Rozšíření 7490

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Andrea

#31 Příspěvek od Andrea »

tomasjedno píše:Jeden přínos jsem myslím uvedl. Nikde netvrdím, že to je přínos vždy, za všech okolností a pro každého.

Onehdá kolegyně s jedním studentem chodili kolem nějaké desky s čítačema a pořád že jim to nefunguje, že na tom resetu nic není. Po chvilce jsem to už nevydržela, vstala jsem a zakroutila jsem jim knoflíkem časovky a hle, reset puls byl na světě. Měli na tom skopu nastavenou časovku tak, aby hezky viděli, jak to čítá (řádově ms) a nějak nevěděli, že ten reset je pár ns. Takže když už názorně učit, tak na reálných příkladech a ne na něčem, s čím se nikdy nesetkají a co jim v tom udělá akorát bordel. To jen k tomu přínosu zkratky, která je sice delší, zato však méně pohodlná.
tomasjedno

#32 Příspěvek od tomasjedno »

mtajovsky píše:Pamět nějak selhala :)
V pohodě, stane se. Taky jsem si to musel ověřit pohledem do archlívního katalogu.

Andrea píše:Onehdá kolegyně s jedním studentem chodili kolem nějaké desky s čítačema...a nějak nevěděli, že ten reset je pár ns.

No, takže zrovna tihle by pak neměli problém tam ten reset opravdu vidět :D
filos

#33 Příspěvek od filos »

Tak já už teda nevím...
Vzal jsem 7408, udělal z toho 4 vstupvej and, vstupy jsem propojil s potřebnými výstupy Q, resetovací vstupy jsem u každého io propojil, a propjil to s výstupem toho andu. Může to tak být ? Čítá to od 0-9 totiž, IO jsou OK.
Andrea

#34 Příspěvek od Andrea »

Na předchozí stránce máš schéma.
filos

#35 Příspěvek od filos »

Nic..., zjistil jsem, že se mi to vynuluje podle toho, jak to nastavím u čítače, kterej zajišťuje desítky, podle toho druhého se mi to nějak neřídí.
Asi si řeknete, že mám chybu v zapojení nebo že je to moje blbost, ale mám to správně určitě.
tomasjedno

#36 Příspěvek od tomasjedno »

Křišťálovou kouli sice mám, ale nějak na ni blbě vidím.
Buďto ti nějaký drát nikam nevede, nebo vede jinam než si myslíš, nebo tam máš někde zkrat, nebo je nějaký obvod zdechlý. Co z toho platí, si budeš muset zjistit sám.

Máš logickou sondu nebo alespoň voltmetr? Naklikej si na tom dolním čítači 6 pulsů, koukni jestli výstupy B a D jsou v H, a jestli i výstup hradla AND, které to vyhodnocuje, je taky v H.
masar

#37 Příspěvek od masar »

filos píše:...Asi si řeknete, že mám chybu v zapojení nebo že je to moje blbost, ale mám to správně určitě.
Přesně tohle si říkám. A nemáš to správně. Určitě. :wink:
filos

#38 Příspěvek od filos »

Ale mám :-D.
Já nvm, nemůže na to mít vliv, že to jsou pár let staré 7490, od Tesly ?
Dělá si to co chce, zapnu to, čítá to normálně, zapnu po druhé, třeba po 5 minutách, čítá to 2-3-2-3-..., zapnu zase, čítá to 1-2-3-4-5-6-7-3-4-5-6-7-3...
Ale 0-99 funguje určitě, když dám resety na plus, je tam pořád 00, tak by to mělo být OK,
S těma andama jsem to už prozkoušel všeljak.
tomasjedno

#39 Příspěvek od tomasjedno »

Co bordel na napájení? Máš tam blokovací kondy?
masar

#40 Příspěvek od masar »

filos píše:Ale mám :-D. ...
Dělá si to co chce, zapnu to, čítá to normálně, zapnu po druhé, třeba po 5 minutách, čítá to 2-3-2-3-..., zapnu zase, čítá to 1-2-3-4-5-6-7-3-4-5-6-7-3...
Ale 0-99 funguje určitě...
To jsou ale nové informace a některé si odporují (0 až 9 a potom 0 až 99).
Jinak mám ověřené, že čítače 7490 bývají někdy "choulostivé" na tvar vstupních signálů TTL. Někdy jim "nevoněl" krásný obdélníkový průběh a různě "tarokovaly".
Vzhledem ke schopnosti zpracovávat vysoké kmitočty (desítky MHz), je třeba dodržovat krátké spoje a dobré blokování napájení (nejlépe přímo na pouzdrech IO). :wink:
Návštěvník

#41 Příspěvek od Návštěvník »

0-99 pokud jsou jsou resetovací vtupy uzemněny. Blokovací kondíky tam mám, ale frekvence je stejně jen 1Hz, uvidím
masar

#42 Příspěvek od masar »

To, že vstupní kmitočet je jen 1Hz ještě neomezuje schopnost čítat 10MHz. Rozhodující je kvalita sestupných hran. A konstrukce čítače musí být proto stejně precizní, jako pro čítání MHz.:wink:
filos

#43 Příspěvek od filos »

Jasně, beru, špatě jsem to pochopil :)
Ty krátké psoje mě nenapadly, na to kouknu :wink:
Atlan

#44 Příspěvek od Atlan »

môžeme vidieť foto tvojho výtvoru, to pomože viac ... ako ma tak napada nemaš prehodene vyvody pripojené na prevodníky BCD ?
filos

#45 Příspěvek od filos »

schéma ještě nemám hotovo bohužel, ale kdybych tohle měl špatně, tak by mi to v pohodě nečítalo 0-99,u čítače zvlᡚt můžu v pohodě zkrátit čítání
Odpovědět

Zpět na „Poradna“