Gramofon BSR+ zesilovač / kondenzátory+ další
Moderátor: Moderátoři
Gramofon BSR+ zesilovač / kondenzátory+ další
1. Je nějaký funkční rozdíl mezi axiálnímy a radiálnímy? Radiální jsou v GM levnější, kdybych věděl že to bude chodit tak koupím i dražší, ale tu jistotu nemám.
2. Má cenu měnit i ty malé kondenzátory?
Doufal jsem v magnetodynamickou vložku, ale je to krystalická. Hrot jehly je diamantový a u jehly píšou přítlak 3-10gramů http://www.stylusplus.co.uk/bsr-tc-12-stylus-3614-p.asp
3. Dá se říct, že jehla bude při nastavení 3g šetřit desky témeř jako magnetodynamická vložka? Počítám, že životnost je vyšší než u safírové jehly.
4. Když chytnu raménko přenosky, tak má ve směru otáčení desky vůli, je to hodně na závadu? Návod na oživení gramofonu nahrubo pročetl, ale zajímá mě spíš jestli to hodně ruší zvuk.
5. Nevlastníte někdo podobný gramoměnič od BSR? Schází mi hrot pro přidržení nehrajících desek, je na obrázku. Kdyby někdo kvalitně ofotil a oměřil rozměry, byl bych vděčný.
Děkuji za odpovědi adas. Fórum jsem prošel a ty dva majitele BSR ještě plánuji kontaktovat.
- FRANSIMOR
- Kontaktovat uživatele:
2. malé kondenzátory jsou trojí: elektrolyty raději vyměň, byly dlouho bez napětí. Keramické polštářky vyměň, pokud byl přístroj dlouho ve vlhku. Bezindukčních svitků si všímat nemusíš, těm nevadí ani jedno ani druhé
3. Ono nezáleží ani tak na hrotu, jako na poddajnosti přenosky - ty 3g platí v případě velmi poddajného systému přenosky a přesného uložení raménka a minimálním třením, případně i s antiskatingem. Pod 4g bych radši nešel, jinak bude hrot v drážce špatně sedět a tou vůlí v drážce bude desky ničit daleko slyšitelněji, než s předávkovanou svislou silou. Doporučil bych začít na 5g a snižovat svislou sílu, až bude slyšet zkreslení nebo bude hrot přeskakovat. Pak bych 1g přidal.
4. zase: je vůle a vůle. Na to, že tě zajímá, bych očekával, že také vyfotíš, jak je raménko na otočném čepu uložené, aby bylo vidět, zda je šance vůli vymezit. Je možné, že pro provoz s krystalovou vložkou je ta vůle neškodná, je ale možné, že bude "přes moc" a bueš s tím muset něco udělat.
Například firma Dual použila kombinaci obojího, ale poněkud naruby: závažím se vyvážilo raménko na nulu a pružina přitlačovala definovanou silou přenosku k desce.
To šasi pamatuji, jak ho u Hybernů vystavovali zavěšené v kardanovém kloubu, deska za střed přišroubovaná ke kotouči, a hrálo to v jakékoli poloze, takže nevím, jestli se zde ještě dalo hovořit o SVISLÉ síle na hrot...
Čili, jakkoli toto šasi patří do kategorie spotřebního zboží, je navržené zjevně slušně a může i slušně hrát.
Pokud to chce autor pro přítelkyni - budiž. Ale aby - až ji to třeba chytne - nebyly zbytečně poškozené/ohrané desky tímhle. Anebo jinak - nedávat na to sbírkové skvosty
dalik píše: ...takže na zvlněné desce...
Myslím, že zvlněné desky byly doménou východního bloku. U Supraphonu to bylo jak kdy, polské a maďarské skoro všechny. U západní desky jsem to nikdy neviděl.
Takže zvlněnou desku bych na to radši nedával, s tím konstruktéři podle mě počítat nemohli
Jinak ty pružinky (podobně jako u antiskatingu) bývaly svou geometrií často vychytány tak, aby s polohou svůj přítlak měnily co nejméně.
Já vlastním obdobný gramec BSR P207. Koupil jsem ho koncem lonského roku. Je to ale jen šasí s návratem přenosky na své místo. šasí a stálo mi litr. Šasí bylo nové, ale vyrobeno v 70 letech, mám od něj někde polystyrén, návod. Přikoupil jsem si za 300Kč jednu novou přenosku, keramickou, nese označení SC12M, od dotičného, šlo o inzerát.
Šasí jsem koupil z důvodu že umí 78ot, pravda v návodu se o 78ot nepíše. Ale pravděpodobně jej dotičný osadil jiným kolem, které má na sobě o převod více.
Nejvíce mě na tom vadí, že je to hlučné a krom toho v určité výši tónu přenoska zkresluje.
mám tam toto
http://translate.google.cz/translate?u= ... =&ie=UTF-8
prodejce tvrdil, že je jehla diamantová, ale jsem přesvědčen že jsou obě safír (mají průhlednou barvu obě) I když z datasheedu to vyznívá, že pro 16/45/33 je diamant a pro 78 safír. Takže nevím.
Přítlak tam je nastaven 45mN už od prodejce (to jsem vážil) jaký má bejt - nevím, návod není český. Ani z nečeského to nevyznívá jsou tam jen čísla 16 33 45 a 78 a rozměry desek 25, 30cm " atd atd..