Fisher CA-540
Moderátor: Moderátoři
Ale když jsem zapnul zdroj přes žárovku tak v ani jedné pojistce už nesvítí, ani neblikne, jen se mi zdá, že mírně hřeje.
Edit: Teď jsem měřil napětí na žárovce a zjistil jsem, že vykazuje podobné chování jako před vyndáním kondů. Prvotní impulz má teď hodnotu 7V, napětí klesne na 4,5V ale asi po 4-5 sekundách stoupne napětí na 15-16V a zde zase zůstane. Na druhé pojistce také - impulz 7V a pak spadne na 5V, kde zase zůstane.
Takže v zásadě stejné chování jako s filtračníma kondama, akorát s nižším napětím.
Žádná součástka přitom na dotek netopí.
Zkusím přeměřit budící trandy..
Vrátil jsem trandy, kondy nahradil 100uF 200V 105°C, a výsledek zase stejný, akorát se napětí na žárovce zase zvedlo.
Ale až teď jsem si všiml, že z napájecí větve ke koncákům odbočuje ještě jedna větev přes odpory R257/58/59/60. Tak jsem je odpojil - a napětí na žárovce kleslo na 6V. Postupným připojováním jsem zjistil: Odpory R257/8 působí zvýšení napětí na žárovce (dále jen Uz) na 15V, odpory R259/60 pak působí impulz a postupné zklesání. Kombinace všech odporů pak způsobuje popisované spojení obou efektů. Při nezapojení žádného z odporů je Uz 6,3V, na druhé pojistce stále 3V.
Doplním, že odpory napájí obvody PC1298V + okolní součástky a že jeden z nich je měněný za bakuli diskrétních součástek. Stále jsem nenašel žádnou, která by topila..
Zbývá mi něco jiného, než přeměřit všechny součástky jednu po druhé?
- Philip_Fry
Žádný zkrat už nikde nenaměřím, když měřím napájecí větev před graetzem (hned za pojistkami) tak multimetr nepípá jen zobrazí hodnotu kolem 19xx a to na obou větvích stejně.
- Philip_Fry
- Philip_Fry
Jinak klidový proud zesilovače plus spotřeba pomocných obvodů obvykle dokáže žárovku trošku rozehřát, to je normální stav, při špatně dimenzované ("slabé") žárovce dokáže i vlákno mírně žhnout - tedy bavíme-li se o zesilovačích jiné třídy, než A.
Jak jsem řekl, na driveru uPC1298V žádný zkrat není. A zjistil jsem, že když jsem ho vyndal z DPS, zkrat na desce zmizel. Zkusil jsem tedy zesík spustit a on "funguje"! Svítí čelní display, při přepínání vstupů mi reagují kontrolky, ale vlastní přepínání ne, signál z kazeťáku mi hraje ze všech zdrojů. Hrálo to chrčivě při volume na max (jako když pracující koncák nemá šťávu). Napájení konců jsem měl do té doby přerušené, tak jsem ho zapojil, ale zes místo aby se rozehrál tak šel do zkratu. Mohly za to tranzistory měněného kanálu, konkrétně zkrat mezi kolektorem a emitorem, který na nich dřív nebyl
Po jejich odpojení zkrat už není, ale zesík se tentokrát hned po zapnutí zase vypne (relátkem).
Má někdo z Vás ponětí, čím to může být, případně co ještě zkusit, co hledat? Já teda už ne..
- Philip_Fry
Jinak, být tebou, tak bych si tu opravu rozdělil na menší části, pokus se nejdřív zprovoznit alespoň jeden kanál tím, že kompletně odpojíš napájení toho poškozeného. Tím dokážeš vyzkoušet i další obvody zesilovače, řídící logiku, přepínač vstupů, korekce atd atd. Až budeš mít jistotu, že vše ostatní maká, pusť se do toho nemocného kanálu. Jde totiž o to, abys po výměně koncáků třeba nezjistil, že ti nechodí ještě něco dalšího a jen bys do toho zbytečně cpal peníze.