Sporák BEKO spotřeba ve stand-by
Moderátor: Moderátoři
Varná konvice je určitě rychlá a účinná, plynový sporák se dá použít kromě ohřívání vody na sto laboratorních a technologíckých operací, to nějaká indukční deska neumí...
Makroekonomika okolo dopravy energie domů a její ceny mě jakoby nemusí zajímat, ale dostihne mě jako obyvatele a plátce všech možných nemožných daní stejně.
Plyn má v kuchyni jednu specifickou vlastnost, na kterou když si člověk zvykne, těžko se přeškoluje jinde, a to je rychlost odezvy. Sáhneš na knoflík a změníš výkon ze sta % na deset a naopak za vteřinu, na pánvi se to projeví vzápětí. Když mám smažit palačinky nebo bramborák nebo vyladit nekypící var na elektřině se 4 stupni a pěti minutama odezvy, připadám si jako řidič autobusu v předměstských uličkách s půltunovým setrvačníkem na převodovce
Ještě jedna vlastnost plynu: pokaždý, když u nás bouchne 22 kV kabel a město je večer potmě, jdu si vařit kafe a rozsvítím si svíčku, abych viděl na tu rychlovarnou konvici.
- tomasjedno
hafca píše:Máš problém s pochopením psaného textu a motáš hrušky s jabky. Napíšu to ještě jednou a pomalu, abys to pobral.
Nikde jsem nepsal o litinové podložce, psal jsem o MŘÍŽCE na které máš hrnec. Nebo tobě snad hrnec nad hořákem levituje?
Nelevituje. Vezmu-li, že ta mřížka pro 1 hrnec má 0,5 kg litiny a při sundání hrnce je nažhavená průměrně na 320°C. Je v ní tedy naakumulováno 75 kJ tj. 0,02 kWh, tj. 0,03 Kč. Slzím dojetím.
hafca píše:O tarifech pro společné prostory taky nebyla řeč. Tam jsou jiné sazby než pro domácnosti a určují se podle jiných měřítek než sazby pro doma.
To ano, pro normální domácnost vařící na plynu a jinak standardně vybavenou používanými elektrospotřebiči ten poměr nevychází 1:4, ale 1:3.
To jsi se teda hodně netrefil. Ostatně jsem nepsal jen o odpasdním teple z vaření, ale o odpadním teple obecně.hafca píše:A ještě k tomu vytápění tím "odpadním" teplem při vaření. Asi se jdeš do kuchyně maximálně zeptat, jestli už je vařeno. Jinak bys takovej blábol z pusy nevypustil. Ale jestli máte mizerný okna a nezateplenej barák, pak se to může hodit.
hafca píše:Ukončil bych to asi takhle. Věř si svým výpočtům, nakonec jsou to tvoje peníze. Já zase budu věřit svým. Víc nemám co bych k tomu dodal.
Ano, a protože (nejen) počítat umím velmi dobře, nemám hluboko do kapsy.
Andrea píše:Já jednou za rok a půl přehodím PB flašku za 350 Kč. Ale vodu vařím ve varné konvici, na všechno.
My to delame uplne stejne
Pred tim jsme varili i na elektrice, takze mam srovnani ELxPB a vychazi to jednoznacne v neprospech elektriny (klasicky spiraly, jak je na tom indukce nemam overene).
K tematu... dodnes nechapu, proc ma sporak zrat jakoukoliv elektrinu mimo dobu, kdy se na nem vari, i kdyby to mel byt 0,1W. Na hodiny na sporaku nikdo koukat nebude. Pro jednotlivce je to zanedbatelne, ale souctem pro CEZ je to spolu s dalsima stand by spotrebicema slusny kapesny. Ja osobne vypinam i televizi, pocitac na tvrdo, kdyz jdu spat. Nehodlam zbytecne sponzorovat CEZ uz z principu. I kdyz je to jen par korun.
Přesto, že jsem debatu ukončil, přece jen ti naposledy odpovím.
tomasjedno píše:P.S. a to by mě teda zajímalo, co na tom plynovém vařiči chladne 14 minut.
Na to sem ti napsal, že mřížka a hořáky. Z mřížky jsi udělal litinovou podložku a z chladnutí mřížky pro změnu spotřebu na její ohřátí. Na to ostatní nemá cenu reagovat, je to podobné.
Ty už ani nevíš, co a v jaké souvislosti píšeš. Myslel jsem, že máš problém s psaným textem jen u mě, ale že to samé máš sám se sebou, to je na pováženou. Měl bys s tím něco dělat.
Musím ale připustit, že tvoje zoufalé pokusy mi opravdu pobavily.
Howgh
- tomasjedno
badoch píše:taky něco k tématu:
http://forum.tzb-info.cz/118732-varna-konvice-nebo-plyn
Jj, mně to vychází velmi podobně s p. Homolou (jestli se nepletu, tak inženýr v důchodu který se celý život zabýval tepelnou technikou).
Vaření vody v rychlovarné konvici vychází nákladově nastejno s plynovým sporákem, líp než na jakékoli elektrické plotýnce.
- tomasjedno