Mám celkem 3 měřiče ESR. Ani ne tak proto, že bych je všechny potřeboval, ale spíš ze zvědavosti. Všechny fungují na stejném principu. U všech se zvyšuje chyba měření s klesající kapacitou(jak roste Xc).
Na velikosti kapacity nezávislé(teoreticky) měřáky fungují na jiném principu(nabíjení/vybíjení kondíku konst. proudem). Třeba Zajícův měřič tak funguje. Jenže tam mi vadí hodně hrubé skokovité vyhodnocení. Ručka je ručka.
Nejsložitější z těch tří by se dal nazvat opravdu měřidlem(z modrého Amára, Konstrukční elektronika A Radio 3/2003 str. 35, autor Zbyněk Munzar).
Používá 4 vodičovou metodu. Vyžaduje napájecí zdroj, což je pro rychlé ověření "dobrý x špatný" docela otrava.
Pak druhý, mnohem jednodušší (Konstrukční elektronika A Radio 1/2004 str. 35). Ten je velmi šikovný a indikuje i zkrat. A jak se tak dívám, je to stejné zapojení jako "kakopa". Kdybych ho udělal na baterku, používal bych ho jako hlavní.
Nejprimitivnější je tento:
http://ludens.cl/Electron/esr/esr.html a ten je maličký, na jednu 9V baterku. Přidal jsem automatické vypínání a používám ho celkem výhradně. Je velmi nepřesný, ale na odhalení dobrý/špatný to stačí. Hlavní výhoda je napájení z baterky, takže ty druhé dva nepoužívám.
Poslední dva měřiče mají problém v tom, že pracují s hranatým měřicím signálem při 100kHz a to už je moc na použité operáky. Měřicí signál je deformovaný a výsledky pak nejsou moc přesné. Takže když ocejchuji stupnici přesnými odpory, tak po vložení jakostního kondenzátoru(svitek malé kapacity třeba M47) se ukáže menší ESR, než je Xc při daném kmitočtu. První měřák používá sinusovku, takže je na tom mnohem líp.
Kvitko se tu kdysi okázale loučil, protože je na fóru špatné ovzduší a že už sem nepáchne. Tady v Česku je to prostě zapšklé a Češi jsou banda lenochů a neschopných flákačů (to jsem trochu zjednodušil). Asi mi to nějak vadí nebo co a nemůžu si pomoct.
No a už je tu zas, světoběžník.
A vypouští své technické perly, jako třeba měření napětí nf generátoru 100kHz měřákem na 50Hz.
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=28418&highlight=