tandemový potenciometr

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
pajik9999

tandemový potenciometr

#1 Příspěvek od pajik9999 »

dobrý den měl bych takovej dotaz stavím korekční zesilovač pro 2 kanáli potřebuji tandemový potenciometr ... jenže jsem si koupil i ty přesný a souběh nic moc extra nechci aby mě pak hrál jeden kanál víc než druhý a podobně ... dalo by se to nějak vyřešit nějak jinak ?? použitím obyčejného potenciometru a přes nějaký IO ovládat oba kanáli současně ?? doufám že to nejni až taková blbost jak to zní ...
jandu

#2 Příspěvek od jandu »

Čo znamená: .....souběh nic moc extra ... ? Resp. aký súbeh očakávaš?
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
pajik9999

#3 Příspěvek od pajik9999 »

už si to nepamatuju přesně kolik to ukazovalo ale něco kolem 2,5-3dB jak kterej ... to je podle mě docela dost
jandu

#4 Příspěvek od jandu »

Akou metódou je táto hodnota nameraná?
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
pajik9999

#5 Příspěvek od pajik9999 »

při oživování modulu stavebnice z EZK http://www.ezk.cz/stavebnice_moduly/rsd4132.htm.... s vytočenjema všema potenciometrama na střed a hlasitost vytočená doprava nastavý se trimrama zesílení stejné při slazení na osciloskopu a vytočení potenciometru hlasitosti se rozcházel o ty tuším 2,5 - 3dB jenže slazení na polovině stupnice nic neřeší protože se to bude rozcházet zase jinde ... mám v plánu stavět jiný korekční zesilovač tak jsem tam zkoušel přes ten modul proměřovat ty potenciometry který sem koupil a to samý některý se rozcházejí víc a některé stejně ...
Atlan

#6 Příspěvek od Atlan »

myslim ze tie 3dB je presne to co tesla davalo ako OK teda aspon u obycajnyck potakov......
PavelFF

#7 Příspěvek od PavelFF »

Dělají se obvody, u nichž se zesílení obou kanálů řídí napětím(proudem), takže stačí jednoduchý potenciometr. Bohužel mi utkvěl v paměti jen neblaze proslulý zástupce z NDR asi tak A273-4, který vynikal značným šumem a zcela jistě i zkreslením. Jistě jsou mnohem kvalitnější obvody.

Taky jsem viděl místo dvojitého potenciometru použít dvojitý mnohapolohový přepínač s mnoha přesnými odpory. Trochu to skákalo, ale bylo to velmi přesné, resp. shodné v obou větvích.

TESLA dělala potenciometry se zaručeným souběhem myslím 2dB. Jeden takový jsem doma měl , měřil jsem ho a vycházelo mi to ještě horší.
pajik9999

#8 Příspěvek od pajik9999 »

já jsem právě kdysi viděl taky nějaký IO v starým amáru ale nemužu to nikde vyhrabat :-( tak to je blbý jestli to pak stím šumí :-(
EKKAR

#9 Příspěvek od EKKAR »

TDA1524, LM1035/1036 a spousta dalších, modernějších - stačí hledat.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
jandu

#10 Příspěvek od jandu »

Udávaná tolerancia býva 20%, zriedkavejšie 30%, ale skutočnosť by mala byť lepšia. Priznám, neviem, čo to obnáša v dB-loch, ale nie je to v celom priebehu.
Anno som vyberal do Wienovho generátora potmeter s čo najlepším súbehom a z 4-5 ks sa podarilo vybrať jeden s veľmi dobrou shodou. (Tesla s priemerom 30 mm). U dnešných s malým priemerom to asi bude horšie ....
Ale urobiť výber z niekoľkých kusov sa aj u nich dá.
BOBOBO

#11 Příspěvek od BOBOBO »

No nevím , pokud mám volume doprava , tak neslyším rozdíl 3dB z bedny , ale strká mne to z pokoje . Našteluj na "běžnou poslechovku , odhadnu 1/3-2/5 volume a bude . Z poslouchačů to nemá nikdo šanc zjistit , protože jako u více věcí nemůže vědět , že to tak nemá být .
fero7

#12 Příspěvek od fero7 »

pajik9999 píše:už si to nepamatuju přesně kolik to ukazovalo ale něco kolem 2,5-3dB jak kterej ... to je podle mě docela dost

A nebude to celé NÁHODOU iba Tvoj nezmysel a zbytočne vykopávaš otvorené dvere?
3dB, to by musel byť rozdiel 30%!
A to je nezmysel.
Tvoj súbeh by mohol byť 2,5-3 ale % a nie dB.
Potom praktický rozdiel v dB je nula celých, žiadna nič.
PavelFF

#13 Příspěvek od PavelFF »

fero7, rozdíl 30% u tandemového potenciometru s logaritmickým průběhem (na hlasitost se logaritmické běžně používaly, co si pamatuji), není vůbec žádný nesmysl, ale holá skutečnost. U lineárního je snadnější dosáhnout přesnějšího souběhu.

I u toho mého TP289(?) s tzv. "zaručeným souběhem" byla chyba v řádu desítek procent. Měl jsem ho v tranziwattu TW40.
zemanekt

#14 Příspěvek od zemanekt »

když je to korekční zesilovač, co takhle přidat potenciometr "balance"?
pajik9999

#15 Příspěvek od pajik9999 »

zemanekt píše:když je to korekční zesilovač, co takhle přidat potenciometr "balance"?

dobře takže ty si zesílíš hlasitos a pak budeš balancema honit aby ti ty bedny hráli stejně jo ?? kdyt to je kničemu :-D tam stim porad kroutit
Odpovědět

Zpět na „Poradna“