zesilovač FM signálu
Moderátor: Moderátoři
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Celá řada vysokofrekvenčních zesilovačů v dřívějších dobách použivala tranzistory pracující nad jejich mezním kmitočtem, protože prostě vhodné tranzistory nebyly. Až teprve s nástupem BFR, BFT a pod. se to změnilo.
Jiná situace by nastala, pokud by byla řeč o tranzitním kmitočtu, tam už ten tranzistor skutečně přestává pracovat.
A pokud mluvíme o betě jedná se o "střídaný" parametr.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
A stačilo to - uvědom si, že při FM příjmu někdy 2dB rozdílu v úrovni na vstupu tuneru rozhodovaly o tom, jestli budeš slušně přijímat tři stanice nebo dvacet. On asi málokdo zkoumal, jaký se mu z toho povedl dostat skutečný zisk. Důležité bylo, že se na stupnici najednou dalo naladit mnoho stanic, které tam dříve nebyly, a že se zmenšil únik těch, které tam už předtím byly.
Jenže to se přijímalo v pásmu, kde tuzemské vysílače nevysílaly...
Když už jsem u těch KáCéček: šel s nimi udělat i oscilátor do konvertoru UHF/VHF (na "druhý program") - při správně nastavené vazbě kmital spolehlivě a v pohodě na 400MHz. Taky se mi tomu nechtělo věřit, když jsem ten konvertor našel v AR. Ale funguje to - v oscilátoru rozkmitáš tranzistor i na pětinásobku ft, možná i výše.
Oscilátor bez zesilovače s jediným KáCéčkem a jednou diodou jako směšovačem - a s dobrou anténou zvládal příjem ze 70km vzdáleného vysílače Krásné...
Používat nf trandy KCxxx pro vf bylo možná řešeni ze zoufalství někdy v roce 1971. Když jsem smolil svůj první tuner v roce 1976-7, bez větších potíží jsem koupil KF525 i KF173, plastové 12x se už tehdy daly brakovat z čb televizí. O deset let později se vozily BFR z Maďarska po 25,- Kčs...
Oscilátor s nf tranzistorem je hezký, tam nejde o nic víc, než aby na daném kmitočtu měl tranzistor větší výkonový zisk než 1.
Širokopásmový zesilovač se společným emitorem, impedance vstupu i zátěže okolo 100 Ohm, má pokles zesílení s 6 dB/okt. do Ft a pak 12dB/okt.
[/i] http://hellweb.loose.cz/index.php?page= ... _plus&id=7
Proto se do těch anténních širokopásmových předzesů cpaly BFR96 s co nejmenším kolektorovým odporem a proháněly co největším kolektorovým proudem, jednak kvůli zmenšení vlivu kapacit a jednak pro co největší linearitu. Ty kompenzační tlumivky v kolektoru tam byly taky.
K původnímu problému vlákna, to rádio je buď nesladěné nebo s nakopnutým vstupním tranzistorem, posledních 15 let nebyl důvod ani spotřební rádia nějak šidit a standardně mají trojtranzistorový vstupní díl s dvoubázovým FETem jako předzesilovač, takže citlivost pro dané použití mají až až. S nějakým Dolly s OC170vkv se to nedá srovnávat. Mělo by stačit to opravit. S aperiodickým předzesem tam budeš leda přidávat zprasky na pásmu.
Sice mají psanou ft>150MHz, ale asi nebylo mnoho těch, které měly jen tak málo, protože jak v zesilovačích, tak v oscilátoru UHF (ten jsem, pokud si vzpomínám, stavěl jen jeden) chodily napoprvé, bez výběru.
Ale máš pravdu, s KF524 (124) se daly udělat lepší zesilovače.
Hill píše:Ale máš pravdu, s KF524 (124) se daly udělat lepší zesilovače.
Pouze laděné, jako aperiodické by taky stály za starou belu. Měly by mizernou přebuditelnost, šuměly by a musely by se pro víc než tak 30 MHz šířku pásma dorovnávat kompenzací.
Před asi 25 lety kolega spolu-elév v Tesle řešil dvoutranzistorový zesilovač s A=40 dB pokud si pamatuju, pro pásmo středních vln na výstup měřicího generátoru. Docela měl honičku vybrat tranzistory a zpětnými vazbami srovnat zisk, aby to mělo slušný odstup od Im3 a rovnou charakteristiku do 75 Ohm. A to se jednalo o 150k-2MHz.
A kutilmile - nelituju tě
bobobo, mezi vf a mikrofonním předzesilovačem je trochu rozdíl
u mikrofonu mě celkem nemusejí zajímat montážní a součástkové kapacity a prudce zhoršená IM odolnost při přebuzení nežádoucím signálem, takže klidně může šlapat s kolektorovým odporem řádu stovek k. Anténnímu zesilovači je potřeba prohnat aktivním prvkem aspoň 30 mA, jestli se nemá chovat jako "polské síto"...
A kutilmile - nelituju tě