Tesla Lotos 4211U-2 nesynchronizuje
Moderátor: Moderátoři
Tesla Lotos 4211U-2 nesynchronizuje
I když bez skopu to tak lehce nepůjde - ale i obrazovka je někdy dostatečným indikátorem
Někdy stačí nastavit potenciometr P41 úplně doleva a trimrem P42 zkusit "rozjet" obraz pomalu směrem vzhůru a vrátit tak, aby se pomalu rozjel zase dolů. Pak otáčením P41 doprava zasynchronizuješ obraz směrem vzhůru.
Chyba horizontální synchronizace se projeví tak, že se obraz sklopí do pruhů, případně se jen sklopí do lichoběžníku a cestuje přitom doleva nebo doprava...
On ti určitě někdo ze sběratelů poradí - já tuhle mrchu dělal naposledy asi tak před nějakými 40-ti lety
Jinak ti doporučuju - sežeň si výbornou knihu od Branislava Štofka: Amatrérske opravy televízorov, str. 199 (Alfa, 1977) - tam najdeš mnoho z toho, co tě zajímá.
EDIT: Tak nvm - tady se píše, že byla vydána v r. 1983 - třeba byl dotisk (musel bych se v dílně podívat, z kterého roku je ta moje)
- Přílohy
-
g6378-big.jpg- Štofko Branislav: Amatérske opravy televízorov
- (27.18 KiB) Staženo 148 x
Pokud jde o označení trimrů, přece nezáleží na tom, jak jsou číslované. V obou provedeních Lotosů mají označení buď P41, P42 nebo R41, R42.
Jsou jen různé desky, zapojení je naprosto stejné.
Vezmi schéma a najdi si ten trimr, který je připojený drátem k potenciometru jemného nastavení svislé synchronizace.
Když to nepůjde doladit ani tak, dej vědět, ať se můžeme pohnout k dalším součástkám.
Napřed zastav ten obraz a nekruť bezhlavě se vším ostatním, co má drážku pro šroubovák, zatím to není potřeba.
Eman333: jestli se tu někdo předvádí, tak ty. Nic užitečného jsi zatím nepředvedl, ani k věci poruchy této televize jsi se ještě správně nevyjádřil. Už mě na tvůj výrok upozornili jiní, ale zatím je neposlechnu: BAN po pátém příspěvku, to by byl rekord. Tak tě tu ještě nechám.