Promítačka
Moderátor: Moderátoři
Ale moc mi nevěř a zkus to pohrát si s tím rozostřením sám, někde se ti povede ta vlákna vidět; s tímhle strojem jsem totiž promítal naposledy v roce 1971. Kdo si to má pamatovat...
Luxeon je supersvítivá LED s mnohonásobným čipem na ploše, výkon 5 nebo 1 W, světelná účinnost zhruba jako 4x výkonnější halogen. Uvažoval jsem i o tom, že pro kratší promítací vzdálenost by možná stačil i jako hlavní projekční žárovka.
Obraz vlákna snad ani není nutno přímo zobrazit, jde o to nastavit polohu žárovky tak, aby byla plocha prostě nejvíc rovnoměrná.
Projektory diapozitivů Aspectomat měly pro nastavování pomůcku - kartonový "diák" s proseknutou dírkou, takže vlastně ze systému udělaly dírkovou komoru a ta polohu vlákna přibližně zobrazila.
No ten Luxeon nabízí víc prodejců, určitě GME nebo Starmans, PS technik, GES, Conrad...
Hlavně, že o tom Luxeonu už byla řeč - v tom případě je debata o zrcátku bezpředmětná a bude se jednat jen o jeho umístění, aby celou plochu rovnoměrně prosvítil.
Kdysi mě napadlo použít i bleskovou výbojku a nechat ji 3x blesknout během políčka, což se elektronicky dá zbastlit, vyžadovalo by to ale výměnu rotační clony. Ovšem motivace u mě zhruba kopíruje výskyt filmů, kvůli kterým by mělo smysl se tím zabývat
Myslel jsem jak ho použít místo té prosvětlovací žárovky na zvuk.
Jinak s tím nastavením vlákan a jejich obrazu. Jeden učitel fyziky
mi řekl, že by mohlo stačit umístit před ten objekti nějakou spojnou
čočku a obraz vláken by se měl promítnout na zdi. Takže scháním
čočku a až to vyzkouším tak se ozvu.
- Přílohy
-
Zdroj Meopta.jpg- (31.63 KiB) Staženo 78 x
- serviceman