Hoří mi tranzistory, viz zapojení
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Teď jsem měl nějakou práci,tak jsem se tomu nevěnoval,ale už brzo zase začnu.V brzké době budu mít výsledek mého měření spotřeby paliva ve městském provozu-samozřejmě s použitím vyvíječe.Už teď můžu říct,že na plnou nádrž s 85 % jizdou po městě jsem ujel cca 600 km a ještě par km pojezdím.
ZdenekHQ píše:Když na ZŠ demonstrovala učitelka výbušnost vodíku, tak spící kámoš se lekl tam, že zbořil lavici za ním a ještě dostal poznámku.
workhard píše:Taky to napustila do petlahve?
Běžně se to dělá tak, že se vodík z tlakové láhve nebo Kippova vyvíječe (kyselina solná HCL a kovový zinek) napustí hadičkou pod plechovku postavenou dnem vzhůru na stůl krytý nehořlavou podložkou. V horní stěně plechovky je dírka, která se přitom ucpe prstem, přívod vodíku se po chvilce uzavře a hadice vytáhne. Dírka se uvolní a unikající vodík se zapálí. Důležité přitom je, že spodní stranou otevřená plechovka se tím, jak uniká vodík dírkou, zase plní vzduchem - a uvnitř vzniká směs vodíku se vzduchem. V momentě dosažení výbušné koncentrace směs pod plechovkou exploduje za velmi výrazného zvukového i dynamického efektu - plechovka od 50g paštiky se v klidu obtiskla na strop cca 5-6m vysoké posluchárny - osobní zážitek.
Viděl jsem tenhle "pokus" dělat "ve velkým" pod širým nebem s 5kg konzervou od "restauračního" balení kyselých okurek Znojmia - po předchozím odpálení plechovky od "kilové" konzervy prováděči usoudili, že "pětikilovka" vyletí ještě výš. Naštěstí při výbuchu jsme stáli všichni dost daleko - přestože plechovka měla kompletně vyříznuté dno, výbuch vodíkové směsi uvnitř ji dokonale roztrhal na kusy, které se rozletěly asi 20m kolem...
A kutilmile - nelituju tě
Vlákno bylo pročištěno a tvoje zbytečné citace celých předchozích příspěvků byly smazány. Tady je zvykem používat tlačítko "zaslat odpověď" (viz pravidla). Respektuj to tedy. Děkuji za pochopení, Killroy
- Přílohy
-
střepy.jpg- (280.51 KiB) Staženo 82 x
A hořlavé plyny obecně ve směsích s kyslíkem nebo i jen se vzduchem jsou svinstvo vždycky. Kolegové v práci napustili z autogenové soupravy dvoulitrovou PETku směsí acetylénu a kyslíku, zazátkovali ji a jednoho troubu z další dílny vyhecovali, aby podle říkanky "...žhavil Béďa žhavil drát, nažhavil ho akorát..." nažhavil "dvaapůlku" svářecí drát a tu flašku jím propíchnul... Rána to byla taková, že se snad nadzvedly vikýře na střeše haly a hrdlo PETky i s špuntem přeletělo celou dílnu a zarylo se do protější stěny skrz omítku až na cihlu - ještě že mu nikdo nestál v cestě...
Uvědom si co se pokoušíš postavit - když pominu všecky otázky účinnosti a rentability, tak se optám, jestli víš, proč všecky plynové aparatury podléhají státnímu dozoru, konstrukčním opatřením včetně povinné instalace ochranných prvků, revizím na tlak i funkčnost včetně těch ochran a proč se při používání hořlavých plynů vyžadují co nejlépe větrané prostory a provoz je povolován jen těm zařízením, která vyhoví všem podmínkám...??? A proč je pro obsluhu takových zařízení vyžadováno speciální školení a minimálně přezkoušení? Mám svářečák na plyn a "papíry na středotlaké tepelné spotřebiče" - takže o tom NĚCO vím. To co podnikáte vy partyzáni s vodíkem v autech je minimálně hazard - pokud už ne soutěž o Darwin Award...
A kutilmile - nelituju tě
Já těmto vynálezcům přeju úspěch.
Druhý odkaz v gůůůglu: http://cs.wikipedia.org/wiki/Doutnavka
Třetí odkaz v gůůůglu: http://uschovna.mr2008.org/Praktikum/07.pdf (tabulka čl.2 dole)
Čtvrtý odkaz je stejný, jen od jiného zpracovatele
Pátý odkaz: http://www.unishop.cz/ishop/galerie/pdf ... cdc0cee53d
...
Hill píše:První odkaz v gůůůglu: http://mvt.ic.cz/jedna/zfm-em/zfm-em-10.pdf
Hezkej graf, kdepak asi sehnali tu 500W doutnavku.
- tomasjedno