Souhlas, v plechových držácích byly uhlíky a už tam nejsou. Proto jsem navrhoval vykuchat uhlíky z modelářského motoru a osadit je do tohoto, není mi známo, že by se někde daly sehnat uhlíky samostatně. V držácích jsou uhlíky zasunuty, mělo by jít jehlou odehnout takové zobáčky, co uhlíky drží, vyndat je, zobáčky připružit, možná nové uhlíky dopilovat do správného tvaru a osadit.
Michal
Přesně tak jak píše Zaky. Podle tý poslední fotky bych řekl, že uhlíky prochází skrz to přítlačný péro a jsou opřeny o ty zahnutý plíšky. Tak zbývá jen si s tím pohrát, vydolovat zbytky uhlíků a osadit jiný, přizpůsobený z něčeho podobnýho. Neviděl bych v tom problém.
Udělal jsem pitvu několika modelářských motorů a z nich je všechno malé. Poptám se někde v autodílech a asi to budu muset vypilovat z nějakého většího, tak jak píše Zaky.
Dík za nápady.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
A co tak zkusit ty plíšky přehnout na druhou stranu, jak jste předtím psal. Prostě aby ještě ty zbytky uhlíků dosedaly na komutátor? Trošku bych to napružil, ať ty uhlíky pružně mohou odskakovat od komutátoru a na chvíli to zase pojede.
Ak je drziak uhlikov vyrobeny z plechu stači kupiť uhlik vyreza a zabrusiť na pozadovany rozmer, do urciteho vykonu je možny prenos prudu len na styku uhlik držiak bez použitia medeneho prepajacieho lanka. Vybrusenie uhlika je robota na par minut.