BM492, jedou jen 2 rozsahy
Moderátor: Moderátoři
BM492, jedou jen 2 rozsahy
tak jsem si pořídil další stroj ze skupiny tesla měřáků. Tentokráté BM492 a jak je mým štěstím zase se mi dostal do ruky nefunkční. Prohlídnul jsem vlákna kde už se BM492jka řešila, tak jsem zkusil co jste radili ostatním, ale u mě nepomohlo. Tak tedy k problému. Fungují mi jen dva rozsahy a to poslední dva 100kx a 1Mx a zanic nemůžu rozjet zbytek. Otočný přepínač jsem už prolil litrama spreje na kontakty, vyměnil jsem všechny kondíky na tom přepínači až na dva jediné, ktere jsem nesehnal stejne hodnoty. Všechny kontakty přepinače jsem vyzkoušel "houkačkou" a kontak všechny mají. Tak se Vás ptám, nesetkal jste se s tím už někdo ?
Co jsem vysledoval ze zapojeni na tom přepínači, tak jediné ty dva rozsahy 100kx a 1Mx jsou RC (přímo na přepínači) a zbytek rozsahů, které nejdou, tak ty vedou do desky oscilátoru, tím pádem usuzuji, že chyba je učitě někde na desce.
Po zapnutí jsem zjistil, že jsem stále na tom samém. Fungují jen dva rozsahy a to x100k a x1M. Změřil jsem tedy napětí podle servisáku.
Na rozsahu x1k je na kolektoru E3 místo 13V > 15V a na emitoru místo -1V až 2V > -2V.
Na rozsahu x100k je na kolektoru E4 místo 11V > 4,5V a mezi C16 a R30 to souhlasí 1,5V.
Dál jsem podle servisáku neměřil, jelikož chyba je jak videt na desce oscilátoru. Proměřil jsem vsechny diody jsou OK. Vy co jste se již v tom hrabali, nemáte pro mě nejaké vodítko kde hledat chybu ?
Ještě bych dodal, že při měření napětí na emitoru E3 je kladné napětí jen na těch dvou fungujících rozsazích na všech ostatních skočí -2V ktere zůstává bezezměny na jakemoliv rozsahu s jakoukoliv polohou ladícího kondenzátoru. Také při měření průběhu na rozsahu x100k nebo x1M je signál čistý při otočení ladiciho kondenzátoru ke krajní poloze, tak zhruba v 1/4 sinusovka rapidně ztloustne.