Pájení SMD součástek jak nejlépe na to?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Burajko

#31 Příspěvek od Burajko »

Andrea píše:To tavidlo, v linku co jsem dala, je kalafuna v technickém ethanolu, žádné aktivátory tam nejsou a pájet s tím jde úplně v pohodě. Jestli neumíš pájet bez pastičky za 300Kč bobeček, tak tvůj problém. :wink:

Aj opel nejak ide ,ale audi,alebo BMW,je ine kafe... Drzim pajkovacku 8 hodin denne,tak to asi viem posudit,ale samozrejme ,ze ty musis mat pravdu. :lol:
Už druhý krát strihám a furt je to krátke
Andrea

#32 Příspěvek od Andrea »

V čem musím mít pravdu, že na zapájení TQFP (to je oč tu alespoň na začátku šlo) stačí kalauna v lihu? Jo stačí. :wink:
Burajko

#33 Příspěvek od Burajko »

Reagoval som na Zaka.Chcel by som vidiet ,aky humus vznikne z toho po ohriati teplovzdusnou pajkovackou...A ako pajkujes vyvody na svabe 0,5mm od seba?Mne je jedno ,ze to stoji 17eu,vymenim s tym cca 500 IO.Cena pasty verzus cena roboty,je irelevantna.A netvrdim ,ze kolofonia je nepouzitelna.Ono treba tie cipy aj vypajkovat,a podla moznosti bez poskodenia plosaku.
Andrea

#34 Příspěvek od Andrea »

Co sem furt taháte horkovzduch, BGA, sundavání čipů a 8 hodin denně, když byla řeč o zapájení pár kusů nožičkových pouzder mikropájkou. :roll:
Burajko

#35 Příspěvek od Burajko »

Nechces nahodou urcuvat temy o ktorych sa tu mozme z tvojim laskavim zvolenim bavit? Pozri si nazov vlakna.
Crifodo

#36 Příspěvek od Crifodo »

Burajko píše:Pozri si nazov vlakna.

xxxe píše:peru se tady s letováním SMD čipu,trénoval jsem na starých deskách ale vždycky se nějaký nožky proletují...
...Mám jen micro pájku.

rnbw píše:Ked je kvalitny cin s tavidlom, tak netreba ani pridavat dalsie.
Bingo!
Na kalafunu mám z bastlířské prehistorie smíšené vzpomínky, ta věčnost než to zaschlo a obtisknutý palce v desce po zahřátí. Nedávno jsem z nedostatku sáhl po kalafuně zas, stará zásoba té vonné mleté, ale rozpustil jsem ji v čisticí kapalině pro ofsetové válce. Složení neznám, asi by se to dalo zjistit z bezpečnostního listu, je to nějaká směs organických rozpouštědel, určitě obsahuje éter a isopropyl. Plasty to nenapadá. Schne to vzápětí za štětcem a utvoří to tenoučký film, pár mikronů ve srovnání s lepkavou vrstvou v lihu. Takže odpadá problém s uhelnatěním při pájení, prostě tam toho není tolik, ze stejného důvodu to ani nepraská a neloupe se. Splní to hlavní účel, ochránit měď před oxidací. Jak bylo řečeno, kvalitní tavidlo v pájce se postará o smáčivost a správné povrchové napětí tekuté pájky.
kuto

#37 Příspěvek od kuto »

Burajko ja nepsal nic o tom co za co povazuju. Na dedu dam v hodne vecech, ale tam neslo o nej, ale o tu vetu, kterou jsi zrejme nepochopil .A Andrea ma pravdu v tom, ze na spoustu veci kalafuna staci. Zakladateli tohoto tematu nepochybne neslo o profesionalni podminky, ale o amaterske moznosti pri pajeni. Neslo tu ani o odpajeni soucastek. To je jina kapitola a tezko to bude delat trafo nebo mikropajkou ze. Je jasny ze vybaveni specializovanyho servisu bude mit vyssi naroky na materialy (ostatne on je zakaznik zaplati :) )
Samozrejme te neznam a nemyslim nasledujici osobne, ale ze nekdo neco dela v praci 8 hodin denne nejakou cinnost jeste nesvedci o tom ze je to profik a vi co dela :) I takovej clovek dokaze doku...it co se da.
xxxe

#38 Příspěvek od xxxe »

