hybridní zesilovač

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Michail
Kontaktovat uživatele:

hybridní zesilovač

#1 Příspěvek od Michail »

Zdravím lidičky nemáte někdo ověřené schéma na hybridní zesilovač ? (buzení elektronkou konec tranzistory) Stavěl jsem tento : http://svetelektro.com/clanky/kvalitny- ... v-161.html ale vždycky mi shořel proto se obracím na vás
FERYACT

#2 Příspěvek od FERYACT »

Nestavěj podle návodu kde nemáš návod na postupné uvedení do provozu.
Zřejmě nemáš dostatek zkušeností a sám nedokážeš tuto cestu najít.
Michail
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Michail »

toto zapojení zkoušelo mnoho lidí ale nikomu to nejede.. A zkušenosti nějaké mám dělám v oboru poměrně dlouho.
EL34

#4 Příspěvek od EL34 »

Pokud se dobře pamatuju V knize lampárna je jedno schéma. Taky E88CC. + nejaky mosfety.. Celkem me zaujalo pekny schema třípásmových korekcí , samozrejme baxandal ve ZV OZ.
Ale dobrej je tam ten nápad, protoze regulace stredu pasma je strasne dulezita.
Crifodo

#5 Příspěvek od Crifodo »

Co myslíš, že ten kvalitný HiFi audiofilní zesilovač udělá, když je zapojené repro na vypnutý zesilovač a pak ho zapneš a ta lampa se nažhavuje?
Michail
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Michail »

vím co se stane proto u elektronkových zesilovačů používám zpožďovací obvod který po nažhavení připojí anodové napětí
Andrea

#7 Příspěvek od Andrea »

A co ti tam shoří?
Michail
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Michail »

Koncové trandy je tam problém koncový tranzistor Q4 je pořád připojen k napětí, které se nemění se vstupním, takže Q5 do něho natvrdo pere proud, tím pádem je konec proudově velmi namáhán při buzení.
Andrea

#9 Příspěvek od Andrea »

Jo chceš mít áčko, tak musíš pořádně chladit.
Crifodo

#10 Příspěvek od Crifodo »

Na zpoždění anodových napětí se klidně vyser, to nejsou výkonový triody a těch pár mA katodu neorve, nikde se snad novalovým lampám nedělalo extra spínání anod po vyžhavení. Zajímavější bude ss rozcvička na výstupu, když tam nemáš ochranu reproduktorů.
Opravdu myslíš že prťavej mosfet v TO220 je ta pravá volba, aby skrz něj proháněl trvale 10A?
Navíc je to typ optimalizovaný pro spínací aplikace, ten nemá co držet v pootevřeném stavu :evil:
Kdo tahle schémata pouští do světa?
Sendyx

#11 Příspěvek od Sendyx »

To už je taková tradice, že to někdy někdo vymyslel a ono to fungovalo, pak to někdo "vylepšil" na IRF trandy.
Od té doby se to potuluje po netu, i tady se to před časem rozebíralo.
Crifodo

#12 Příspěvek od Crifodo »

to je pravda :D
sinclair píše:Teoreticky by to mohlo chodit i se staršími BUZ, nebo i staršími IRF, ovšem staršími nejméně patnáct let. Tehdy totiž IRF530-630 bylo něco zcela jiného, než je v tom pouzdře dneska, takže jsem ochoten uvěřit, že to Petrovi603 s těmi starými IRF chodí.
Mně například i DPA380 se "starými" fety bez problémů chodily a dodnes chodí. Ovšem poté, co jsem se pokusil stejný zesilovač osadit byť vybíranými, ale moderními-současnými IRF640/9640, hořely jako jedna fakule.
Dnešní moderní IRF jsou optimalizovány hlavně z hlediska spínacích vlastností a v zesilovači takové tranzistory použije opravdu jen 🤐. Pikantní na celé věci je, že IRFP240/9240, ačkoli by údajně měly mít shodný čip a jen větší pouzdro, v DPA380 chodí jak z praku a nic se neděje.

a nejen tady
http://forum.audioweb.cz/viewtopic.php?id=13449
Naposledy upravil(a) Crifodo dne 05 kvě 2011, 22:36, celkem upraveno 1 x.
Sendyx

#13 Příspěvek od Sendyx »

Původní schéma má několik velmi podstatných odlišností, a proto i celkem slušně (v mezích mžností) funguje.
Andrea

#14 Příspěvek od Andrea »

A taky u toho původního schématu blábolí něco o 100W výkonu?
mc-vlada

#15 Příspěvek od mc-vlada »

Nestavěl jsem to a ani stavět nechci, ale 100% vím, že jsem někde četl, mimo hromady zřejmě oprávněných kritik, že je nutné zajistit, aby se reproduktor připojil až po nažhavení ECC88.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“