Vyšší otáčky gramofonu

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kulikus
Kontaktovat uživatele:

Vyšší otáčky gramofonu

#1 Příspěvek od kulikus »

Gramoradio s CD přehrávačem má vyšší otáčky. Trimr regulační elektroniky v motorku gramofonu je na doraz. Motorek má jmenovité napětí 12V, napěřil jsem 15V. Je to možný zdroj problému, nebo by to měla zvládat interní regulace?

Při testování se mi to jedinkrát po půlhodině srovnalo do téměř správných otáček, od té doby ale jev nenastal a hraje dal zrychleně i po 7 hodinách (nechal jsem točit talíř).

Řeším, jestli měnit elyty zdroje, nebo kuchat regulaci, která je zaletovaná v krytu motorku, nebo to zaflikovat zvetšením odporu regulačního trimru, nebo stabilizovat napětí motorku regulátorem.
masar

Re: Vyšší otáčky gramofonu

#2 Příspěvek od masar »

kulikus píše:..Trimr regulační elektroniky v motorku gramofonu je na doraz...
Pokud je regulátor součástí motorku, je nutno motor rozebrat a regulátor opravit. :wink:
DKL

#3 Příspěvek od DKL »

Několikrát jsem u motorků s vestavěným regulátorem narazil na podobný problém. Příčinou byly kartáčky které se prostě ubrousily a poté dosedaly na komutátor v trochu jiném místě. Předpokládám že může jít o podobnou věc, obzvlášť pokud regulace funguje a otáčky jsou stabilní. Předpokládám že tam bude ještě přepínač na 33 a 45 otáček. Funguje a jsou rychlejší oboje otáčky?
Napětí 15V namísto 12 je sice podezřelé, ale určitě jej nezvyšují vadné kondenzátory, myslím že by je měl regulační obvod ustát.
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od kulikus »

Doplňující dotaz: V jakem rozsahu napětí by měl regulátor udržet otáčky konstantní?

Přepínač 33/45 funguje. Rychlost na 45 zatím nemám jak ověřit, strobo teprve stavím.
masar

#5 Příspěvek od masar »

Ale pokud je regulátor vestavěný, tak přepínání otáček talíře nemůže mít vliv na otáčky motorku, ne? :wink:
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od kulikus »

Přepínání je elektrické jednoduchým posuvným spínačem. Otevrel jsem regulátor v motorku. Je tam LA5512, dělič, keramický kond a dva trimry, zpětná vazba je z napětí na motorku. Datasheet japonštině s grafy do 16V. Uvedené max je 25V.

Odhaduju, že gramec nebyl mnoho používaný.Do DC motorku půjdu až naposled - je zalisovaný. Snížení napájecího napětí nemá vliv na otáčky.
masar

#7 Příspěvek od masar »

No to je známka, že regulátor funguje. Pravdu bude mít DKL s těmi kartáčky. Rozebrání motorku se nevyhneš. :wink:
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od kulikus »

Byl to motorek...
Rozebrat se mi ho nepovedlo, ale povytáhl jsem kontakty v plastu, které jsou jinak zaletované v dps regulátoru. Není to oprava na tuty, ale teď to běží správně. Děkuju za rady.
Atlan

#9 Příspěvek od Atlan »

no podla mna to maju kartače spočítane možno sa už prešúchali na drunú stranu...nerobím si ilúzie že sú tam uhliky.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“