spinany zdroj k notebooku

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Andrea

#16 Příspěvek od Andrea »

Zkontroluj napájení, bude z pomocného vinutí a bývá tam často vyschlý elyt.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od forbidden »

Napájení cykluje mezi 10-15 V, elyt vyschlej není, ale zkusím mu změřit kapacitu, nebo ho nahradit větším.
Tak má 85 uF místo 100 uF, což asi nevadí, když tam dám 200 uF, tak se jen asi zdvojnásobí doba mezi impulsy.
Andrea

#18 Příspěvek od Andrea »

A to pomocné vinutí je funkční, dioda dioduje?
Se zátěží jsi to zkusil?
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od forbidden »

Toto nemá pomocné vinutí, napájí se to z hlavního filtračního kondíku přes 250 kOhm. Zátěž tam mám jen asi 40 mA, ale zkoušel jsem to i s 600 mA. Bez rozdílu. Dvojitá dioda na výstupu se zdá funkční, měřil jsem ji ale jen v zapojení, zkratovaná každopádně není.
Andrea

#20 Příspěvek od Andrea »

Přes ten odpor to startuje, napájí se to na 99% z pomocného vinutí, tak zkontroluj tu diodu v pomocném vinutí.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od forbidden »

Dioda v pomocném vinutí vypadá taky v pořádku. Teď jsem ještě úplně odpojil napájení řídícího IO a napajím ho externě a funguje to. Je to tam nějaký zamotaný, někdo se v tom už předemnou vrtal. Zkusím teda vytrasovat přesně to napájení, teď už mám jistotu, že je problém v něm.

Zatím díky za cenný rady.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od forbidden »

Tak, dioda v pomocným vinutí sice vypadala v pořádku, ale nebyla. Byla tam FR104, nahradil jsem ji BA159 a zdroj funguje. I vytažená ze zapojení, při normálním diodovým testu, nevykazuje žádný abnormality, ale v tom obvodu prostě nefunguje.

Ještě jednou díky.
Atlan

#23 Příspěvek od Atlan »

neviem čo je to narmalny diodovy test ale tomu na digitaloch neverim.. bzuciak a baterka povie viac.... skus pomerať na rozshau na mernaie odporov čo nameriaš.... pripadne ju pripoj na seriozne napetie a zataž žiarovkou... alebo zahod :D
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od forbidden »

Jj, myslel jsem běžnej test úbytku napětí na digitálu, zatím mi to na zběžný otestování diod stačilo. Většina vadných diod byla zatím ve zkratu, nebo šlehlá. Zkusím ji, jen pro zajímavost, potrápit v závěrným směru vyšším napětím, uvidíme, kdy povolí.
breta1

#25 Příspěvek od breta1 »

Pro zajímavost-zkus tu diodu připojit na diodový test měřáku a zkus mechanicky namáhat vývody-několik takových diod jsem našel, že se namáháním vývodu přerušují.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“