TESLA GZC071 - přenoska - chvějka - výměna - náhradní díl
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
A kutilmile - nelituju tě
Gramoradio
EKKAR píše:TESLA NC-4xx - byly i se zesilovači, pak se značily NZC. Do těch se primárně uvažovalo s montáží magnetodynamických přenosek
Takze to bude asi odpoved na ten muj dotaz jestli jsou ty kovove totozne
EKKAR píše:A to označení "LGR", co se tady snažíš prosazovat
Nesnazim se nic prosazovat pouze jsem to prepsal, tak jak jsem to videl...
EKKAR píše: Pokud tento gramofon budeš používat na desky koupené někde ve výprodeji bazaru, pak ještě s Pánembohem, ale pokud tuto přenosku použiješ na novou desku, asi tě puritáni ukamenujou - vinou cca 5x většího přítlaku na hrot a mnohem rychlejšího opotřebování hrotu (synt. safír versus synt. diamant) jsou tyhle přenosky označovány za "krystalový soustruhy" neboli Likvidátory desek"...
Hm zajmave - meli jsme doma mono gramoradio - asi prenoska VKxxxx - jehla na konci s modrou kostickou, na kterem jsem coby nemocny pacholik naposlouchal nekolik stovek hodin hurvinku, pohadek a grossmanu a kdyby ho nezrusil darebny synovec fungovalo by to do ted - co si pamatuju, tak se tam 2x menila jehla - jinak bez problemu
EKKAR píše:Já si nejsem z hlavy jistý, ke kterému šásku to TESLA dávala, ale myslím že to bylo gramofon se zesilovačem se šasím HC-15 nebo HC-16. Totiž k tomu jeho trubkovému ramenu osazenému skořepinou ("head-shell") pro krystalovou přenosku VK4xxx se dala dokoupit skořepina a přídavné závaží na instalaci a dovyvážení ...
Omyl - už HC14 mělo skořepinu pro půlpalcové uchycení VMky, ale dala se k tomu přikoupit plechová rybina na zasunutí krystalové přenosky a ta rybina měla půlpalcové uchycení. Prostě adaptér.
A vyvážit šly normálně závažím, které na raménku bylo.
HC15 a vyšší už měly výměnnou skořepinu, ale žádnou jen na krystalovou přenosku jsem nikde neviděl. Všechny byly stejné - 1/2", takže jedině s adaptérem.
Hill píše:A vyvážit šly normálně závažím, které na raménku bylo.
HC15 a vyšší už měly výměnnou skořepinu, ale žádnou jen na krystalovou přenosku jsem nikde neviděl. Všechny byly stejné - 1/2", takže jedině s adaptérem.
. . . pravdu má náčelník . . .
mohu to potvrdit, mám HC16, původně to bylo dodáno s krystalovou přenoskou na adaptéru z ohýbaného plechu.
V současné době tam mám VM2102 a občas si to i pustím . . .
Pro shugoss: Na té fotce, kte jsi měl nasazené to plastové "téčko" s chvějkou do vložky a vyčnívalo ti ven, stačilo už jen málo, silou to zacvaknout do těla vložky, pak by se chvějka s hrotem dotkla přenosového členu a hrálo by to.
Tento způsob uchycení sloužil hlavně pro dvouhrotou chvějku i pro standardní desky do šasi HC08 nebo PE38 pro německý trh. Běžnější bylo ukotvení chvějky do kostičky z modré hmoty, která se zasunula do otvoru ve vložce.
Jak je vidět na kresbě, lze použít přenosku VK4..., jen postranní nálitky je nutné odpředu zkrátit tak, aby z nich vzadu (na konci k vývodům) zůstalo jen 2,5mm. Ty zbývající kostky se pak musí opracovat tak, aby celková šířka přenosky nepřesáhla 15mm, a aby rohy byly aspoň zaoblené, když už se nevytvarují do kulatého kolíku o průměru 2,5mm, jaké měla VK311.
Přenoska pak jde "zacvaknout" labyrintem do skořepiny raménka, její správný sklon (plocha kolem chvějky rovnoběžně s rovinou desky) se vychytá podložením pomocí papírové trubičky nastojato (nízká hmotnost, tuhost vyhovující).
- Přílohy
-
nahrada_hhl_VK.jpg- Chvíli trvalo, než jsem to našel a překreslil, teď nevím, kdo to hledal.
No, snad si to tu přečte... - (97.86 KiB) Staženo 88 x