Prahový spínač

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
pepe363

Prahový spínač

#1 Příspěvek od pepe363 »

Tak bych potřeboval ještě jednu radu =) Pomáhal jsem kamarádovi dnes zapojit zesilovač na subwoofer do auta. Za momentálního stavu se mu zesilovač spíná s otočením klíčku. Bohužel, autorádio co má jde zapnout také jen se zapnutým zapalováním.
On by rád aby se zesilovač co má v kufru zapínal a vypínal zároveň s motorem. Vzhledem k problémovému protažení kabelů od motoru jsem vymyslel jiný způsob-zesilovač spínat až ve chvíli, kdy na jeho napájecích svorkách napětí vzroste řekněme nad 13V. Baterka má 12,55V, se zapnutým motorem vyskočí na 14,2V. Potřeboval bych poradit nějaké naprosto jednoduché zapojeníčko, co by to zvládlo.

Zrovna mě napadlo - co nějaký uměle zatížený odporový dělič ? Mám za to, že spínací vstup zesilovače reaguje na 9V. Od této hodnoty výše zesilovač zapíná. To by mohlo jít ne ? =)
mat100

#2 Příspěvek od mat100 »

Použij operační zesilovač a spínej relátkem.

http://pandatron.cz/?464&hlidac_podpeti_baterie
Honza_dy

#3 Příspěvek od Honza_dy »

Co takhle vyuzit kontrolku mazani? Signal od spinace staci jen invertovat.
Sesi

#4 Příspěvek od Sesi »

Akorát to nebude přesná informace, že motor běží, protože u většiny aut kontrolka zhasíná už během startování. Ale každopádně na tu kontrolku je to poměrně jednoduché připojit, takže bych ještě přidal nějaké zpoždění a je to.
Jinak auta obvykle mají v pojistkovce k dispozici signál, že motor běží pro spínání spotřebičů závislých na běhu motoru(klimatizace, vyřívání čelního skla) - ovšem to bude záviset na konkrétním autě, jak je to řešené.
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

Sledovat napětí nebude to pravé . Se studeným motorem , světly a volnoběhem např na křižovatce to bude zlobit . Automatiku bych v tomto případě nenasazoval , vidím to na obyč vypínač ať již v radiu či úplně samostatně .
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“