysoké kvalitě ti zkomprimuje zhruba na pětinu až desetinu potřebného objemu dat, podle složitosti obrázku.
Na ještě menší soubor JPG samozřejmě komprimovat lze taky, ale to už se strmě zhoršuje kvalita obrázku.
Asi něco děláš blbě.
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#88 Příspěvek od CZJKP1 »

Tak nevím, a PNG povoleny jsou?
rnbw

#89 Příspěvek od rnbw »

Ved link na zoznam povolenych formatov mas pri pisani kazdeho prispevku...
Hill
Administrátor

#90 Příspěvek od Hill »

Stačí u přílohy vlevo kliknout:
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... 40&popup=1

A zase tu cituješ celý bezprostředně předcházející příspěvek. To taky sežere zbytečně místa, tak jsem ti ho smazal.

Pro informaci jsem si zkusil dva náhodně vybrané obrázky oříznuté na rozměr 4070x2880 pixelů:
Čárová kresba (schéma) v RGB, formát A4, sken:
BMP 28MB, TIF 28MB, TIF LZW 1,1MB, GIF 8bitů 0,31MB, JPG 90%: 2MB, JPG 75%: 1,3MB, pod 1MB klesne při kvalitě pod 40%, ale stále to ještě neruší.

Barevný diapozitiv 24x36mm v RGB, sken:
BMP 35MB, TIF 35MB, TIF LZW 13MB, GIF 8 bitů bez ditheringu 7,3MB, s ditherinem 8,2MB, JPG 90%: 1,2MB, JPG 75%: 0,63MB, pod 1MB klesne objem dat při kvalitě pod 87%!

Jak vidíš z přiložených příkladů, lze při akceptovatelné ba někdy až nepozorovatelně poškozené kvalitě zmenšit obrázky dost drasticky.
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“