Jak prenyst data?

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Jak prenyst data?

#1 Příspěvek od Celeron »

Mam tady problem. Jak prenyst textovy data z staryho 8 bitaku s 8palcovou mechanikou do textovyho souboru a ulozit pod win XP?.
Ze by se me zrovna chtelo zkusit k tomu 8 bitu pripojit 5 1/4 mechaniku a upravovat pro to bios, to zrovna ne. Ani nevim, zda by XP vubec umely precist single size a single density 5 1/4 disketu.
Z toho 8 bitu pod CPM bych to mohl poslat kopirovaci funkci na seriovy port snad kompatibilni s V24. Co ale na strane PC? Jedinny trochu kompatibilni by mohl byt COM1. Co ale za soft? Umel by to treba hyperterminal?
Je to asi 40 8 palcovych disket s nejakejma knihama. Kupodivu se mi podarilo pred par tydny zprovoznit po 21 letech odpocinku v garazi Sapi 1Z s CP/M a ty diskety jsou stale citelny 8O Je to nakejch 20 Mb textu.
Jirka
Andrea

#2 Příspěvek od Andrea »

Na to používám TeraTerm, má funkci Log, to zapisuje do souboru přijímaná data. Nebo pokud máš na tom 8-bitu nějaký terminálový program co umí posílat soubory protokolem XMODEM, YMODEM nebo ZMODEM, tak to umí přijímat i hyperterminál.
Yarda1

#3 Příspěvek od Yarda1 »

Vzpomínám, že když končily osmibity a začínalo se s PC, tak se snad používal k přenosu nějaký program Kermit. Ale já jsem jej nepoužíval, tak nevím, jak fungoval.
Napadla mne zoufalost:
Pokud se jedná o text, tak vytisknout na papír a naskenovat do textového souboru :?
Celeron

#4 Příspěvek od Celeron »

Andrea píše:Na to používám TeraTerm, má funkci Log, to zapisuje do souboru přijímaná data. Nebo pokud máš na tom 8-bitu nějaký terminálový program co umí posílat soubory protokolem XMODEM, YMODEM nebo ZMODEM, tak to umí přijímat i hyperterminál.

Dobra rada, dik! Na tom CP/M je Kermit, dokonce jsem ho kdysi uspesne znasilnoval aby umel ridit Teslackej 2400/1200 modem. Nekde mam od toho i zdrojaky. Kermit 95 na druhou stranu je horsi, pisou 21 dni free ale nikde se mi ho nepodarilo stahnout. Doufam, ze to pujde s tim TeraTermem.
Jirka
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

A musis mat na tej druhej strane nutne Windows? V Debiane mas ckermit.
Celeron

#6 Příspěvek od Celeron »

Jeste k tomu prenosu. Uz jsem myslel, ze to budu muset zabalit pro necitelnost mnoha z tech 40 kousku 8" disket pri kontrolnim kopirovani do ramdisku. Ze zoufalstvi jsem zkusil prstem primacknout pritlacny raminko, co tlaci proti hlave na Zbrojovacky mechanice. A ejhle, slo to. Asi za tech 28 let od vyroby ochably pritlacny pruzinky. Pridal jsem jim na sile a precetl jsem uplne vsecko :!: Kdyz si vzpomenu jak jsou za 3-4 roky necitelny znackovy 3,5 ky na PC, tak koukam. Sice podstatne mensi kapacita a nekolikrat nizsi hustota, ale stejne. :roll:
Jirka
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

Nemavam problem precitat stare diskety - ani 3,5" ani 5,25". Ak to bolo dobre zapisane a disketa neposkodena, tak to aj po 15 rokoch funguje.
Andrea

#8 Příspěvek od Andrea »

Celeron píše:Na tom CP/M je Kermit

Kermit protokol umí i hyperterminál.
Celeron

#9 Příspěvek od Celeron »

Andrea píše:
Celeron píše:Na tom CP/M je Kermit

Kermit protokol umí i hyperterminál.

Tak slava, to bych mohl byt uspesny. Akorat ze jsem nasel na 8 bit jen ten upravenej Kermit na rizeni modemu. Budu ho muset probehnout jak to chodi pripadne upravit zpet na original.
Horsi je, ze ten 8 bit se zacina nak sypat, ramdisk se sesype po zahrati a jedna 8 palcovka mechanika mrsi pri pokusu o zapis format diskety. Cte normalne, asi bude neco kolem obvodu zapisu. No nastesti mam druhou. To ctvrtstoleti je asi znat. :cry:
Jirka
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

Tak to vypada, ze jsem s prenosem dat na PC skoncil. Nez jsem dal dohromady seriovej kanal na osmibitu aby jel kompatibilne s hyperterminalem, kleknul v osmibitu FDC. Sice k tomu mam kompletni dokumentaci ale protoze nejde nacist CPM, musel bych zprovoznit nejaky stary desky s epromkama, kde byla moznost zadavat prikazy do pameti. Na radici je kupa registru na ovladani, taky DMA kanal a to neni zadna sranda opravovat. Uvidime jeste zitra az to vychladne, jestli se to nevzpamatuje.
Tak zjistuju, ze svaby rusky rady 555 (74LSxxx) po tech letech dost odchazeji. A taky odesly vsechny rusky ekvivalenty 83C53, programovatelnej casovac) Asi problem s pouzdrenim, neco po case v futralu uhnilo. Jestli to pouzivali v Buranu, tak se nedivim, ze uz nelita. :)
Jirka
Crifodo

#11 Příspěvek od Crifodo »

Pro vojenskou výrobu se používalo pouzdření v keramice, tam bych se o spolehlivost nebál. Buran nelítal z úplně jiných důvodů než technických :D
kelley

#12 Příspěvek od kelley »

Ono to s tou keramikou nemusí být vždy tak úplně pravda, nepíšu to z vlastní zkušenosti, ale viz zde dole: http://www.nostalcomp.cz/pmi80_upr2.php
Buran měl elektroniku z germaniových tranzostorů MP40, ne ? :D
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

Nee, byl z hromady 155LA3 tedy 7400 :D
Jirka
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“