Radia

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
masar

#16 Příspěvek od masar »

Co se týká těch elytů, zřejmě se sověti marně snažili odstranit technologické nedostatky, které dnes jsou naopak upřednostňovány a využívány jako známé "kurvítko". Elektrolytické kondenzátory kdysi nebyly tou součástkou, která se měnila preventivně a tak často, jako je tomu dnes. :wink:
BIPOLAR

#17 Příspěvek od BIPOLAR »

Hill : Na druhou stranu - v Orbitách byly v mezifrekvenci nějaké GT309A, ty chodily i v konvertorech na UHF - a dost dobře. Sice šumově byly o něco horší, než AF239, ale přesto konvertory s nimi fungovaly.

Hille, jedná se doopravdy o GT309 ? Teď mám 2ks v ruce a před sebou katalog trandů z celého světa, u nás vyšel v r.1973. Když se podívám na Ft, tak se uvádí >80 MHz. Pokud fungoval v nějakém konvertoru, tak podle mého názoru při troše štěstí, jako oscilátor v okolí 300 MHz, pro příjem tehdejšího vysílače z Petřína 24.k a převodem na nějaký vyšší kanál ve III.tel. pásmu. Já jsem celkem s úspěchem, používal většinou pro oscilátor směšovač počátkem 70.let GF505 a dokonce, dost často s úspěchem GF506. Používal jsem i AF106 či AF109 - ale ty byli vlastně taky pašované.
Lepší je se zeptat a být hlupákem 5 minut, než se neptat a být hlupákem celý život.
Hill
Administrátor

#18 Příspěvek od Hill »

Jo, uvádí se. Ve skutečnosti se vešly prakticky všechny do značné plusové tolerance. V režimu oscilátoru je šlo rozkmitat dost nad 500MHz a podobně chodily i jako samokmitající směšovač.... nebo jsme je nechali jen kmitat a směšovali na diodě? Asi ne, v těch nám kmitaly KC508.
Ani nemusely moc vysoko - v úvahu přicházely kanály 26 z Cukráku, později 22 z Krásného a 31 z Ještědu. Vzdálenost 60-100km, yagi o 21 a více prvcích se bastlily z čeho se dalo...
Pochybuji ale, že by mi některý konvertor ve starých zásobách zbyl. Přece jen jsme tenkrát nepřistupovali k našim výtvorům s tím, že by jednou mohly dokumentovat vývoj techniky v podmínkách, kdy vhodný materiál bylo těžko sehnat, ergo se improvizovalo z toho, co bylo.
A ty konvertory z Ametystů, Azuritů, Lotosů, Oliverů a stovkových Orav sotva kdo vyndával, když je odvážel "recyklovat".
BIPOLAR

#19 Příspěvek od BIPOLAR »

Hill : A ty konvertory z Ametystů, Azuritů, Lotosů, Oliverů a stovkových Orav sotva kdo vyndával, když je odvážel "recyklovat".

Do těchto a jim podobných, jsem když začal "boom" s druhým TV programem, nainstaloval asi tři konvertory s elektronkou PCC88 a pro přijatelný obraz stačila devítiprvková anténa.
Lepší je se zeptat a být hlupákem 5 minut, než se neptat a být hlupákem celý život.
Celeron

#20 Příspěvek od Celeron »

BIPOLAR píše:Hill : Na druhou stranu - v Orbitách byly v mezifrekvenci nějaké GT309A, ty chodily i v konvertorech na UHF - a dost dobře. Sice šumově byly o něco horší, než AF239, ale přesto konvertory s nimi fungovaly.

