Elektroinstalační skříně

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Yarda1

Elektroinstalační skříně

#1 Příspěvek od Yarda1 »

Vyrábějí se ještě v tuzemsku tyhle elektroinstalační skříně? V Praze na výstavě ELECTRON jsem si vzal katalog zahraničního výrobce podobných skříní a chtěl bych to porovnat s tuzemskými produkty - pokud je ještě s čím.
Přílohy
DSC00149.jpg
(219.89 KiB) Staženo 172 x
mirosne

#2 Příspěvek od mirosne »

No ja som videl už len plastové. :cry:
Pozdravujem Vás, Miro.
Lukar

#3 Příspěvek od Lukar »

Několik rozváděčů jsme brali - kukni tady
http://www.foxel.cz/7008/
Yarda1

#4 Příspěvek od Yarda1 »

Lukar píše:http://www.foxel.cz/7008/

To vypadá, že je to z podobného zdroje jako ta nabídka co mám z výstavy. Mně se zamlouvá, že ty skříně co jsem vyfotil jsou od pohledu robustní a mají na rozích přečnívající držáky na přišroubování ke zdi. A taky bych se částečně ze zvědavosti chtěl dozvědět, kdo to u nás (pokud je to od nás) tehdy vyráběl. Pochybuji, že by si to odléval závod co je na štítku (překvapilo by mne, kdyby ještě existovali), předpokládám, že to pro ně dělala nějaká slévárna.
Přílohy
DSC00154.JPG
(10.32 KiB) Staženo 134 x
Dratak

#5 Příspěvek od Dratak »

Podobné skříně se používaly jako sloupové rozvaděče pro telefon, jmenovaly se KJSS skříně (kabelová jisticí spojovací skříň). Pouze místo předního krytu byla otevíratelná dvířka na dvě západky ovládané zvenku šroubovákem. Dolní ze západek se dala zaaretovat pomocí namontovaného zámku na telefoňácký klíč, takže se bez klíče nedala otočit do otevřené polohy. Tyto skříně se používaly zejména pro přechod zemního kabelu na závěsný, či drátové vedení. Sloužily spolehlivě desítky let, a kde si jich nepovšimli zloději kovů (skříň je celá z hliníku) fungují dosud.
V 90.letech výrobu těchto skříní převzal ETZ BUDYNĚ, takže bych se zkusil zeptat tam. I když pochybuju že je ještě vyrábí. My už je taky léta nemontujeme kvůli zlodějům, kteří v lepším případě očesali víčka a v horším uřezali kabely a ukradli celou skříň. I za ukradená víčka dáváme dnes náhrady z plastu.
BOBOBO

#6 Příspěvek od BOBOBO »

Vyráběly se mnoho let z litiny , blíže k převratu byly už i z hliníku . Ono , když jsi měl takovýto rozvaděč z deseti oddílů , vybavený tehdejšími přístroji , zvedala ti ji na stěnu ještěrka .
Achab

#7 Příspěvek od Achab »

Skříň na fotce je hliníková typ UG6, výrobce ETZ, jak správně uvedl Dratak. Vyráběly se v provedení UG (US)1 - UG6 s různým příslušenstvím jako univerzální, KJSS pro spoje, nebo sestavené zásuvkové a deblokační skříně do 90-tých let. Nejsem si jistý, jestli ETZ odlitky nebral od subdodavatele. Dřívější litinové provedení byly skříně soustavy "N" a "U." Od 90-tých let plastové pod názvem "zapouzdřené izolační rozvaděče" (skříně typu "S"). UG jsem naposled sehnal jenom ve šrotu, asi před 3 lety je ještě měl Elektroodbyt.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“