Music 130 vypínání anodového napětí

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Tiger_T
Kontaktovat uživatele:

Music 130 vypínání anodového napětí

#1 Příspěvek od Tiger_T »

Ahoj, dlouho jsem váhal, ale nakonec mi to nedá a poprosím Vás o Vaše názory. Na ozvučení obýváku používám zesilovač Tesla Music 130 a druhý kousek je na cestě (bude konečně STEREO). Počítač a zesilovač mi běží prakticky pořád, pokud jsem doma a nespím. Spotřebu elektřiny naštěstí neřeším. Jde mi o to, když si potřebuji odskočit do garáže a pod. Třeba na 2 hodiny. Nyní nechávám zesilovač běžet, myslím si, že to elkám vadí míň, než kdybych je za chilku zase znova žhavil z pokojové teploty na pracovní. U profi zesilovačů (hlav) jsou 2 vypínače a v případě pauzy se pouze vypne anodové napětí a elky žhaví vesele dál. Otázka zní, jestli má cenu dodělat vypínač na anodovou větev, nebo je to kravina. Děkuji a snad neskončím v koši:)
Sendyx

#2 Příspěvek od Sendyx »

Mít v obyváku 2x topící Music 130, navíc s tím, že tyhle zesilovače dokážou hořet plamenem... no nevím :roll: .
mi-ro

#3 Příspěvek od mi-ro »

No tak o tom žádná diskuze ale pokud jsi přesvědčený že 130 je to nejlepší tak tvoje úvahy jsou správné. Jenže zesilovače který mají vypínatelné anody, mají dvě síťová trfa, jedno žhaví a druhý anoduje. Tady je vypínání jednoduchý. U 130 to bude problém protože má trafo jedno a tudíž sehnat vypínač na 600V nebude sranda.
..to bude jen ňákej odpůrek
Sendyx

#4 Příspěvek od Sendyx »

To se řeší relátkem, nejlépe před usměrňovači. Vypínač na 600V= by cenu toho Musicu skoro zdvojnásobil.
Tiger_T
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Tiger_T »

Děkuji za reakce, vím, že mít v obýváku takový kamínka je zvěrstvo, ale nějak sem propadl elkám :oops: . Mám to jako konec u počítače, tak jsem odpojil tranzistorový předzesilovač a vstup ženu hned na EF86. To vypínání anod. jsem zamýšlel za účelem menšího "opotřebení" EL34.
Tiger_T
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Tiger_T »

to Mi-Ro "ale pokud jsi přesvědčený že 130 je to nejlepší" ne, nejsem. Jen sleduji zapojení toho zesilovače 4xEL34 a moc se nemění, ať je použit, jako rozhlasová ústředna, poulíční rozhlas a zesilovač pro 🤐... Bylo v té době něco dokonalejšího, nebo to nesměli vyrobit?
Pikofarad

#7 Příspěvek od Pikofarad »

Tiger_T píše:Bylo v té době něco dokonalejšího, nebo to nesměli vyrobit?

nebylo z čeho vyrobit.Germaniové OC26 nebo 7NU74 za šílené peníze byly slabé.Tak na zesík 20W.Měď se neřešila,byla za pakatel.Lampy celkem taky
kokun

#8 Příspěvek od kokun »

Tiger_T píše:Děkuji za reakce, vím, že mít v obýváku takový kamínka je zvěrstvo, ale nějak sem propadl elkám :oops: . Mám to jako konec u počítače, ...

Tak si pořiď i elektronkový počítač a zruš kotelnu ... :roll:
Honza - kokúň

#9 Příspěvek od Crifodo »

Pikofarad píše:Germaniové OC26 nebo 7NU74 za šílené peníze byly slabé.Tak na zesík 20W.

Janda dělal ze dvou 7NU74 zesilovač 150W.
Pikofarad

#10 Příspěvek od Pikofarad »

Crifodo píše:Janda dělal ze dvou 7NU74 zesilovač 150W.

ani do můstku mi to nevychází.Když bys měl tehdy možnost vybrat kusy,které by vydržely vyšší napětí než 60V,tak by to snad tu stovku dalo
Crifodo

#11 Příspěvek od Crifodo »

RK2/65 "Praktické tranzistorové zesilovače zvláště pro hudebníky", strana 40, Výkonový zesilovač 100 až 150 W.
Počítá tam s tranzistory odolnými do 70V a s napětím zdroje 62V. Jo, Rz=2 Ohm. Nezkoušel jsem to, jednak jsem nikdy 150W nepotřeboval a druhak jsem nikdy neměl bedny, které by to přežily.
Pikofarad

#12 Příspěvek od Pikofarad »

Jeden kousek jsem s tímto NU74 postavil,v komplementáru s KU605 dával slušných 50W.Když se objevily KD 607 a pak 617,to už byla brnkačka postavit celkem slušný konec
Dratak

#13 Příspěvek od Dratak »

Co využít toho že MUSIC 130 má zdvojovač napětí? Použil bych běžný spínač na 230V a vypínal anodové napětí na střídavé straně ještě před zdvojovačem. Na stejnosměrné straně nelze použít běžný spínač, jednak vzhledem k napětí, jednak kvůli zhášení oblouku (u střídavého napětí oblouk zhasne při dostatečné vzdálenosti kontaktů při průchodu sinusovky nulou).
Nevím co tím ale sleduješ, tohle je zesilovač buď pro kapelu, nebo dobře poslouží i jako rozhlasová ústředna. I po celkové rekonstrukci bych to nenechával běžet ani omylem bez dozoru. Doma mám stereo se dvěma EL84 na kanál, mojí konstrukce, 2 x 15W. A když dám Volume za první třetinu, začnou sousedi nade mnou dupat a bouchat na topení :lol: . Máš v plánu zbourat panelák? :lol:
BOBOBO

#14 Příspěvek od BOBOBO »

Jestli má někdo přehled článků z AR hodně starých , tak si matně vzpomínám , že tak byl nadepsán článek , žhavení lamp bez anodového napětí škodí . Není to přesně na písmeno .
masar

#15 Příspěvek od masar »

Existenci článku potvrzuji. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Poradna“