Osciloskop PAL Tábor, oprava

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Tomas931

#16 Příspěvek od Tomas931 »

kokun píše:Tak kondíky sis už víceméně vyjasnil, ale na tenhle tvůj dotaz ti zatím nikdo neodpověděl.

Tomas931 píše: ... a pak je tam označení na součástce zakroužkované vpravo, ty 4 svislé kondíky.na jedné straně přístroje mají
označení E1000C10
L04
a na druhé straně jsou E500C5
LN4

Toto nejsou kondíky, ale ty už vzpomínané seleny (usměrňovače) 8O :roll:
Pokud budou vadné (a nahradíš je diodami) - po otevření jejich "čela" se na tebe vysypou maličká kolečka - vzhledově něco jako bezvývodové ker. kondy :wink:

Takže hnědý kondíky Tesla nahradit keramikama z novější produkce..a počítat s tím že jsou dobrý hodnoty co sem napsal :D
Jo aha..Seleny :oops:..ale spíš mi vrtá hlavou to označení, jak z toho poznám jakou diodu tam dáti když se dnes označujou diody uplně jináč :(
Jinak díky za upozornění,rád se něčemu přiučím, marně bych to považoval za něco co to není
OK2STO

#17 Příspěvek od OK2STO »

Pokud si dobře pamatuji, tak ty selenévé usměřńovače
E1000C10- 1000V, 10mA
E500 C5 - 500V ,5mA
Dalo by se to přesněji spočítat, jak tam někdo psal výše, když se ten selen rezebere, tak z něj vypadnou kolečka- jednotlivé selenové desky
u těch se počítá cca 20-25V na jednu desku, takže součet desek dá celkové napětí- které lze na selén přivést.
Atlan

#18 Příspěvek od Atlan »

Akurat ak da diody tak bude na vystupe vecsie napätie aby ničo neodpalil to by chcelo nejaky odpor,...
OK2STO

#19 Příspěvek od OK2STO »

Pro Atlan, máš pravdu,samozřejmě Si diody mají malý odpor v propustném směru a napětí by stouplo, ale ještě jsem si přečetl začátek celého problému a píše že obrazovka mu jasí , taže jestlíže ty seleny jsou pro napájení obrazovky, tak jsou v pořádku, takže by je nemusel měnit.
Jarda
Tomas931

#20 Příspěvek od Tomas931 »

OK2STO píše:Pro Atlan, máš pravdu,samozřejmě Si diody mají malý odpor v propustném směru a napětí by stouplo, ale ještě jsem si přečetl začátek celého problému a píše že obrazovka mu jasí , taže jestlíže ty seleny jsou pro napájení obrazovky, tak jsou v pořádku, takže by je nemusel měnit.
Jarda

Přesně tak..obrazovka je v pořádku co jsem zkoušel jas, posuny do stran i ostření jde všecko..takže asi budou na obrazovku a to proč to nejde asi budou opravdu kondenzátory..ty hnědý Tesly jsou občas popraskaný takže tam asi bude problém

Teď jsem se dověděl nové info od člověka co s tím dělal přede mnou..že se mu občas (!) když to zapl ozýval praskot na pár minut a pak bylo ticho..a prý vycházel slabý kouř od VN části, konkrétně od kondíků na centrální matku a od trafa, ale to nejspíš bylo způsobené zkratem odporů které jsou umístěné pod trafem
kokun

#21 Příspěvek od kokun »

Tomas931 píše: ... Takže hnědý kondíky Tesla nahradit keramikama z novější produkce..a počítat s tím že jsou dobrý hodnoty co sem napsal :D
Jo aha..Seleny :oops:..ale spíš mi vrtá hlavou to označení, jak z toho poznám jakou diodu tam dáti když se dnes označujou diody uplně jináč :(
Jinak díky za upozornění,rád se něčemu přiučím, marně bych to považoval za něco co to není

No, tady jsi to pěkně pos*ral, naštěstí sis to vzápětí uvědomil 8O
(Proč ale cituješ celý můj příspěvek, když na něj odpovídáš hned v zápětí - buď rád, že tu zrovna nebyl některý z moderátorů, dostal bys hned zprďáka :cry: ).

