Vrtačka
Moderátor: Moderátoři
Konkrétně u vrtaček Narex EV 13C-2H3 a EVP 10-2 u kterých jsem měnil ložiska, je stator uchycen v pouzdře tak, že žádná jeho část, ani šrouby se nedotýkají kovového čela.Proti náhodnému vniknutí větších uvolněných částí z převodovky, brání plastová podložka, která zároveň usměrňuje proudění chladícího vzduchu. Rotor je konstrukčně řešený tak, že středová hřídel je izolována od komutátoru a rotorového vinutí.Dále je zasazena v těle obalu a rukojeti tak, aby v žádném případě nedošlo při poškození vinutí k doteku živé části s neživou (středová hřídel). Nebudu zde polemizovat o tom, jak je tato izolace provedena, to je věc výrobce, který na to musí mít atestaci. Středová hřídel je zároveň vodivě spojená přes kovové převody s kovovým čelem a sklíčidlem. Dole zde dávám odkaz se seznamem náhradních dílů, ze kterých můžete vyčíst, jak je nářadí konstrukčně řešené. Dále jsem měnil strhnutý ozubený převod s pastorkem na rozbrušovačce EBU 15B. Ta je řešená podobně. Hřídel rotoru je vodivě spojená s převodovou skříní přes převody. Uvádím zde pouze nářadí které jsem měl rozebrané. Tímto mám důvod věřit, že ostatní vrtařky jsou řešeny podobně.Nechávám ale prostor pro jiné typy a konstrukční řešení izolace, se kterými se setkali jiní (plastové ozubení) . Schémata náhradních dílů k různým výrobkům této firmy si můžete stáhnout na stránkách fa.Narex. Umožní to přesně objednat ten jistý náhradní díl který potřebujete.
http://www.narex.cz ( ke stažení - seznam ND )