Polovodiče značky CDIL
Moderátor: Moderátoři
Polovodiče značky CDIL
Vyměnil jsem preventivně všechny vazebáky a ellyty, po 45 letech už měly nárok, osadil jsem novou ECC83 Tesla místo původní RFT, novou ECL82 od EHX a vyměnil jsem i usměrňovačku, protože už měla značně zvětšený Ri a anodové napětí bylo o cca 30V nižší než normálně.
Přístroj hraje celkem dobře, přesto mi na něm vadila zvýšená hladina šumu. Rozhodl jsem se proto pohrát si trochu se snímacím zesilovačem a přestavět ho na křemíkové tranzistory. Použil jsem proto osvědčené zapojení podle magnetofonu B56, který již má na prvním stupni KC509 a na druhém KC508. Rozhodl jsem se prohrabat trochu šuplíky a vybrat na první stupeň tranzistor s co nejmenším šumem. Vybral jsem nejprve cca 30 tranzistorů KC509, KC239C, BC109C s betou kolem 500. Pak jsem měřil s různými tranzistory šumové napětí na primáru výstupáku bez pásku, při tónové cloně naplno a stále stejně nastavené hlasitosti.
Výsledky mě značně udivily. Mezi cca 30 kusy KC509 jsem nenašel kousek, který by šuměl méně než BC109 CDIL, koupený v GESu. Stejně tak na tom byly celoplastové KC239C. Nakonec jsem po delším laborování skončil na BC109C s betou cca 510 na prvním a KC508 s betou cca 320 na druhém stupni. Přístroj hraje o poznání lépe než s původními Ge tranzistory a hlavně méně šumí.
Ale přitom na značku CDIL na různých fórech vetšina lidí nadává. Prý šmejd, PÓVL Z INDIE. Také jsem více věřil poctivé kvalitě Tesla a nakonec tohle. Máte někdo podobnou zkušenost?
Doporučuju ještě zabrzdit trochu přenos na krátkých vlnách malým keramickým kondem, přece jen ty 106NU70 nebyly tak aktivní vůči různým elmag. polím, ani to tenkrát nebylo jak zjistit.