Ja jsem bastlil konvertory na 4 a 5 pasmo ala "vanicky STA Tesla" s ruskejma GT346, GT328. Uz nevim kam se kterej daval. Ale makalo to s nima suprove. Stacilo si spocitat a dat udelat v HK krystal nekde kolem 130-150 mega a jen tak na oko dokroutit trimry a civky a makalo to na veky. Dokonce ty germania prezily prasknuti blesku u sousedu. Jen KU605 ve zdroji byla fialova. :) Mel jsem jich na pude nekolik, jeden na CT, dva na Polaky a jeden na Dederony. Nebylo to skoro vsechno kam ve 3 pasmu umistit. -:)
Jirka
Celeron

#21 Příspěvek od Celeron »

masar píše:Co se týká těch elytů, zřejmě se sověti marně snažili odstranit technologické nedostatky, které dnes jsou naopak upřednostňovány a využívány jako známé "kurvítko". Elektrolytické kondenzátory kdysi nebyly tou součástkou, která se měnila preventivně a tak často, jako je tomu dnes. :wink:

Ty rusky elyty nejsou az tak strasny. Mam tu malilnej CB Silelis s 14cm obrazovkou. Dodnes ho pouzivam na nastavovani anten. Je v nem treti obrazovka, takze najel celkem dost, minimalne 20 x byl na dovoleny. Je z roku 1979, tedy 32 let, nikdy zadnej elyt neodesel. Pouze nasobic VN, ale ten jsem si ubastlil z teslackejch Vn diod a kondiku sam.
Jinak ruska vypocetka nebyla po strance elektroniky taky nic extremne poruchovyho. Dal jsem 13 roku technika na EC1033 a po asi dvoumesicnim pocatecnim naporu zavad jsme o zarizenich bez mechaniky, treba radicich disku a pasek po celou dobu ani nevedeli. Ipulzni zdroje odchazely asi tak 1 kousek za rok, a to jich tam byly desitky na ruzny napeti. S mechanikou to bylo ale dost spatny, hlavne tiskarny a snimace dernych stitku. Disky a pasky a polsky tiskarny drzely celkem dost. Derovac stitku jsme nezprovoznili nikdy. :) Rikalo se mu "Bar malej" coz je v Rusku nakej zlej a vzteklej skret.
Jirka
Jirka
masar

#22 Příspěvek od masar »

Ono je to asi tím, že když se řekne "rusky elyty", není to to samé, jako když se řekne "teslácký elyty", protože výrobců těchto součástek bylo v CCCP více, než ČSSR. Asi záleželo na tom, z kterého závodu pocházely a do kterého přístroje se montovaly. Např. katastrofálně na tom byly elyty ze síťových digitálních budíků, kde tvořily 99% poruch. :wink:
BIPOLAR

#23 Příspěvek od BIPOLAR »

Celeron napsal :
Ja jsem bastlil konvertory na 4 a 5 pasmo ala "vanicky STA Tesla" s ruskejma GT346, GT328. Uz nevim kam se kterej daval.

GT346A, GT346V (rusky B), podle katalogu TESLA, přímé náhrady AF239 a AF239S, ale o něco horší parametry než originály - pochopitelně na vstup. GT328 (AF109) také o něco horší parametry než originál - jako kmitající směšovač. Ale pokud se nepletu, tak přišli do prodejen až počátkem 80. let. Před tímto sem TESLA dovážela i jugoslávské BF272 a také se pokoušela vyrobit KF272, o GF507 se ani nechci zmiňovat - šmejd.
Celeron

#24 Příspěvek od Celeron »

masar píše:Ono je to asi tím, že když se řekne "rusky elyty", není to to samé, jako když se řekne "teslácký elyty", protože výrobců těchto součástek bylo v CCCP více, než ČSSR. Asi záleželo na tom, z kterého závodu pocházely a do kterého přístroje se montovaly. Např. katastrofálně na tom byly elyty ze síťových digitálních budíků, kde tvořily 99% poruch. :wink:

To mas pravdu. Hrozny byly takovy sedivy hlinik plechovky zality bilou tvrdou zalevackou. V EC1033 byly nastesti vetsinou bulharsky nebo polsky elyty co vypadaly uplne stejne jako soucastny Chemi cony vcetne cerny folie a gumovejch spuntu. Mozna naka licence a nebo dokonce original. Ale zazil jsem prasknuti bulhara 64G/63V a vetsi prdu v mistnosti jsem od ty doby neslysel. Rozmotana folie a pouzdro bylo 20 metru daleko od zarizeni. :)
Jirka
Marcel21

#25 Příspěvek od Marcel21 »

pravda vymenil som elyty a je po probleme u sokola všetky ked som premeral katastrofalny stav
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“