Kompresory dynamiky
Moderátor: Moderátoři
Kompresory dynamiky
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... highlight=
- Philip_Fry
- Philip_Fry
- Slabikový kompresor reaguje na špičkovou úroveň signálu a má časové konstanty náběhu a odběhu optimalizované pro zvýšení tzv.energetické hustoty signálu, která je právě u řeči velmi nízká, což není v některých aplikacích právě výhodné (telekomunikační technika: mobily, vysílačky a podobná zařízení, u nichž se nepočítá s hudbou..., ochrana před přemodulováním vysílače, no, u řady komerčních rozhlasových stanic mi to připadá, že slabikový kompresor používají trvale i pro hudbu).
- Mžikový kompresor (to neber zcela vážně, je to můj odhad podle toho, jak se má chovat, ale, jak uvidíš, zvukaři ho někdy také využívají, jen ho znají pod jiným názvem) by měl reagovat na střední hodnotu signálu s minimální reakční dobou, která však nesmí být tak krátká, aby zvýšila zkreslení nejnižších přenášených kmitočtů. To se požaduje u širokopásmových kompandérů (tedy soustav kompresor - expander) ke zvýšení rozsahu dynamiky magnetického záznamu, například dbx nebo Hi-Com, z nichž je také odvozený systém komprese zvukového signálu pro modulaci v hifi videorekordérech: průběžně stlačuje dynamický rozsah na polovinu logaritmicky (změnu hlasitosti o 20dB stlačí na 10dB bez ohledu na to, při jaké původní úrovni signálu k ní došlo). Takto se signál zaznamená a při snímání po demodulaci se zase inverzně pracující expandér postará o zdvojnásobení dynamického rozsahu na původní.
Pokud tedy přístroj měl odstup rušivých signálů "přes pásek" 45dB, pak tento systém dokáže zlepšit odstup na 90dB.
Podmínkou je stejně rychlá reakce jak při kompresi, ta při expanzi: nahrávku takto komprimovanou nelze bez expandéru přehrávat - záznam "štěká", protože při regulaci nutně dochází k překmitům, které se při expanzi opět vykompenzují.
Tak takto to vidím já. Možná jsem úplně mimo, ale kdo ví?