Zapojení 2 činného zdroje
Moderátor: Moderátoři
Zapojení 2 činného zdroje
Ale nejsem si jistý kondenzátorem C1 - obvykle je až za tlumivkou. Jaké jsou vaše zkušenosti, případně co s ním? nechat ho tam nebo vyhodit?
P.S. nedívejte se na značky u trafa ani na typy tranzistorů
- Přílohy
-
zdroj.jpg- (30.18 KiB) Staženo 204 x
Chtěl bych se zeptat na pár věcí ohledně dvojčinného zdroje tak to přihodím sem ať nezakládám nové vlákno
Snažim se postavit zdroj s parametry : Vstup 10-15V; výstup 35V/1,5A. Pro tak malé napájecí napětí jsem se rozhodl pro push pull topologii. Po ruce jsem měl UC3524 (obdoba TL494, SGXXXX atd...) Jako spínací trandy použil STP30NF10FP (Uds-100V; Rds-38mOhm; Id35A). Buzené totempolem s BC546+557.
Trafíčko jsem vytvořil odhadem na hrníčku z hmoty H12 s 7+7Z na primáru a 35+35Z(zvonkový drát) na sec.
Výstupní tlumivku za usměrnovačem jsem použil opět odhadem 100uH
a filtrační kapacitou 470u
Dosáhnul jsem i mizerné účinnosti 70% jak uvádí u podobného zapojení v datashitu TL494.
Ovšem zdroj nestabilizuje tak jak bych si představoval. Se zatížením 0.5A napětí klesne o více jak 1,5V
Nevím si s tím moc rady. Jsem si vědom, že postrádám znalosti o výpočtech indukčností v takovém zapojení a že jejich hodnota je asi i kritická proto bych rád kdyby se našel někdo kdo by mi poradil jak dál nebo co udělat jinak.
Díky
Já vim, že je to se mnou těžký
Edit: 50kHz myšleno spínání tranzistorů, takže 25kHz v magnetickém obvodu.