Krystalová vs. Piezoelektrická přenoska

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
RomanoREPAIRS

Krystalová vs. Piezoelektrická přenoska

#1 Příspěvek od RomanoREPAIRS »

zdravím. měl bych dotaz ohledně typů přenosek. zajimalo by mne jaký je rozdíl mezi krystalovou a piezoelektrickou přenoskou. podle mne žádný. a zajímalo by mne jak vlastně funguje ta krystalová. magnetodynamická je mi jasná ale krystalovka je pro mne záhada. děkuji
procesor

#2 Příspěvek od procesor »

Funguje ako v bezkamienkovom plynovom zapaľovači vysokonapäťová iskra (aj 5 000V) vygeneruje sa na stlačenie kryštálu. V gramci je to jemnejšie :wink:
Opačne fungujú piezokeramické štruktúry, ktoré menia rozmery vplyvom pripojeného napätia (reproduktory, ultrazvukové vysielače, ventily...a.i)
Naposledy upravil(a) procesor dne 06 dub 2011, 22:24, celkem upraveno 1 x.
Hill
Administrátor

#3 Příspěvek od Hill »

Každá krystalová přenoska je piezoelektrická, ale ne každá piezoelektrická přenoska je současně krystalová.
Přece v článku na hlavní stránce je odkaz na stránky, na nichž jsou principy přenosek velmi názorně vysvětlené.
Co by se k tomu mělo dodávat?
RomanoREPAIRS

#4 Příspěvek od RomanoREPAIRS »

takže piezoelektrický jev. 8-)
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

Obě fungují na principu piezoelektrického jevu - při mechanické deformaci určitých látek se na jejich okrajových plochách vytváří elektrické napětí - chovají se tak jak některé krystalické látky jako např. křemen, tak i určité složeniny - například baryum-titanátová keramika. Pro vyrovnání charakteristiky a symetrický výstup se v přenoskách používají k sobě slepené dvojice těchto výbrusů coby mechanických převodníků - u přenosek krystalových jde o tzv. "dvojčata" krystalů vínanu sodnodraselného, u keramických právě o baryumtitanát. Výhoda keramiky proti vínanu je jen ve vyšší odolnosti proti vlhkosti - jinak jsou svými vlastnostmi tyto přenosky prakticky rovnocenné. Obojí se řadí mezi levné spotřební druhy - běžně se osazovaly a osazují hroty ze syntetického safíru, snad jen "dederónské" CS-29 byly s diamantovým hrotem, jinak používaným téměř výhradně pro magnetodynamické systémy...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Hill
Administrátor

#6 Příspěvek od Hill »

Proč se výchylkové, tedy piezoelektrické, přenosky pořád ještě řadí mezi levné typy, když už jsou dražší, než mnoho magnetodynamických, rychlostních, s pohyblivým magnetem?
Ty doby, kdy se za cenu jedné obyčejné MM přenosky dalo koupit 5 až 8 krystalových a ke každé ještě náhradní chvějku se safírovým hrotem, jsou už, obávám se, definitivně v nenávratnu...
EKKAR

#7 Příspěvek od EKKAR »

Fajn - napíšu "řadí se mezi méně kvalitní, i když v dnešní době dražší typy" - protože nemají tak velký frekvenční rozsah, mají omezenější životnost a daleko více než magnetodynamické vložky poškozují desku - vinou menší poddajnosti systému a z ní vyplývajícího požadavku na větší přítlačnou sílu na hrot.
Stačí?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Hill
Administrátor

#8 Příspěvek od Hill »

To už je lepší.

Dovoluji si upozornit na videozprávičku o výrobě gramofonů v Litovli:
http://aktualne.centrum.cz/video/?id=356534
pavoucisit

#9 Příspěvek od pavoucisit »

Dobrý večer, dostaly se mi během měsíce do rukou na opravu dvě TESLA grama s přenoskou VK 4302. Po prohlídce přenosek jsem zjistil, že jsou nějaké mastné, proč?
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Lukas-Peca »

Obávám se, že jsou to zbytky piezokrystalu. Pokud se to dostane do vlhka, ten krystal se rozteče na takové hnědé blatíčko. Přenoska je samozřejmě nefunkční.
Měl jsem to na staré západní přenosce.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“