Laboratorní zdroj
Moderátor: Moderátoři
Laboratorní zdroj
Když chci napětí 5V, 12V a regulovatelné 0-24V tak mám asi navinout pro každou větev samostatně, že? Chci totiž, aby jednotlivé větve nebyly na sobě závislé, tedy, abych mohl ze všech odebírat i plné zatížení.
A kolik mám zvolit napětí? Mám dát asi 8V, 15V a 28V, tedy základní plus asi 3V pro spolehlivou funkci stabilizátoru, nebo stačí, když to navinu na klasické napětí 5V, 12V a 24V? Po usměrnění napětí vyleze asi o 1,4 krát nahoru, ne? Předem děkuji.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Tu regulovanou větev můžeš udělat s LM317 či taky spínanou.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Potom bys trafo ani nemusel převíjet. A hlídat by pak stačilo jenom celkový proud (nebo teplotu vinutí).
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Na co je dneska potřeba samostatný pevný zdroj 12V? Na operáky potřebuješ +-U.
To už máš lepší udělat dva samostatné regulovatelné a k tomu dejme tomu pevný na 5V.
Jinak tvoje myšlenka s oddělením vinutí je myslím správná, právě pro potřebu občas vytvořit symetrické napájení třeba +- 15V. Ale se svým zdrojem jak ho zamýšlíš bys to nesložil.
A co se týče vinutí pro napětí +5V. Musíš tam namotat nejmíň tak 9V efektivních, protože stabilizátor si vezme 2V, usměrňovač taky 2V a kondenzátor taky všechno nevyhladí. Když je trafo měkké(to jsou dneska všechny), tak to bude ještě další mínus. Z toho plyne, že na zdroj 5V by byl opravdu lepší spínaný stabilizátor, co navrhují ostatní. Navíc tam pravděpodobně nebude vadit ani poněkud vyšší zvlnění.
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Bohužel, často vidím nejen na internetu, ale i v časopisech jak autoři na panel napíší honosný název "Laboratorní zdroj" a uvnitř je stařičký MAA723.
Takže když napíšeš, že chceš stavět nějaký jednoduchý stabilizovaný zdroj, nebude to matoucí.