Talisman 308U, len brumí

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jardx
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od jardx »

mhh pěkně znehodnocený Talisman :(
LED

#32 Příspěvek od LED »

mne sa asi sníva čo je tam znehodnotené ?
jardx
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od jardx »

No to má originál vnitřek?Mám několik Talismanů a žádný se nerozsvítí hned po zapnutí a nezačne hned hrát
kingjanbb

FAN rádio

#34 Příspěvek od kingjanbb »

Vysiela FAN rádio pomocou AM modulácie?
kingjanbb

FAN rádio

#35 Příspěvek od kingjanbb »

Jardx má asi pravdu: to rýchle nažeravenie UCH, UBL a UYN snáď prekonalo všetky katalógové údaje o týchto lampách. Nemáš tam vo vnútri niečo FM a la Ázia? Aj ten svit stupnicovej žiarovky nie je Talismanovský...
LED

#36 Příspěvek od LED »

je to originál talisman 308U len trochu upravený dôvod rýchleho nažhavenia je, že rádio som už mal zapnuté čiže elektrónky už boli nažhavené (kvoli efektu), miesto žiaroviek som dal 24V čiže zase kvoli efektu rozsvietenia ale nebojte sa mám tie originály doma a znovu sú v talismane. Vnútri nie je žiadna čína zvonka mám natiahnutú momocný tuner Fm amatérska stavebnica na nej som musel upraviť zemnenie , ktorý sa dá kedy kolvek odnímať. jediné čo som upravil je prepíač frekvencií SV, DV a FM na tom rádiu sa kludne dajú počúvať aj tieto frekvencie na ktorý chytám väčšinou čr. mr, ru. de, pôvodný kábel bol nebezpečný látkový ale mám ho nevyužívam výmeny elektrónok a nové gombíky tie povodné som už nezohnal asi tolko,
kingjanbb

Talisman

#37 Příspěvek od kingjanbb »

Veď ja nič..., to je len a len tvoja vec, čo a ako si robíš. Len mám svoje skúsenosti, robil som profesionálneho opravára celý život (už som dôchodca) a Talismanov mi prešlo cez ruky viac ako peňazí... :D
masar

#38 Příspěvek od masar »

A hrál z toho Talismana alespoň ten nf zesilovač?
Proč jsi nepředvedl celkovou funkčnost? Je to vůbec na AM funkční? :wink:
LED

#39 Příspěvek od LED »

samozrejme :D
Giftmacher

#40 Příspěvek od Giftmacher »

Jaké napětí je na anodě usměrňovačky? Nechápu proč je filtrační kondenzátor v Rytmusu dimenzovaný na 3000V. Stačilo by tak 400V, ne?
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Lukas-Peca »

Na anodě usměrňovačky je síťové napětí. Nevím kdes vzal těch 3000 V, v Rytmusech a spol. je většinou elyt na nějakých 350 V. V Pionýru jsem měl elyt na 275 V, podle všeho originální.

Jestli myslíš nějaký svitek, tak těch uvedených 3000 V je zkušební napětí, které ten svitek hned po vyrobení vydržel po dobu několika vteřin, rozhodně to není provozní napětí. Po šedesáti letech bude mít takový svitek problém s 200 V.

A pokud narážíš na svitek zapojený mezi anodu a katodu usměrňovačky, tak ten musí vydržet síťové napětí včetně všech špiček a nárazů. Ten naopak musí být alespoň na 1000 V a je vhodné ho vyměnit, většinou bývá proražený.
Giftmacher

#42 Příspěvek od Giftmacher »

Bylo to v servisním návodu. Asi to bude opravdu jen testovací napětí. Jaká by byla nejvhodnější náhrada toho kondenzátoru? Koukám všude možně a když to má vhodnou kapacitu, tak zase nesedí napětí.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od Lukas-Peca »

Pořád jsi neřekl, o jaký kondenzátor jde.
Giftmacher

#44 Příspěvek od Giftmacher »

Aha, 20000 pF :)
hosab

#45 Příspěvek od hosab »

Na velikosti kapacity až tolik nezáleží.Pokud se pamatuji,tak tato "filtrace"měla zamezit nežádoucí modulaci síťové frekvence na nosnou přijímané stanice.Toto se projevovalo hlavně u silnějšího signálu ale ne vždy to platilo.Někdy stačilo otočit napájecí vidličku třeba přes rozdvojku v případě,že se tento problematický kond vyštípl.Téměř vždy byla příčina vyhořelého trafa s 2x300V ve skratu jednoho z těchto kondů.Tepelná pojistka to většinou už nezachránila.Samozřejmě to nebyl RYTMUS,TALISMAN...
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“