Zkoušeč elektrolytických kondenzátorů z Ar 8/87
Moderátor: Moderátoři
Zkoušeč elektrolytických kondenzátorů z Ar 8/87
- Přílohy
-
DSC00560.JPG- pohled ze strany součástek
- (236.54 KiB) Staženo 232 x
-
DSC00564.JPG- pohled zespod dps
- (210.55 KiB) Staženo 263 x
-
DSC00567.JPG- (69.13 KiB) Staženo 247 x
-
měřič elektrolitu 001.jpg- (255.14 KiB) Staženo 716 x
- Philip_Fry
Michal
Zaky píše:Kdysi jsem si tenhle tester postavil a skoro jsem ho nepoužíval, protože typicky odcházející kondenzátory ve funkci filtrace spínaných zdrojů s tím zpravidla neodhalíš, ta jedna ledka je nedostačující informace. BTW má někdo s tímhle testerem nějakou negativní zkušenost ?
Michal
mám tento zkoušeč víc jak dvacet let a naprostá spokojenost.
Na to abych zkontroloval elyt jestli blokuje, či vede střídavý signál to stačí . . . . . . ale víc nic.
malé, jednoduché, laciné, funkční . . .
http://www.belza.cz/measure/ctst.htm
přesto že jsem všechny součástky kupoval nové zapojení se mi oživit k světu nepodařilo. Jelikož jsem tehdy spěchal kouknul jsem se osciloskopem jestli kmita oscilátor-kmital. Po týdnu jsem se k tomu ještě nedokopal
ok1hga píše:Zaky píše:Kdysi jsem si tenhle tester postavil a skoro jsem ho nepoužíval, protože typicky odcházející kondenzátory ve funkci filtrace spínaných zdrojů s tím zpravidla neodhalíš, ta jedna ledka je nedostačující informace. BTW má někdo s tímhle testerem nějakou negativní zkušenost ?
Michal
mám tento zkoušeč víc jak dvacet let a naprostá spokojenost.
Na to abych zkontroloval elyt jestli blokuje, či vede střídavý signál to stačí . . . . . . ale víc nic.
malé, jednoduché, laciné, funkční . . .
Naprostý souhlas. Na učňáku jsme jich vyráběli větší množství a vždy fungoval bez problému. Jen si vzpomínám že s hradlama od jistého výrobce to nefungovalo. Myslím že byly od TI, se švábem od ST MICROELECTRONICS spolehlivě funguje. Mám samozřejmě i měřič ESR z nějaké modré KE, ale než bych ho vytahoval, šahnu po tomhle. Na určení zda je elektrolyt dobrý / špatný bohatě stačí.
Testerů jsme se žáky bez problémů postavili několik stovek i jako maturitní práce.
Jen jim "nechutnali" moderní švábi některých výrobců. Staré TESLA a mnoho dalších jiných výrobců vyrobených před třiceti lety fungovalo. Modernější typy měli zřejmě rychlejší a strmější převodní charakteristiku, tak ty prostě nešly, no
Měl jsem na to v jednom testeru patici kde jsem předem zkoušel funkčnost IO.
Jako vhodné a funkční jsem vyzkoušel i typy 4001.
Frekvence oscilátoru fakt není až tak důležitá !!!
Vašek
EDIT: ještě doplním, že jsme převážně stavěli upravené provedení se dvěma tranzistory ve vyhodnovacím obvodu, a místo stabilizátoru ze součástek jsme používali 78L05.
Dalším vylepšením byl mikrospínač s přepínacím kontaktem, který v klidu zkratoval svorky pro připojení měřeného kondenzátoru. To byla ideální ochrana při připojení nabitého kodu, a teprve po jeho zmáčknutí se tím přepínacím kontaktem rozpojil zkrat, zapnulo napájení a tester "testoval". Takže se nezapomnělo na vypnutí, a "devítka" mi tam takto vydrží mnoho roků.