Sice jsem se původně ptal jak naletovat ale o sundání jde taky,to sundavám horkovzduchem ale je to poleno bez regulace teploty takže nic moc a i když dám kolem alobal tak se stejně co je z plastu někdy zpeče malinko.(zatím jen testuju na starých deskách).
ST78

#39 Příspěvek od ST78 »

Možná trošku mimo téma, ale nedá mi to:
Prosím, dejte si pozor při používání pájecích a jiných přípravků na bázi ethanolu (lihu), isopropylalkoholu a podobných věcí. Snadno se odpařují a mají poměrně velmi nízké dolní meze výbušnosti (tzn. stačí málo páry dané látky ve vzduchu a už to bouchá - obvykle jednotky % objemu).
Nebylo by příjemné, kdyby vám nějaká jiskra zapálila (byť malé množství) páry přímo před obličejem, když to právě bedlivě pozorujete.
Každého šikovného člověka, který se o něco snaží, je v dnešní době škoda (i když by vás to asi nezabilo)...
Burajko

#40 Příspěvek od Burajko »

kuto píše:Burajko ja nepsal nic o tom co za co povazuju. Na dedu dam v hodne vecech, ale tam neslo o nej, ale o tu vetu, kterou jsi zrejme nepochopil .A Andrea ma pravdu v tom, ze na spoustu veci kalafuna staci. Zakladateli tohoto tematu nepochybne neslo o profesionalni podminky, ale o amaterske moznosti pri pajeni. Neslo tu ani o odpajeni soucastek. To je jina kapitola a tezko to bude delat trafo nebo mikropajkou ze. Je jasny ze vybaveni specializovanyho servisu bude mit vyssi naroky na materialy (ostatne on je zakaznik zaplati :) )
Samozrejme te neznam a nemyslim nasledujici osobne, ale ze nekdo neco dela v praci 8 hodin denne nejakou cinnost jeste nesvedci o tom ze je to profik a vi co dela :) I takovej clovek dokaze doku...it co se da.

Asi nie.
A znovu hovorim ,ze to bolo urcene uzivatelovi z nickom Zaky...
Myslim ,ze aj na bastlenie bude zachvilu nevyhnutne zakupit tepl.reg pajkovacku(staci si pozriet v akych puzdrach sa vyrabaju nove cipy).Na bastlenie sa da kupit regulovatelna okolo 160eu,to myslim ze nikoho nezabije...
Pod pojmom profik si predstavujem cloveka co sa s tym zivy.To co spominas v poslednom odstavci je snad mozne len v statnej sfere,len zslaby je vynimkou,ale bude oceneny asi darwinovou cenou...
Naposledy upravil(a) Burajko dne 19 kvě 2011, 21:43, celkem upraveno 1 x.
xxxe

#41 Příspěvek od xxxe »

Co třeba tohle?Je to použitelný nebo nějaká hračka k ničemu?http://aukro.sk/pajeci-stanice-hot-air-yh-852d-sp8-i1513857675.html
Burajko

#42 Příspěvek od Burajko »

Asi by som kupil radsej samostatnu stanicu a nie 2 v 1...Nieco taketo http://www.avelmak.sk/index.php?lm=645& ... icle=26858 Hlavne by som vyberal nieco na co su aj realne dostupne nahradne diely.(pumpa + spirala) Nie je to sice Weller,ale za tie peniaze na amat. ucely je viac ako dostatocna.
cabernet

#43 Příspěvek od cabernet »

Ta pasta spominana na zaciatku je dobra. Ja k tomu pouzivam este specialny hrot od vyrobcu tzv. vlnu, rurkoviteho tvaru, v ktorom je zasoba spajky. Potom este patricnu skusenost a nemal by byt problem.
Burajko

#44 Příspěvek od Burajko »

Este by bolo dobre ,keby sa k tej tep. pajke vyjadril aj Fero,co sa tyka reklamacii,spolahlivosti. :wink:
arda

#45 Příspěvek od arda »

cabernet píše:Ta pasta spominana na zaciatku je dobra. Ja k tomu pouzivam este specialny hrot od vyrobcu tzv. vlnu, rurkoviteho tvaru, v ktorom je zasoba spajky. Potom este patricnu skusenost a nemal by byt problem.
Na minivlnu jsem se ptal zda někdo používá- dle mě super věc. Jaký hrot přesně používáš(rozměr - výrobce -páječka)?
Odpovědět

Zpět na „Poradna“