Omezení dobíjecího produ

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
merlin00

L200

#16 Příspěvek od merlin00 »

potrebuje ale pro pokryti vnitrni spotreby vyssi napeti jak 1V..
Urcite je te v tahu ten L200 po prepolovani to obvykle dela, ze vysmrdi..
:wink:
Radiotechnika je opak evolucie, lezeme na stoziare, aj stromy ako opice, staviame tam hniezda z drotu, pipame jak vtaci, ponarame sa do vln eteru ako ryby.
ladasW

#17 Příspěvek od ladasW »

Tak jsem vyměnil většinu součástek a nabíjení stejně nefunguje jak by mělo. Nabíječka má nejspíše velký odpor, takže ze 14,5V je na výstupu něco kolem 12,2V, což pro dobíjení akumulátoru nestačí. Také jsem naměřil, že z nabíječky vychází nastavený proud okolo 400mA, ale ten hned postupně klesne na 0, aniž by nabíječka přešla do udržovacího režimu. Tak nevím... asi bude jednodušší využít již zde uvedených rad... Potřeboval bych jednoduchý obvod, který by odpojil aku při nabití a opět připojil při poklesu napětí. Nabíjecí proud by měl být okolo 400 - 800mA. Potřeboval bych tedy nejspíše na vstupu zvýšit napětí o 2-3V aby na výstupu bylo kolem těch 14V. Ale jak na to levně u stejnosměrného obvodu?
Banda

#18 Příspěvek od Banda »

To co potřebuješ nejsou nabíječky a odpojovače, ale spešl obvod. Když si počkáš, tak přesně to samé řeším pro známého.
On chce zase zálohovat autorádio z pomocného akumulátoru po odpojení hlavního AKU. S tím, že se pomocný akumulátor během jízdy dobíjí.
r1a2s3t4o5
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od r1a2s3t4o5 »

alebo zarad pred tu nabijacku tento menic, ktory ti bude dvihat napatie:

http://www.zajic.cz/menic/menic.htm

Ja by som na to isiel inac, pouzil by som 2S LiIon alebo LiPol, ktore by davali napatie 7.4-6V, urcite mas GSM modul na 5V takze by to v pohode slapalo s low dropout regulatorom a nabijanie by nebol problem aj z 12V tymto modulom:

http://www.zajic.cz/nablion/nablion.htm

Ja som pouzil staru Lipol bateriu z iPhona spolu s odpojovacom a nabijacom z tejto stranky. Objednal som si tam plosaky a funguje to spolahlivo.
ladasW

#20 Příspěvek od ladasW »

Oboum děkuji za odpovědi a rady. Banda: Určitě si rád počkám, prosím mysli na mě ;- )Možná výše uvedený měnič by to mohl vyřešit. Myslíš, že mám koupit stavebnici, nebo počkat na to co vymyslíš pro kámoše? LIpol baterie mám taky z letadla, ale jsou to 1500mA. Mám tam aktuálně 4,5Ah a GSM s čidlem na něj vydrží tak 3-5 dnů bez nabíjení...Určitě je to dobrá idea a díky za ní, ale rád bych použil 12V gelový aku... [/b]
p32

#21 Příspěvek od p32 »

to ladaSW:
Nechápu, proč si tak komplikuješ život. :lol:
Jestli chceš napájet jakékoliv zařízení na jeho provozních 5V, tak použij olověný akumulátor na 6V, který můžeš naprosto klidně dobíjet přes vhodnou dobíječku z provozního napětí auta 12-14,5 V (12 V v zimě starý akumulátor, 14,5V maximální z alternátoru).
Pokud dáš takové zadání, tak ti poradí skoro každej, komu se chce psát. :lol:

Tady jsou nějaké aku na 6V : http://www.zbozi.cz/items/?r=hint&itemT ... reen=items
ladasW

#22 Příspěvek od ladasW »

Já jsem nepsal, že GSM vyžaduje 5V. Minimum u GSM je psáno 7V, také je v obvodu otřesové čidlo a to vyžaduje 12V, takže s tou 6V baterií by to asi neklaplo.. ale každopádně díky za radu.

Napsal jsem na Zajice, zda by mohl měnič fungovat s mojí nabíječkou a nejspíše koupím stavebnici.
p32

#23 Příspěvek od p32 »

Jé, já to nečetl celé podrobně :cry:
No, pokud potřebuješ těch 12V, tak jedině měnič z baterky auta na 18-20 V a pak stabilizator podle chuti. :wink:
ladasW

#24 Příspěvek od ladasW »

Tak jsem napsal na zajíce a mám už objednanou stavebnici měniče. Tak až přijde udělám kompletaci a uvidíme ;-)
ladasW

#25 Příspěvek od ladasW »

Zdravím, tak jsem konečně dotáhl svou kontrukci ke konci. Gelový akumulátor je dobíjen nabíječkou s předřazeným měničem, zároveň solárním panelem nza zadním oknem a o chlazení se stará ventilátor připojený na aku spínaný teplotním čidlem. Vše funguje zatím výborně, ale každý segment má zpětnou spotřebu i když je neaktivní. Všechny komponenty jsem oddělil diodou 1N5408, které měly zajistit, aby se při napájení z auta nenapájel solární panel a zase opačně při dobíjení ze soláru, aby nespotřebovával nabíječ. Ovšem pochybuji o správnosti použití tohoto typu diody, jelikož doba výdrže baterie padla na čtvrtinu po zapojení dalších okruhů (teplotního spínače, nabíječe s měničem). Jelikož jsem lama, tak bych potřeboval poradit, jakou diodu použít, která nebude mít takovou propustnot, jako výše zmíněná a vydrží průchod nabíjecího proudu 0,4A . Díky :roll:
Banda

#26 Příspěvek od Banda »

A je to skutečně diodou? Klidně můžeš zkusit dát schottky diodu.
ladasW

#27 Příspěvek od ladasW »

Naměřil jsem, že nabíječ, solární panel má za tmy 4mA . Zdá se mi to celkem málo, ale do rána byl 4Ah aku z 12.1V na 10.7V a to tam běžel pouze GSM alarm, který by měl mít 50mA...
Banda

#28 Příspěvek od Banda »

Tam bude nějaká zrada. GSM si možná v určitém časovém intervalu cucne i víc mA.
ladasW

#29 Příspěvek od ladasW »

To by se mi zdálo už přehnané... že by na 4Ah 12V baterii šel v podstatě mobil jen dvě noci? Zkusím to proměřit..
ladasW

#30 Příspěvek od ladasW »

Tak jsem to proměřil:

GSM - 38mA
Nabíjení a solár - 4mA
Chlazení - 5mA při vypnutém
Chlazení - 250mA - dnes půlden auto na sluníčku a ani se ventilace nezapnula, takže ta v podstatě neběží.

A úbytek je stejně výše uvedený.... je fakt, že se mi aku vybil asi 3x úplně do mrtě, což mu neprospělo, ale takové poklesy to je divné..
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“