blbne programovani dragonem pres ISP na mega644

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
alvr

blbne programovani dragonem pres ISP na mega644

#1 Příspěvek od alvr »

Zdravim. Poprve se mi do ruky dostal programator DRAGON a AVR procesory, konkretne mega644. Neco malo uz jsem si hral a programoval Atmely 8051 ale s AVR nemam zadne zkusenosti. Chci se s tim trochu naucit a osahat si to a prvni zrada je tady. Zapojil jsem mega644 primo na desku Dragona, propojil kabliky pro SPI programovani primo podle napovedy Dragona a konkretniho uC, ale i kdyz zatim presne nerozumim na co vse jsou ruzne lock a fuse bity atd, presto mi to nejak blbne. Propojeni AVR studia s Dragonem v pohode, zmena firmware v Dragonu take v pohode, ale blbne mi samotne cteni, mazani nebo flashovani do uC. Napr. kdyz nekolikrat za sebou zkusim pouze nacist lock nebo fuse bity, tak mi to nekolikrat za sebou nacte, jednou nenacte...nekdy jde uC vymazat na defaultni nastaveni, nekdy ne, nekdy se to uplne zablokuje. Zkousel jsem rychlost programovacich hodin snizit na minimum, taky to nemelo vysledek na spolehlivost.

Maji byt na MOSI, MISO, SCK (pro SPI) navic pridany nejake pull-upy na tom Dragonu? V datascheetu mega644 ani Dragona se mi o tom nepovedlo najit jasnou informaci. Docetl jsem se akorat, ze externi hodiny na XTAL byt nemusi pri SPI programovani. Nemam od toho Dragona ani schema, tak nevim co vse je k pripojenemu procesoru pripojene a co ne.

Poradite prosim nejaky postup jak pro zacatek spolehlive uvedeny procesor pripojit k Dragonu, abych se dale mohl ucit programovani? Predem diky.
Přílohy
propojeni 644.jpg
(32.68 KiB) Staženo 146 x
frpr666

#2 Příspěvek od frpr666 »

SPI na Atmelu je v pohodě. Nejíce se dočteš třeba tady:
http://www.atmel.com -> ATmega644 -> Documents ->
Application Notes -> Atmel AVR042: AVR Hardware Design Considerations
(http://www.atmel.com/dyn/resources/prod ... oc2521.pdf)

Myslím, že Atmel AVR musí mít pro SPI programování běžící F_CPU.
S tím souvisí i Flash pojistky. V datasheetu se dočteš, že od výroby je např. výchozí interní oscilátor. Toto určuje pak max. rychlost SPI.

Já mám při programování !reset přes pull-up 10kohm na Vcc. AVcc při programování taky na Vcc.
Všechny Vcc od uP na Vcc a všechny GND na GND. MOSI, MISO, SCK připojuji normálně 1:1 bez pull-up.
MiroH

#3 Příspěvek od MiroH »

Tak ako pisal kolega predo mnou, mas nastavenu prilis vysoku rychlost SPI. Zniz ju az skoro na minimum, skus a postupne zvysuj. Uvidis co to robi. Podla datasheetu by SPI rychlost mala byt stvrtinova oproti procesorovym hodinam, ale mne to tiez aj pri tejto rychlosti blblo. Tak som isiel o krok nizej a to uz bolo v pohode.
alvr

#4 Příspěvek od alvr »

Psal jsem hned v uvodnim popisu, ze mi to blblo i kdyz jsem rychlost SPI snizil na minimum. Ale je mozne, ze uz jsem to mel cele nejake doblbnute...dnes odpoledne budu znovu laborovat. Jinak mam to zapojene presne podle uvedeneho obrazku z napovedy Dragona. Nema tam byt nic vic/min, ze?

Jak je to s JTAG rozhranim oproti SPI? Ma krome debugg nejake dalsi vyhody/nevyhody oproti SPI?

Jeste mam dotaz, kdyz chci udelat vymazani procesoru na defaultni hodnoty, je to nejak zavisle na aktualne nastavenych fuse nebo lock bitech? Nebo by tato vunkce mela chodit vzdy?
wire

Ahoj

#5 Příspěvek od wire »

S pojistkama u AVR opatrně,ISP si můžeš snadno zablokovat a pak pomůže jedině paralelní odblokování,což ti naštěstí zrovna Dragon umožňuje.Jde o to,že si např.můžeš nastavit nepoužitelné taktování,deaktivování pinu RESET(pin RSTDISBL) je také problém,či pokud nastavíš přepínač DWEN (interface debugwire), normální funkčnost
ISP bude zakázána a je nutno použít právě "high voltage programming".O rychlosti ISP už tu psali.Na internetu se nechají najít stránky,které se věnují pojistkám a dalším nastavením. Hodně slušně je to popsáno přímo v AVR studiu,odkud jsi zřejmě stáhnul i ty nákresy připojení.Základ je číst datasheet daného obvodu.Rovněž zbytečně dlouhej kabel od Dragonu může být taky problém (zrovna u mě si to potom dělalo,co chtělo:-).Pokud to napájíš z konektoru Dragonu,nic jinýho už z toho nenapájej,někde jsem četl,že je odběr z USB údajně na hraně,tedy alespoň u první verze Dragonu,ale neověřoval jsem to,takže to ber s rezervou.
PS: pěkně je to popsané v manuálu v ČJ ke stažení např. na stránkách GM.
Naposledy upravil(a) wire dne 28 dub 2011, 12:17, celkem upraveno 2 x.
Andrea

Re: Ahoj

#6 Příspěvek od Andrea »

wire píše:či vypneš samotné ISP programování (bit SPIEN)

ISP si přes SPI nezakáže.
wire

#7 Příspěvek od wire »

Dovolil jsem si ten překlep opravit,aby to nebylo matoucí.Dík.
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“