Co s H7
Moderátor: Moderátoři
To, že heligónka odejde dřív je způsobené špatnou konstrukcí světlometu, který neumožňuje její dostatečné chlazení, na kterém je založený halogenidový cyklus - přídavek jódu nebo některého dalšího halogenidu dovnitř baňky způsobuje kontinuální chemický proces, při kterém se wolfram odpařený žárem z vlákna neusazuje na chladnější baňku (která je z křemenného skla), ale vrací se do oblasti vlákna, kde zvýšená koncentrace "par" způsobí stav podobný "rosnému bodu" - vlákno se jednoduše přestane masivně ztenčovat a baňka nečerná wolframem napařeným zevnitř. Pokud se tyto provozní podmínky, zjednodušeně vyjádřené požadavkem na teplotu baňky pod určitou hodnotou nějak radikálně poruší, nemůže halogenidový cyklus správně probíhat a žárovky hoří jak papírovej čert hlavně v momentě zapínacího proudového rázu - protože jsou konstruované právě s přihlédnutím k tomu halogenidovému cyklu s mnohem tlustším vláknem než klasické žárovky na stejné napětí.
Při zapnutí tedy studenou halogenkou teče mnohonásobně větší proud, než stejně studenou NEhalogenovou járofkou - a pokud se halogenka umístěná ve vysloveně blbě zkonstruovaném světlometu často rozsvěcuje (časté starty v režimu "denní svícení"), prostě odpochoduje do věčných lovišť za zlomek své životnosti i při provozu s napětím v dolní části homologované oblasti. Životnost se jí možná trošku prodlouží ve srovnání s provozem na plné napětí, v žádném případě se ale nedá čekat, že by vydržela srovnatelně dlouho se svojí "sestřičkou" provozovanou ve správných podmínkách. Vysloveně blbá konstrukce toho klasického "dvoužárovkového" světlometu právě u FI je potvrzená tisícovkami "jednovokých" FI brázdících evropské silnice - proč stejné žárovky používané v jiných autech, se stejnými alternátory a bateriemi nehoří stejně jako ve fóbliji? Nebo proč stejná auta, ale s projektorovými světly jsou "v cajku"? Jediný rozdíl jsou právě ty jinak zkonstruované světlomety... U té C4 to nebude jiné.
Příklad - mám kolegu, vlastní FI sedan 1,4MPi, halogenky H7 mění minimálně co měsíc-dva i když má odporovou kabeláž (předřadníky). Já mám Roomstera, což je v oblasti čumáku auto shodné s FII, mám v něm projektorové (čočkové) světlomety s identickou halogenkou H7 - a za rok a půl a přibližně 15 000km co s ním jezdím jsem ještě heligónku měnit nepotřeboval...
Jediným řešením, které mně osobně připadá jako vhodné, je vysloveně záměrně porušit homologaci auta a do přívodů k heligónkám umístit obvůdky s výkonovým FETem, dvěma odpory a kondíkem - jednoduchý soft-start obvod, který omezí zapínací proud a prodlouží dobu rozsvěcování z několika milisekund na aspoň půl sekundy až sekundu. Nemá cenu to dávat k žárovce pro dálkové světlo (naruší to funkci světelné houkačky). Jedno schémátko pro inspiraci přikládám.
- Přílohy
-
Snímek 0091.jpg- (219.73 KiB) Staženo 91 x
A kutilmile - nelituju tě
- Přílohy
-
denne svietenie ECO.PNG- (52.92 KiB) Staženo 145 x
Poslal jsem jí na reklamaci, ale moc si od toho neslibuju. Prostě vyhozených 143,-Kč.
- Přílohy
-
H4.jpg- (73.22 KiB) Staženo 82 x
Ochrana transilom
Je to na skodahome stačí zadať /transil fabia/
Jirka píše:Jaké máte zkušenosti s H7, u nichž výrobci Osram nebo Philips deklarují až trojnásobnou životnost?
Já můžu potvrdit jen H4, viz tohle staré vlákno http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ight=night
Mám je tam od té doby, je to Citroen s běžnými sériovými lampami a ročně s tím nalítám jenom do práce nějakých 15tisíc. Nemám tam dodělávanou žádnou regulaci a podobné sračky a nejen že zatím drží, ale svítí i mnohem lépe. Na STK žádný problém nebyl a s nějakou žárovkou koupenou někde v akci na pokladně v super/hyper se to absolutně nedá srovnávat.
Brigadir - jenže ten transil je popisovaný jenom jako doplňková ochrana před přepěťovou špičkou ve vláknu o ochraně žárovek soft-startem (omezením zapínacího proudu). Stačí se podívat třeba sem: http://forum.skodahome.cz/topic/86708-o ... p__1368541 (totéž vlákno, příspěvek č.24 uživatele Lars). Samotný transil je v autoinstalaci "ochrana" dost na hovno.
Killroy - je to právě problém u těch H7, mají menší patici než H4 a reflektory dělané na jejich instalaci se ne vždycky autorům povedlo uspokojivě vyřešit co se chlazení týče. Fóblije "jednička" se standardními světly bez projektorů nebo xenonů je toho "zářným" důkazem...
EKKAR píše:Hafča - jasná reklamace, podle bílých šmouh na baňce byl uvnitř kyslík a vlákno shořelo.
Tak jsem to k reklamaci i napsal. Včetně žádosti o písemné vyjádření dodavatele nebo výrobce v případě zamítnutí reklamace. To pro případ, že by si internetový prodejce chtěl ušetřit námahu. Jsem zvědav jak to dopadne.
Jirka
EKKAR píše:Na to by ses měl spíš optat toho "citrónovýho" elektrikáře než nás tady - aby Ti řekl odkud to má. Ale jak sám vidíš, je to celý jen o chlazení heligónky, ne o napětí v síti auta.
No neni sdilnej a chce za par docela ranec, vic nez petikilo a dalsi od prace.... Otazka je, zda to bude fungovat. Koukal jsem na to zapaticovani H7 v parabole a nak tam nevidim zadnou pouzitelnou teploprenosnou plochou.
Jirka