Regulovatelny zdroj z ATX

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
petkoh

Regulovatelny zdroj z ATX

#1 Příspěvek od petkoh »

Zdravim nasiel som v pivnici stary zdroj z compu tak som si ho chcel prerobit na laboratorny regulovatelny zdroj. Na danykovej stranke som nasiel navod na upravu ktorej vystup by bol 3-15V. Upravil som si ho tak ako trebalo lenze sa tu vyskytol maly problem. Napatie mi ide od 5 do cca 10V (potom zrejme zauraduje nejaka ochrana lebo napatie ide na nulu, treba vypnut, chvilu cakat kym sa spamata a znova zapnut). Nasledne som si pozrel datasheet a nejake info ohladom obvodu TL494CN (v mojom zdroji je od texas instruments)...ak som spravne pochopil o regulaciu napatia sa staraju pin 1 a 2. Na pin 1 mam pripojeny potenciometer (podla danykovho navodu) a regulujem napatie v spominanom rozsahu. pin 2 som odmeral voltmetrom ked zdroj bezal bez zataze a aj ked som tocil s potenciometrom udrzovalo sa na nom konstantne napatie 1V.
Moja otazka teda znie: Co mam zmenit aby som mohol napatie regulovat od 3, pripadne 2V?
mam zmenit hodnotu napatia na pine 2? alebo niekde inde? alebo minimalna hodnota rozsahu zavisi od napajacieho napatia toho integracu? pozrel som si uz vsetky temy tykajuce sa tejto prerabky zdroja ale nepomohol som si nijak diky vopred za odpovede.
procesor

#2 Příspěvek od procesor »

Aké má 494 Vcc(pin12), a Vref(pin14)?
BOBOBO

#3 Příspěvek od BOBOBO »

Nejenom na elektrobastlírně je několik hodin čtení k této problematice . Několik vláken snad 7mi stránkových s celým vývojem . Potom se v tom hrabal i Belza , taky AR a třeba zde http://sopotniceeu.emartinka.cz/default ... ku=8092910 atd. VERZÍ JE NEUREKOM
petkoh

#4 Příspěvek od petkoh »

Procesor: Vref = 5V a Vcc > 10V - presnu hodnotu neviem lebo mam doma taky stary rucickovy V-meter do 10V a vyskoci mi to na max...ale snad to pomoze

bobobo: tych niekolko hodin som aj pri tom stravil aby som sa dozvedel ako to spravit ale ako som spominal vyssie nepomohlo mi to moc lebo nie som moc zbehly v elektronike, inak by som sem nepisal. Ak sa ti zda ze tychto tem je tu uz vela tak pockaj prosimta kym sa dozviem odpoved ako to vyriesit a potom to tu mozes kludne cele zmazat diky.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Habesan »

Pokud nie si moc zbehlý v elektronike, neměl byses vrtat ve zdroji, který pracuje se síťovým napětím. Radši si dej na jeho výstup nějaké step-downy.
procesor

#6 Příspěvek od procesor »

K veci.
Zdroj má aj ochranné obvody a tým sa nebude páčiť zmena napätí v takom rozsahu. Zapojení týchto obvodov je veľa, treba zistiť, ktorej schéme sa najviac podobá ten tvoj zdroj.
Ak sa oblbnú ochranné obvody bez náhrady, zdroj pri prekročení medzných stavov zhorí.
petkoh

#7 Příspěvek od petkoh »

Nazdar, no kukol som si schemy zdrojov co som nasiel na tomto fore a ten moj sa podoba zrejme najviac na tuto http://home.zcu.cz/~ronesova/bastl/file ... tp2007.gif typ mojho zdroja je FRONTIER POWER MPA-88X 300W ak ti to pomoze. Co sa tyka tych ochran tak by si mi nevedel poradit ako ich upravit aby som znizil minimalne napatie na 3V? ta vrchna hranica mi neprekaza tu by som kludne nehal tak ako je, ide mi hlavne o tie 3V. Nedalo by sa to teda nejako nastavit manipulovanim napatia na pine 2 na TL494?
Andrea

#8 Příspěvek od Andrea »

Ochrany jdou na pin 4 a podpětí hlídají Q10, Q11 a Q12.
petkoh

#9 Příspěvek od petkoh »

Takze ak by som sa zbavil tych troch tranzistorov co nastavuju podpatovu ochranu mohol by som regulovat napatie aj od nuly? slo by to?
procesor

#10 Příspěvek od procesor »

A čím sa bude napájať riadiaci obvod?
petkoh

#11 Příspěvek od petkoh »

no dost dobra otazka, takze tento sposob asi nebude nic moc, tak ako by sa to dalo spravit teda?
procesor

#12 Příspěvek od procesor »

Napája sa to aj z 5Vstb modulu, len neviem či tým môže byť napájaný trvale a nie len počas rozbehu.
Andrea

#13 Příspěvek od Andrea »

Dyť to má stand-by zdroj.
procesor

#14 Příspěvek od procesor »

Skús vyhodiť diódu D42 a uvidíš či to bude šlapať...
petkoh

#15 Příspěvek od petkoh »

+5VSB to asi nenapaja nie som si isty lebo ked som meral vcc tak to bolo cez 10V, co sa stane ak vyhodim tu diodu?
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“