měření souměrných zdrojů jedním voltmetrem
Moderátor: Moderátoři
měření souměrných zdrojů jedním voltmetrem
Jde o to, že ty AD převodníky měří napětí vůči zemi, který se musí propojit ze "zemí" zdroje/ů.
Tím samozřejmě přicházím o možnost zapojování souměrných zdrojů.
Potřeboval bych poradit, jakým způsobem tohle vyřešit, tedy vylepšit ten měřák. Jediný, co mě momentálně napadá, je využití optočlenů
Píšu tohle vše ve spěchu.
eště jednou. Mám dva zdroje a jeden ten popisovaný měřák (AD převodníky na mcu měří napětí vůči zemi). POkud chci jedním tímto měřákem (konkrétně s Atmega8) měřit jejich napětí a proud, tak musím propojit zem toho měřáku (zem Atmegy8) s (-) obou zdrojů. Z toho vyplývá, že nemůžu ty dva zdroje zapojit souměrně.
Snažím se právě vymyslet cestu, jak tohle vyřešit. Napadá mě použití optočlenů pro galvanické oddělení zdrojů a měřáku.
- Přílohy
-
upload.gif- (2.68 KiB) Staženo 105 x
Ten měřící modul je vyrobený. Je to jednoduché zapojení lišící se od podobných tím, že to má zesilovače pro lepší přesnost měření proudu. K jednomu zdroji stačí dva kanály AD převodníku, ale k těm nevyužitým kanálům sem nakonec taky přidal ty obvody na zpracování napětí a proudu. Ten problém se souměrnými zdroji sem si uvědomil pozdě, což nevadí, protože původní záměr byl měřák pro jeden zdroj.
Je to je část projektu mé maturitní práce, ale jako zadání mám "plány do budoucna" což zahrnuje návrhy na řešení problému, na které jsem narazil při navrhování. Právě proto se ptám, jestli ty optočleny nejsou totální blbost