Stmívač pro akvária
Moderátor: Moderátoři
- frantajetel11
Atlan píše:jasne narazas ze to ma vystupy s otvorenym kolektorom čo
No a taky to má RESET a ne /RESET.
Atlan píše:Hm s tymi 12V mate pravdu ale zasa tam trepat dalši tranzistor...
Nemusí tam být tři, stačí dva a dioda s odpůrkem.
http://www.ebastlirna.cz/modules/Forums ... ip_164.gif
Vše docela chápu,dokonce zapojení z relé na 12V jsem včera sestavil na nepájivém poli stejně
A můžu to pak dát na jednu desku z 230V ?Nebo raději udělat zvlášť zdrojovou část a vyvést z tama jen 12V a 5V?
Ještě jednou díky
- frantajetel11
Pokud kvůli odrušení,tak jsem zkoušel dát celý odrušovací člen...Nepomohlo.
Jestli pro start,tak relátkem spojím vodič vedoucí ke krytu,kde už je zářivka s starterem i tlumivkou.
Desky tedy raději udělám dvě.
Ještě jednou díky.
Hezký večer
- frantajetel11
Když vyndáš zářivku z patice = relátko bude spínat "na prázdno" - blbne procesor taky? Ten kryt v kterym máš zářivku (jestli je teda kovovej)- je uzemněnej?
Pokud to přestane blbnout, když tu zářivku vyndáš, tak bych zkusil odstínit ten přívodní kabel pro zářivku. Nebo dát relátko do toho samýho krytu co je zářivka a spol.(jestli to jde) a vést tam pouze spínací napětí pro relátko (možná zase stíněným kablíkem) a 230 tahnout jinudy.
Zkoušel jsem dát i kond proti oblouku...Zdálo se mi to lepší,ale taky to nebolo ideální....
Verze z relé v krytu mě nanapadla...Díky za radu.
Momentálně jsem starou desku odsoudil,pač už je to ježek v kleci a odpálil bych na tak akorád další procesor
Kdyby ne,tak budu opět škemrat o rady
- frantajetel11
Ještě to má jednu chybičku.A to,že po zapnutí síťovým vypínačem občas (tak jednou z 15) procesor zablne,skočí do nějaké fáze rožínání a blokne se.
Tak se děje,ikdyž dám laboratorní zdroj místo zdroje použitého normálně v zapojení.Odrušovací člen síťový tam mám....Nalepil jsem keramiku hned na nožičky atmelu....Ale nepomohlo.
Když zapnu síťovým vypínačem a po chvilce přivedu už usměrněné,vše OK.
Nevíte v čem by mohla být chyba?Nemůže dojí třeba k oblouku při zapnutí síťového vypínače?Nebo čím by se to případně dalo ošetřit?
Zítra budu dál laborovat,takže pokud hodíte do pacu nějaké postřehy či zkušenosti,budu jen rád
Hezký večer