Selenové usměrňovače už dávno "vyšly z módy", to ale neznamená, že v dnešní době NETu, se o nich nic nemůžeš dovědět - chce to jen trošku té vlastní iniciativy: selenový usměrňovač :roll:
Honza - kokúň
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od jjilek »

Ty selenové usměrňovače by mohly být OK, pokud nejeví korozi na vývodech nebo poškozené izolační obaly. V měřácích z Metry jsou také selenové usměrňovače a kolik jich kdy a kde odešlo? Náhrada hnědých kondů keramikou je podle mne pitomost, dej tam ty úplně nejběžnější (ale ne metalizované = MKP). Pro jistotu zkus přečíst typové označení (TC???) a dá se určit provedení. Nejčastěji to byly svitky s papírovým dielektrikem. J.
Tomas931

#23 Příspěvek od Tomas931 »

jjilek píše:Ty selenové usměrňovače by mohly být OK, pokud nejeví korozi na vývodech nebo poškozené izolační obaly. V měřácích z Metry jsou také selenové usměrňovače a kolik jich kdy a kde odešlo? Náhrada hnědých kondů keramikou je podle mne pitomost, dej tam ty úplně nejběžnější (ale ne metalizované = MKP). Pro jistotu zkus přečíst typové označení (TC???) a dá se určit provedení. Nejčastěji to byly svitky s papírovým dielektrikem. J.

Co sem koukal tak koroze není a vypadají vcelku slušně takže tam asi problém nebude.

Provedení jsem si u všech vypisoval a jsou to TC173, TC183MP, TC184MP, TC181MP, TC235, TC237, TC278

Co jsem koukal do internetovýho katalogu Tesla: http://katalogy.ic.cz/kondenzator.php
18xMP jsou Kondenzátory zastříknuté z metalpapíru
17x jsou fóliové ty jsem chtěl foliové nechat
237 a 235 polyesterové

takže teď je akorát otázka jakou novější produkcí který typ nahradit..z toho nejsem moc moudrej, chtěl jsem objednávat z firmy gme
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od jjilek »

Nahradil bych je takhle:
TC181 -> MKT206
TC183 -> MKT207
TC184 -> MKT208
Např. tady: http://www.ezk.cz/e-shop/select.php?sad ... o&rozsah=1

TC173 -> TC237 nebo TC277
Např. tady: http://www.denkl.cz/vyhledavani/?search=TC277
nebo snad také MKT207
Tomas931

#25 Příspěvek od Tomas931 »

Takže nakonec by to šlo snad takto:

TC181 -> MKT206
TC183 -> MKT207
TC184 -> MKT208
TC173, TC237 a TC277 -> MKT207

spíš mě šlo o to objednat to z jednoho shopu, kvuli poštovnýmu
nebo mě napadly použít tyto:
http://www.gme.cz/cz/elektronicke-souca ... 80093.html
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od jjilek »

Ale to neporadím, jedná se o metalisované dielektrikum, jestli to v této aplikaci bude vhodné. Pak je otázka, proč to nebylo použito již v originálu? Proto to "snad". Pokud z jednoho obchodu, pak bych od Denkla použil starší metalizované TC181->TC206 a TC183-4 ->TC208. Ještě bych před likvidací vypájených kondensátorů tyto proměřil na svod, zkrat a kapacitu, aby bylo možno dodatečně hledat případnou další závadu, způsobenou vadným kondensátorem.
kyori

#27 Příspěvek od kyori »

to chce vseobecnou generalku, zkontrolovat elektronky, ne jen ze sviti, ale zmerit je. kontrolovat spoje, prepinace, kondenzatory.... Vycistit od spina a prachu, atd. Je to hodne prace. Vyplati se to, kdyz to mas jako hobby, restauratorska cinnost.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od jjilek »

Ale podle fotky to zas tak moc špatně nevypadá. Ty TC 181-4 odcházejí samy od sebe, elky možná budou dobré, takovýhle stroj moc hodin nenachodí. Ještě mohou odejít elyty pro anodové napětí, ale když už ten stroj byl zapnutý a nebouchly, tak by mohly být v pořádku. Jen bude třeba zkusit, jestli se nehřejí a případně to včas vypnout. Přepínače určitě vyčistit.
Tomas931

#29 Příspěvek od Tomas931 »

jjilek píše:Ale podle fotky to zas tak moc špatně nevypadá. Ty TC 181-4 odcházejí samy od sebe, elky možná budou dobré, takovýhle stroj moc hodin nenachodí. Ještě mohou odejít elyty pro anodové napětí, ale když už ten stroj byl zapnutý a nebouchly, tak by mohly být v pořádku. Jen bude třeba zkusit, jestli se nehřejí a případně to včas vypnout. Přepínače určitě vyčistit.

Když sem to měl posledně na cca 15minut zaplý tak se nikde nic rapidně nehřálo..až na výkonový odpory ale to je podle mě normální, jinak kondíky vlažný, lampy svítily..jakoby tomu nic nebylo
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od GeorgeB »

Celý motortester včetně příslušenství je teď na aukru: http://aukro.cz/show_item.php?item=1592801467
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“