DFC hodiny s dvema projektory po stranach.
Moderátor: Moderátoři
DFC hodiny s dvema projektory po stranach.
DCF vysiela informáciu o správnom čase každé tri minúty, dátum trvá o niečo dlhšie. Iné hodiny, včetne náramkových synchronizujú normálne.
jestli to je zděný dům, nebo železobetonový panelák . . .
také mám budíka s DCF, bydlím v paneláku.
Budík funguje(synchronizuje se) pouze na parapetu u okna a na poličce vedle trubek topení co procházejí ze sklepa až do posledního bytu pod střechou.
Na jakémkoliv jiném místě, prostě nesynchronizuje . . .
Včera som ho znovu rozobral, odstránil projektor na teplotu, ktorý aj tak ukazoval kraviny. Do projektora na čas som dal vysokosvietivú bielu led, lebo tá pôvodná červená už skoro nesvietila, napriek prúdu cca 40mA pri napájaní z adaptéra. Teraz to svieti omnoho lepšie aj pri prúde 25mA. Na celú DCF časť se.iem, za ten polrok, kedy treba aj tak premeniť čas, hodiny uhnú max. 2 minúty, takže žiadna tragédia. Ak ti tvoje idú rýchlo, daj ku hodinovému kryštálu paralelne kondík 1 až 8 pF podľa potreby, ak pomalšie, vymeň kryštál. Takto som kedysi dolaďoval hodinky z tržnice a vedel som sa dostať na presnosť lepšiu ako +-10sek/mesiac. Akurát to ladenie dlho trvá...
helios píše:Podobný drek z GM mám doma aj ja. Taktiež nesynchronizuje.
Mám jeden drek taky z GM a nemá s tím problém, synchronizační pásmo má v noci po několik hodin, jen občas nějaký den vynechá (a za tu dobu se nestačí rozjet). Při slabším signálu je taky důležitá orientace antény směrem k Frankfurtu.
helios píše:DCF vysiela informáciu o správnom čase každé tri minúty, dátum trvá o niečo dlhšie. Iné hodiny, včetne náramkových synchronizujú normálne.
Tady bych rád opravil, DCF vysílá kompletní časovou informaci (tj. včetně data, letního času, přestupných sekund) asi 45s každou minutu. Pro dekódování je ale potřeba najít začátek kódu - startovací bit, který je na začátku každé minuty. Potom si obvykle ještě pár minut zopakuje pro kontrolu správnosti. V kódu jsou sice tři paritní bity, ale to jen základní kontrola, která nemusí odhalit chybný čas/datum.
Jinak je zajímavé, že v první čtvrtině minuty se vysílají bity obsahující informace o počasí, ty jsou ale podstatně složitější a neveřejné. Bohužel jsem o tom nenašel víc informací, akorát že drahé "budíky" to umí přijímat.