Můj dvorní soustružník, frézař a všeuměl v jedné osobě mě požádal o radu. Má vyrobit na zakázku zařízení na vystřelování puků. Puky by měly létal rychlostí asi 140 km/h a neměly by rotovat. Asi to nemusí být automat, stačí ruční vkládání puků. Mělo by to sloužit k testování plexiskla nad mentinely. Potřebuje k tomu i měření rychlosti.
Neviděl jste někdo nějaké takovéto zařízení? Napadla mě nějaká aretovaná páka, na pružině. Odaretováním by došlo ke stažení pružiny a k vystřelení puku.Ten můj kamarád by to zase viděl na vzduchový píst. Ale nevím, zdali ho vysune rychlostí 40 m/s.
Jako jednoduchý měřič rychlosti mě napadl čítač BM520, ten má dva vstupy a umí měřit čas mezi sepnutím jednoho a druhého. Dráha bude jasná, ta se změří, a vydělením by se dostala rychlost. Bude-li puk létat po stejné dráze, tak by k měření času stačily jen dvě menší optické závory. Ale pokud je ten puk trefí, tak asi bude po nich.
Nebo to měřit přes mikrofony - jeden u děla a druhý u plexiskla (nebo za ním)?
Máte-li někdo nějaký nápad, prosím o něj.
Děkuji předem.
Petr Filipi
Doplněno - hned po zveřejnění příspěvku se mi podařilo najít na Googlu slovo pukomet - existuje i nějaká půjčovna. To bude asi nejjednodušší řešení.
No a na Googlu jsem pod spojením "pusk shooting machine" našel i popis amerického patentu - http://www.freepatentsonline.com/3822688.pdfvčetně obrázků.